• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Necelý mesiac pôsobí na lavičke Komárna Slovinec Miloš Šporar. Pod jeho vedením sa postupne „obuvníci“ ladia na víťaznú vlnu a zlepšenie je vidieť aj na hre ich tímu.

Koniec októbra priniesol náhlu trénerskú zmenu, z lavičky vicemajstra sa porúčal Slovinec Vladimir Rizman, ktorého nahradil jeho krajan Miloš Šporar. Vedenie klubu viedli k tomuto kroku neuspokojivé výsledky a tiež aj herný prejav družstva. So 41-ročným kormidelníkom rokovali už dlhšie. „Už v lete ma kontaktovalo Komárno, ale mal som podpísaný kontrakt v Poľsku. Teraz som však tu. Teší ma, že môžem pracovať pre taký klub, akým Komárnom je. Predchádzajúcich šesť sezón ukázali, že v rámci ligy patria k špičke,“ uviedol slovinský tréner. Príchod Šporara do rozbehnutého vlaku nebol jednoduchý. Po predchádzajúcom trénerovi totiž zdedil nielen káder, ale aj istú tvár družstva. „Samozrejme, nikdy nie je jednoduché prísť do tímu počas sezóny, ale taký je trénersky život. Akceptoval som však ponuku Komárna. Urobím všetko čo je v mojich silách, aby som pomohol zlepšiť herný prejav tímu,“ povedal kormidelník „obuvníkov“.

Začiatok pri tom nebol ideálny, prišli totiž dve prekvapivé zaváhania – v Handlovej (75:92) a v Žiline (75:87). Po týchto výsledkoch sa už začal objavovať rukopis nového trénera, doma zvládli Košice a Spišskú Novú Ves. V Leviciach síce zaváhali, ale chuť si napravili výhrou nad Prievidzou po predĺžení. Podľa Šporara je však pred ním ešte mnoho roboty: „Momentálne sme na začiatku budovania nového defenzívneho a ofenzívneho systému, ktorým sa chceme prezentovať. Ďalším problémom je fakt, že hráči nie sú po fyzickej stránke stopercentne pripravení. Ideme krok po kroku, aby sme už v januári vyzerali oveľa lepšia po fyzickej a taktickej stránke. Ak chceme pomýšľať na vysoké méty, tak základom je tímová obrana. Musíme byť oveľa agresívnejší v defenzíve a dodržiavať úlohy v našom systéme.“

Pri pohľade na aktuálne čísla je prekvapením, že Komárno je až na siedmom mieste v rámci priemerného počtu bodov na zápas. „Máme dobrý ofenzívny potenciál, ale doteraz nehrali vôbec žiadnu obranu. Niekedy totiž nevedeli, ako vôbec obranu hrať. Ale sú to dobrí a pozitívne naladení chalani. Dobre sa mi s nimi pracuje, pretože sa chcú zlepšovať. Ak dáme dokopy tímovú defenzívu, pozitívnu energiu a zlepšíme sa po fyzickej stránke, tak môžeme byť opäť nepríjemným súperom,“ vyhlásil Šporar.

Adaptácia slovinského trénera na nové prostredie prebehla rýchlo, Šporarovi k tomu dopomohli krajania, ktorí už v lige pôsobia: „Teo Hojč je mojim dobrým priateľom. Som šťastný z toho, akú reputáciu si na Slovensku vybudoval. V tíme mám Bobana Tomiča, ktorého veľmi dobre poznám. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi urobil veľký progres. Slovensko dáva slovinským basketbalistom priestor na zlepšenie, čo zároveň zvyšuje kvalitu súťaže.“

Foto: Lukáš Droppan