• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalistov Levíc čaká po náročnom programe trochu voľna, najbližšie kolo sa totiž odohrá až v stredu 29. novembra. Na trojicu Martin Bachan, Šimon Krajčovič a Tanel Kurbas však čakajú reprezentačné povinnosti.

Obaja slovenskí reprezentanti sa zhodli na tom, že byť súčasťou národného výberu je skvelý pocit. „Je to veľká česť dostať sa do nominácie. Dúfam, že splatím dôveru trénerom za to, že ma nominovali. Budem tvrdo pracovať na tréningu a spravím všetko, čo sa bude odo mňa očakávať, vykonám svoju rolu v tíme,“ vyjadril sa rozohrávač Šimon Krajčovič. Z nominácie sa teší aj Martin Bachan: „Som rád, že si ma tréner opäť vybral a teším sa na to, že sa môžem pripojiť k reprezentačnému tímu. Sú to pre mňa ďalšie skúsenosti a verím, že mi to pomôže pri mojej hre.“

Po neúspešnej predkvalifikácii MS 2019 ich tentoraz čaká predkvalifikácia na ME 2021. Vo štvrtok sa v Poprade stretnú v dueli proti Macedónsku. „Pre nás je dôležitý každý zápas. Bohužiaľ sa nám nepodarila tohtoročná letná predkvalifikácia MS 2019. Hráme doma pred našimi fanúšikmi, takže dúfam, že to využijeme. S Macedónskom sme sa už stretli v lete, bol to vyrovnaný zápas. Uvidíme, s akou zostavou prídu tentoraz. Očakávame dobrý fyzický zápas, na ktorý sa tešíme,“ hovorí o súperovi Krajčovič. „Zápas s Macedónskom bude pre nás dôležitý a hlavne doma musíme vyhrávať. Verím, že to dotiahneme do víťazného konca a pomôže nám to. Vieme, že Macedónci hrajú tvrdo, hrali sme s nimi v príprave. Len tak ľahko sa nevzdajú, takže to bude určite ťažký zápas,“ dodal Bachan. 

Zápasy v reprezentácii prinášajú so sebou nové skúsenosti pre hráčov. „Reprezentačné zápasy mi dodávajú mnoho skúseností, väčšiu istotu a pokoj v hre, čo som už stihol spozorovať na sebe po tomto lete. Myslím si, že tréner Rudež je veľmi dobrý tréner, ktorý má skúsenosti a môže ma toho veľa naučiť,“ zhodnotil rozohrávač Levíc. „Sú to nové skúsenosti proti iným hráčom, ako hráme v lige, čiže sa môžeme s nimi porovnať,“ zhrnul ďalšie výhody krídelník Martin Bachan.

 

Ako jediný zahraničný hráč v rámci celej ligy si bude plniť reprezentačné povinnosti aj estónsky krídelník Tanel Kurbas. Kvôli zraneniu vynechal letné kvalifikačné zápasy, no napriek tomu je rád, že sa jeho meno opäť objavilo na súpiske estónskeho národného tímu. „Vždy si rád zahrám za estónsky tím. Je fajn vrátiť sa v strede sezóny do Estónska a zahrať si basketbal s ľuďmi, ktorých poznám,“ opisuje pocity z návratu Kurbas.

Aká bude jeho pozícia v tíme? „O pozícii v tíme som s trénerom nehovoril. Keďže som odohral pri ňom väčšinu mojej kariéry, tak sa dobre poznáme. Pozná moju hru, vie, čo môže odo mňa žiadať a ja zas viem, čo on očakáva odo mňa,“ zamyslel sa hráč Levíc. Estónsko si zmeria sily v rámci kvalifikácie MS 2019 s Izraelom a Veľkou Britániou. „O súperoch nemám bližšie informácie. Poznáme ich súpisky, je tam niekoľko NBA hráčov, takže vieme proti komu budeme hrať. Ak sa pozrieme na tím celkovo, mám pocit, že sme trochu podceňovaní. Avšak myslím si, že ostatné tímy môžeme prekvapiť. Uvidíme, ako nám to pôjde. Výhodu vidím v tom, že ostatní chalani budú mať prestávku, zatiaľ čo ja budem hrať a naberať skúsenosti,“ dodáva na záver reprezentant Estónska.

Autor: Romana Zsigová, zdroj: basketballevice.sk

Foto. Lukáš Droppan