• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V príprave na nový ročník Slovenskej basketbalovej ligy je už aj víťaz základnej časti a Slovenského pohára KB Košice. Po bronzových medailách mieria ambície v metropole východu opäť o čosi vyššie.

Košičania vyskladali vo svojej druhej sezóne medzi elitou kvalitné družstvo. Vo februári sa im podarilo triumfovať na Final Eight turnaji Slovenského pohára a o čosi neskôr potvrdili dobrú fazónu aj víťazstvom v základnej časti. Pred vyraďovacími bojmi boli v užšom okruhu favoritov na zisk majstrovského titulu. Papierové predpoklady sa však nepotvrdili, už v štvrťfinálovej sérii proti Handlovej postúpili s doslova odretými ušami. V semifinále im napokon vystavili stopku basketbalisti Komárna. Pred sezónou tak prišlo k radikálnym zmenám, z minuloročného tímu zostala len trojica Filip Duda, Stanislav Baldovský a Richard Leško. Z Prievidze sa podarilo získať trénera Miljana Čuroviča, ten si so sebou do nového klubu zobral Igora Mariča a Richarda Körnera. Pod jeho taktovkou si opäť zahrá aj Svetozar Stamenkovič, cennými úlovkami sú aj Peter Sedmák, Eric Palm či Rahmon Fletcher.

Veľa nových tvárí a nový tréner. Spoznávame sa, navodzujeme tímovú atmosféru. Začali sme s kondičnou prípravou, aby hráči boli nastavení na záťaž, ktorá ich čaká. Prišli nové posily, ktoré sú slovenskej športovej verejnosti známe. Veríme, že sme vybrali správne. Každý z hráčov bude mať v tíme pridelené nejaké úlohy. Podstatné je, aby to všetko dobre fungovalo v prospech kolektívu,“ povedal nový športový riaditeľ klubu a zároveň asistent trénera Richard Leško.

Skladanie tímu ešte nie je v Košiciach kompletné, jedno voľné miesto pre zahraničného hráča je ešte voľné. V klube je tiež momentálne na skúške srbský basketbalista, o miesto na súpiske bojujú aj hráči z juniorky. „Uvidíme neskôr, kde by sme ešte potrebovali nejakú posilu. Aktuálne sa neponáhľame zapĺňať tento post. V príprave nám zatiaľ chýbajú traja Slováci. Stanislav Baldovský a Peter Sedmák pomáhajú reprezentácii v boji o kvalifikáciu majstrovstiev sveta, Richard Körner si doliečuje zranený členok. Keď budeme kompletní, dôraz budeme klásť na zohrávanie sa. Na to si však ešte budeme musieť pár dní počkať,“ uviedol Leško.

Nákupy zvučných posíl dávajú tušiť, že Košice majú tie najvyššie ambície. Ako ich vidí nový športový riaditeľ? „V tejto chvíli sa určite nepozeráme na to tak, že jediným naším cieľom je zisk slovenského titulu. Pôjdeme od zápasu k zápasu, budeme sa snažiť zlepšovať, ponúkať atraktívny basketbal. Dôraz budeme klásť na zohratie sa družstva, kolektívne výkony a samozrejme nás bude tešiť, ak prídu aj víťazstvá. Berieme do úvahy aj našich konkurentov, všetci budú chcieť vyhrávať. My v tejto chvíli máme krátkodobejšie ciele, určite sa však chceme športovo pobiť o čo najlepšie umiestnenie,“ odpovedal Leško.

V Košiciach dlhodobo pôsobí ženský tím Good Angels, ktorý získal v predchádzajúcej sezóne už štrnásty slovenský titul. Basketbal má v tomto meste veľkú tradíciu, muži by radi preto viac vyťažili aj z fanúšikovskej podpory. „V Košiciach nebol mužský basketbal osem rokov. Záujem o nás sa postupne zvyšuje. Je nám jasné, že divákov pritiahneme najmä kvalitnou hrou a dobrými výsledkami a práve o to sa budeme v nadchádzajúcej sezóne snažiť,“ uzavrel športový riaditeľ KB.

 

Aktuálne zloženie KB Košice na sezónu 2017/2018:

Príchody: Miljan Čurovič (tréner), Igor MaričRichard Körner (všetci BC Prievidza), Eric Palm (Bakken Bears - Dánsko), Peter Sedmák (Dynamic BG Belehrad - Srbsko), Svetozar Stamenkovič (Jászberényi Kosárlabda Sportegyesület - Maďarsko), Ivan Židzik (VŠEMvs Karlovka Bratislava), Rahmon Fletcher (Newcastle Eagles - Veľká Británia), Vladimir Djordjevič (KK Bosna-Royal Sarajevo - Bosna a Hercegovina)

Zostali: Richard Leško (asistent trénera), Stanislav BaldovskýFilip Duda

Odchody: Filip Dratva (MBK Handlová), Stefan Matovič a Michal Baťka (obaja BK Inter Bratislava), Vladimir Ivelja a Maurizio Galata (obaja Iskra Svit), Radenko Pilčevič (Science City Jena - Nemecko), Nikša Nikolič, LaDarius White, Milan Žiak, Nikola Siladji, Štefan Hegedüš, Erik Mišinský, Filip Tchúr, Šimon Eperješi, Enrico Krebes (?) 

 

Zoznam prípravných zápasov KB Košice pred sezónou 2017/2018:

26.8. - KB Košice - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

8. - 10.9. - Medzinárodný turnaj v Košiciach (KB Košice, Šopron KC - Maď., SCM CSU Craiova - Rum.)

13. - 14.9. - Medzinárodný turnaj v rumunskom Sibiu (CSU Sibiu - Rum., KB Košice)

16.9. - CSM Oradea (Rum.) - KB Košice

Foto: Peter Jesenský