• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Rok 2017 sa pomaly blíži ku koncu. Posledné dve domáce ligové prehry, s Interom i so Svitom, v podaní BC vzbudili na sociálnej sieti množstvo kritiky a negatívnych emócií. Aj o tom sme sa pred posledným zápasom v tomto roku porozprávali s generálnym manažérom Martinom Boškom. V našom rozhovore sa dozviete aj to, či má tréner Pannone plnú dôveru vedenia.

- Rok 2017 sa končí, je čas na jeho hodnotenie. Aký bol z pohľadu BC Prievidza?

"Kalendárny rok je pre každý klub o dvoch častiach, kde jedná sezóna končí a druhá začína. Prvý polrok 2017 bol spojený ešte s našim účinkovaním v pohárovej Európe a neúspešným semifinále slovenskej ligy, v ktorej sme nakoniec získali bronz. Druhý polrok je o aktuálnej sezóne, v ktorej sme posledné zápasy zahrali zle, preto so záverom roka nie je spokojný nikto, či už sú to hráči, tréneri, vedenie klubu, ale najmä fanúšikovia."

- V minulej sezóne boli veľké očakávania, ale nedopadla dobre. Ako je to v tejto sezóne?

"Do minulej sezóny sme vstupovali ako úradujúci majster, takže sme ani nemohli mať nižší cieľ ako obhajoba titulu. Nepodarilo sa nám však prebojovať ani do finále, a preto sklamanie tam bolo. Po sezóne došlo k úplnej prestavbe kádra ako aj zmene trénera, takže sme začínali od nuly. Po konci sezóny sme sa netajili s výškou rozpočtu a ani tým, že sme ju skončili v mínuse. Preto aj naše možnosti v tejto sezóne sú ovplyvnené záväzkami z predchádzajúcej sezóny, ktoré priebežne vyrovnávame. Ku koncu roka sa nám podarilo tieto záväzky znížiť o 60 percent. Aj napriek týmto faktom som presvedčený, že Ryan Pannone a Marko Batina odviedli v lete skvelú prácu a zostavili tým, ktorý postúpi minimálne do semifinále. Kvalita Interu a Košíc je nepopierateľná, oba tímy sa pred sezónou ani netajili svojimi majstrovskými ambíciami. Ďalšie štyri tímy sú na rovnakej úrovni a bojujú o prvú štvorku."

- Akým štýlom prebiehala skladba kádra?

"Prvoradou úlohou bola trénerská otázka. Tu sme sa rozhodli, po niekoľkých sezónach s trénermi z bývalej Juhoslávie, nájsť trénera zo západnej Európy alebo USA. V osobe trénera Pannoneho sme získali skvelého človeka a trénera s dobrými kontaktmi, čo využil aj pri skladbe kádra. Pravidlá slovenskej ligy o počte domácich a zahraničných hráčov nútia kluby najskôr riešiť otázku slovenských hráčov. Tu bolo našim cieľom získať viacero odchovancov prievidzského basketbalu, čo sa nám podpísaním Pipíšku s Bílikom a predĺžením zmluvy s Jaššom aj podarilo. Objektívne musíme uznať, že najväčšie mínus nášho kádra je, že sa nám nepodarilo získať žiadneho slovenského podkošového hráča. Na rozohrávku prišiel osvedčený Wisseh, na krídlo nováčik Sitton a pod kôš dvaja dominantní hráči Martin a Perry. Bohužiaľ, kauza Perry dva týždne pred začiatkom ligy výrazne oslabila náš káder, lebo každý kto videl Chrisa hrať, musel uznať jeho kvality."

- Po skončení sezóny prišiel klub s dotazníkom pre fanúšikov, ktorým sa neskôr inšpiroval aj český vicemajster Děčín. Čo všetko sa z podnetov fanúšikov podarilo zrealizovať?

"Po sezóne do klubu vstúpil Roman Kováčik, ktorý sa zameral na komunikáciu s fanúšikmi. Hneď na začiatku augusta zorganizoval stretnutie fanúšikov s vedením a trénermi, neskôr výstup tímu spolu s fanúšikmi na Kľak počas osláv SNP. Ešte predtým sme však chceli vedieť, na čom fanúšikom najviac záleží či už počas zápasov alebo na webe. Nedá sa zmeniť všetko, ale myslím si, že podstatné veci sa nám podarilo vylepšiť. Spomeniem spíkra Michala Jantošku, ktorý počas zápasov dáva do toho riadnu energiu a dokáže strhnúť dav alebo krásne BC Ladies, ktoré sú oživením domácich zápasov. Akčnejší sú aj Krtko s Dráčikom, ktorí výborne pracujú najmä s našimi najmenšími fanúšikmi. Pohľad do zákulisia BC prináša pravidelný blog Troskova troška, kde sa vtipnou formou snaží vedúci družstva priblížiť fanúšikom čo sa udialo v priebehu týždňa. Pred sezónou sa nám podarilo spustiť vylepšenú webstránku, pri tvorbe ktorej boli zapracované postrehy fanúšikov."

- Počas sezóny sa však ukazuje, že pre fanúšikov sú najdôležitejšie výsledky. Ako ste s nimi spokojný?

"Je to pochopiteľné, šport sa robí pre víťazstva. Každý chce vidieť svoje mužstvo vyhrať po dobrom bojovnom výkone. S našou aktuálnou bilanciou 11 – 9 nie je v BC spokojný nikto. Ani ja, ani nikto vo vedení klubu, ani tréneri, ani hráči. Všetci si uvedomujeme, že 5 zápasov sme si prehrali po našich chybách a pohľad na tabuľku mohol byť oveľa krajší. Fanúšik chce vidieť víťazstva a tie musíme vyrábať, ak chceme byť úspešní."

- Aj podľa reakcií fanúšikov badať, že zamrzela najmä prehra so Svitom, v priamom boji o priebežné štvrté miesto. Ako ste reagovali vy po stredajšom zaváhaní ?

"Po zápase sme mali povianočnú tímovú večeru, ale radšej som sa na nej nezúčastnil. Potreboval som to predýchať a hlavne si utriediť v pokoji myšlienky, lebo slová vyrieknuté s horúcou hlavou môžu neskôr mrzieť. Bolo mi jasné, že niektorým škodoradostným fanúšikom sme zbabraným záverom spravili druhé Vianoce a na facebooku si na nás zgustnú a naložia nám, čo sa dá. Ale patrí to už asi k tomu. Keď vyhrávate, ľudia sú radi a bavia sa. Keď prehrávate, nájde sa tisíc príčin na kritiku. Štvrtok som s hráčmi a trénermi absolvoval počas dňa individuálne pohovory, tak aby sme poznali ich pocity a oni mali jasno v našich očakávaniach. V tíme máme hráčov, ktorí hrajú výborne, ale svoje líderske schopnosti musia lepšie prejaviť počas zápasov. A máme aj hráčov, ktorí zaostávajú za očakávaniami, a tí sa musia rýchlo spamätať. Už v sobotu má celý tím možnosť ukázať fanúšikom aj súperom, že naša kvalita je ďaleko vyššia."

- Medzi fanúšikmi sa objavili aj kritické názory, že treba zmeniť trénera. Má tréner Pannone dôveru vedenia?

"Ako som spomínal, keď sa nedarí príčin neúspechu sa nájde veľa. Objavujú sa aj kritické názory, aby odstúpilo vedenie. My tu však nie sme prilepení k nejakým imaginárnym stoličkám. V roku 2015 sme prebrali štafetu a vedieme prievidzský basketbal. Možno nie skvelo, ale najlepšie ako vieme. Ak má niekto chuť, môže pokračovať so svojimi ľuďmi. Je však ľahšie šíriť po facebooku fámy a ohovárať ako zobrať zodpovednosť a niečo spraviť."

- Aká silná je pozícia trénera Pannoneho?

"Tréner Pannone má sto percentnú dôveru vedenia klubu a minimálne túto sezónu dokončí. Pre žiadneho trénera to na lavičke BC nebolo ľahké, či to bol Krajnović, ktorý hral s tímom dvakrát finále alebo Čurović, ktorý získal titul. Fanúšikovia v Prievidzi milujú basketbal, a preto je tu tlak ďaleko väčší ako v iných kluboch. Tréner Pannone je však basketbalový odborník a my jeho filozofii veríme. Trénersky post sa meniť nebude, zmeny v hráčskom kádri však nie sú vylúčené."

- Spomínali ste facebookové fámy. Medzi fanúšikmi sa trebárs šíria poplašné správy, že hráčom meškajú výplaty a preto nehrajú dobre. Môžete sa k tomu vyjadriť?

"Začnem inak. Aký je rozdiel medzi výbuchom tímu v druhom kole vo Svite a nedávnym výbuchom s Interom alebo tesnou prehrou v októbri s Levicami a tesnou prehrou pred dvomi dňami so Svitom? Žiaden, len vtedy nikto neriešil výplaty. My sa pred problémami neskrývame. Vedeli sme, že táto sezóna bude ťažká, keďže sme ju nezačínali na nule, ale robíme všetko preto, aby sme ju zvládli po športovej aj finančnej stránke. S hráčmi komunikujeme a vedeli, že aj kvôli sviatkom budú výplaty niekoľko dní meškať. Takže v tomto smere mali počas zápasu čisté hlavy."

- V sobotu nás čaká posledný zápas roka proti Komárnu. Rozlúčime sa s rokom 2017 víťazne?

"Som presvedčený, že áno. Verím, že krok vzad, ktorý sme spravili proti Svitu nám pomôže spraviť dva kroky vpred. Tento tím na to má, len musí hrať ako jeden tím. V januári nás čaká náročný mesiac, keď až päť zápasov po sebe budeme hrať vonku, preto sa potrebujeme odraziť zo starého roka víťazne."

- Čo by ste zaželali fanúšikom do nového roka?

"Do nového roka prajem všetkým veľa zdravia, šťastia a pohody. Chcem im poďakovať za podporu nášho tímu a verím, že v roku 2018 im ponúkneme veľa krásnych zápasov s víťazným koncom."

Zdroj: pdbasket.com, Foto: Vladimír Králik