• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tradičný zástupca Slovenskej basketbalovej ligy MBK Handlová je po ročnej prestávke späť, s novým trénerom, so zrekonštruovanou halou a zaujímavými hráčmi sa chce dostať v sezóne čo najďalej.

S prípravou na SBL začali Handlovčania v kompletnom zložení aj s novou trénerskou dvojicou z Česka Lubomírom Růžičkom a Lukášom Pivodom. „Chlapci veľmi dobre makajú, tréner je s tréningami veľmi spokojný. Je vidieť, že chalani veľmi chcú. Príprava bude pestrá, využijeme dráhu, fitnescentrum a telocvičňu,“ odprezentoval na úvod základné informácie športový riaditeľ Handlovej Ivan Kartáč. Dôležitosť letnej prípravy chápe aj nový tréner Růžička: „Cieľ každej prípravy je popísaný už v jej názve. Našou hlavnou úlohou bude pripraviť tím po fyzickej, technickej a taktickej stránke na dlhú a náročnú sezónu. Počas prípravy určíme a zadáme jednotlivým hráčom ich role, oni ich musia prijať za vlastné a vytvoriť symbiózu tímu ľudí, ktorí majú pred sebou dlhou cestou. Ak chcú byť na tejto ceste úspešní, tak si musia navzájom rozumieť, aby prišli do zdarného konca.“

Na Hornej Nitre sa podarilo zložiť aj napriek viacerým prekážkam tím vzbudzujúci rešpekt. „Najväčšiu starosť nám robilo pravidlo o jednom slovenskom hráčovi na ihrisku. Všetci kvalitní slovenskí hráči sú podpísaní, respektíve väčšina z nich je podpísaná a zostalo tak iba pár dobrých hráčov, ktorí si mohli klásť vysoké podmienky. Myslím si, že sme tím poskladali veľmi dobre, máme tu skúsených hráčov ako Peťo Sedmák, Ondro Haviar, ale aj mladých ako je Miro Mátych či Róbert Rozim. Mužstvo je veľmi dobre vyskladané,“ uviedol Kartáč. Handlovčanom sa aj vďaka novému trénerovi podarilo prilákať viacero skúsených osobností, hlavne z Česka. „Regrutovanie hráčov je pri skladaní úplne nového tímu zásadná vec. Ako tréner som veľmi spokojný s prístupom vedenia klubu, keď pri skladbe hráčskeho kádra pracujeme s Ivanom Kartáčom a Lukášom Pivodom ako skutočný tím. Prešli sme si doslova stovky hráčov. Môžem však prezradiť, že jedno z kritérií bolo slovo 'P.I.T.R.' – Person (osobnosť hráča), Inteligencia, Talent, Rýchlosť. S doterajším výberom hráčom som spokojný,“ prezradil český kormidelník. Podľa Kartáča sa vedenie klubu snaží doplniť ešte o dvoch hráčov, prioritou je hlavne pozícia pivota. „Rovnakú dôležitosť sme pri výbere brali aj na ľudskú povahu, pretože vieme, že víťazstvo sa rodí v šatni,“ dodal k hráčskej téme handlovský funkcionár.

Pri návrate do SBL a vymenovaní nového trénerského dua, však nezabudlo vedenie klubu ani na spoluprácu s mládežníckym klubom ŠBK Handlová, ktorá bude mať do budúcnosti oveľa väčší rozsah. „Na moje prianie sme vytvorili skupinu hráčov s pracovným názvom 'Young Gunners', ktorá začala minikempom na konci mája, následne dostali individuálne tréningové plány  a potom sme sa opäť zišli skôr ako kompletný tím a začali s prípravou na novú sezónu. Môžem menovať Mira Mátycha, Maroša Minárika, Adama Stehlíka, Roba Rozima, Dávia Krč, dohodli sme sa spolupráci s hráčom Považskej Bystrice Braňom Mátychom, ale mal by pôsobiť v oboch kluboch. O mne sa vie, že ako ma práca s mladými hráčmi naplňuje a rád sa podieľam na ich rozvoji. Preto sme vytvorili takúto skupinu hráčov, ktorým venujeme extra starostlivosť,“ ozrejmil Růžička.

Handlovú povedie do nového ročníka český kormidelník Lubomír Růžička. Na aký basketbal sa môžu na Hornej Nitre tešiť? „Ľahká otázka, ťažšia odpoveď (úsmev). Mám rád veľmi rýchly basketbal s veľkým počtom útočných pozícií, ktoré majú však svoje pravidlá. Mojou úlohou je vštepiť hráčom moje myšlienky, tak aby si ich zobrali za vlastné a v našej hre ich aj realizovali. Mojím heslom je, že keď hráčov baví hra, tak baví i divákov a to je hlavný dôvod, prečo my všetci robíme basketbal,“ odpovedal tréner Handlovej.

Vyskladaný je aj program zápasov, kde však zasiahla mierne kvalifikácia na majstrovstvá Európy 2017, preto aj handlovská príprava bude gradovať napríklad proti poľskému Krosnu. Finišuje sa tiež s očakávanou rekonštrukciou haly, podľa Kartáča je hala pripravená na 90%. Zostávajú aktuálne nedokončené sedačky, finišujú drevené obklady na košoch, bočné obklady, ale palubovke a koše sú už pripravené. Handlovský návrat do SBL je už za rohom, s „novým štartom“ prichádzajú aj nové ambiciózne ciele. „Sezóna bude ťažká, prvých šesť až sedem tímov poskladalo veľmi dobré tímy. Ambície máme samozrejme čo najvyššie, v prvom rade však chceme dokázať našim fanúšikom, že tá prestávka bola naozaj len jednu sezónu. Chceme hrať moderný, rýchly basketbal, dotiahnuť do haly čo najviac fanúšikov. Sezóna bude dlhá, môže sa stať hocičo, chceme sa dostať čo najďalej,“ povedal Kartáč. Podobné vidí handlovské ambície aj tréner tímu: „Predpovedať o aké pozície by mal nás tím bojovať, je v tejto chvíli veľmi zložité. Nie sú dokončené súpisky všetkých tímov. Do ligy naskočilo mnoho nových trénerských tvári, vrátane mňa (úsmev). Myslím si, že je správne byť zdravo sebavedomý a našim prianím by bol postup do druhého kola play off, ale to je ešte ďaleko. Sám si vždy dávam postupné ciele. Prvým z nich je teraz urobiť z mojich hráčov tím. Prejsť si náročnou letnou prípravou bez vážnych zranení a vyladiť všetko na úvod súťaže.“

 

Súpiska MBK Handlová na sezónu 2016/2017:

Príchody: Lubomír Růžička (tréner, ČEZ Basketball Nymburk - Česko, asistent trénera), Lukáš Pivoda (asistent trénera, Orli Prostějov - Česko), Róbert Rozim (BK Levickí Patrioti), Mikey Thompson (Boise State University - USA), Miroslav Mátych (MBK Baník Handlová), Maroš Minárik (MŠK BK Žiar nad Hronom), Jiří Jelínek (BK Armex Děčín - Česko), Ondrej Haviar (MBK Rieker Com-therm Komárno), Ozren Pavlovič (Jolly Jadranska Banka Šibenik - Chorvátsko), Peter Sedmák (Banija Abu Zabí - Spojené Arabské Emiráty), Luboš Stria (BK Armex Děčín - Česko)

 

Rozpis prípravných duelov MBK Handlová pred začiatkom v SBL:

26. augusta: MBK Handlová - MBK SPU Nitra (Žiar nad Hronom)

2. septembra: MBK Handlová - BK ARMEX Děčín (Česko)

3. septembra: MBK Handlová - USK Praha (Česko)

9. septembra: BK ARMEX Děčín (Česko) - MBK Handlová

10. septembra: USK Praha (Česko) - MBK Handlová

16. septembra: Orli Prostějov (Česko) - MBK Handlová

17. septembra: BK JIP Pardubice (Česko) - MBK Handlová

18. septembra: DEKSTONE Tuři Svitavy (Česko) - MBK Handlová

21. septembra: VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Handlová

23. septembra: MBK Handlová - VŠEMvs Karlovka Bratislava

29. septembra: Miasto Szkla Krosno (Poľsko) - MBK Handlová

1. októbra: MBK Handlová - Miasto Szkla Krosno (Poľsko)

FOTO: PETER JAŠKO