• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V sobotňajšom stretnutí si svoj debut v žlto-zelenom drese odkrútila nová posila Levických Patriotov „Solo“ Diabate. Po zápase sme sa s reprezentantom Pobrežia Slonoviny pozhovárali o prvých dojmoch z nového prostredia.

Vedenie klubu podpísalo s 30-ročným rozohrávačom zmluvu ešte 7. januára, ale pre chýbajúce papiere nemohol zasiahnuť do stretnutia na palubovke Spišskej Novej Vsi. „Bolo ťažké sledovať zápas len z lavičky, ale tiež to malo aj svoju pozitívnu stránku. Prišiel som sem len v pondelok, v utorok som akurát ľahko trénoval. Možno to tak bolo lepšie, do sobotňajšieho stretnutia som totiž išiel viac oddýchnutý,“ zamyslel sa Diabate.

Jeho očakávaný debut tak napokon prišiel pred domácim publikom vo víkendovom zápase proti Karlovke (79:56). S tímom sa zatiaľ zžíval, o čom svedčí päť bodov, dva doskoky, dve asistencie, dva zisky a dve straty za necelých 22 minút. „Najdôležitejšie bolo, že sme zápas vyhrali. To ma teší najviac, pretože mám dobrých spoluhráčov a skvelých trénerov okolo seba. Hrali sme ako tím. Každý zápas bude iný, tentoraz to mne moc nepadalo. Hrali sme však ako kolektív, jeden pre druhého, to je kľúčové,“ povedal po zápase rozohrávač Levíc.

Diabate hral naposledy v druhej najvyššej čínskej súťaži, kde obliekal dres tímu Fu-ťien Lightning. V aktuálnom ročníku si však hľadal ideálne pôsobisko, až na prelome kalendárnych rokov prišla ponuka z Levíc. „Mal som nejaké ponuky, ale nebolo to to, čo som ja očakával. Prišiel však január, kedy som si povedal, že je už potrebné hrať a mať klub. Hovoril som s trénerom, vysvetlil mi jeho ambície s tímom. Miha Vašl mi tiež veľmi pomohol k tomu, aby som prišiel do Levíc. Veľmi dobre ho poznám. Som rád, že tu môžem byť. Dal mi informácie o všetkom. Povedal mi, že sa tu cíti dobre, všetko naokolo je tu dobré, vrátane menežmentu a fanúšikov. Tiež mi hovoril, že tím má dobré výsledky. Mihu poznám z Francúzska, preto som mu veril a tiež som veril aj tomu, čo mi hovoril tréner Hojč,“ uviedol „Solo“.

Basketbal v Číne napreduje míľovými krokmi, dostať sa do ekonomicky bohatej súťaže je pre väčšinu hráčov náročne. Diabatemu sa to však podarilo a medzi nabitou konkurenciou sa nestratil. Svedčí o tom priemer 25,9 bodu, 6,0 doskoku, 6,6 asistencie a 3,3 zisku na zápas. „Basketbal v Číne je dobrý, ale je zameraný hlavne na individuálnu stránku hráča. Pracuje sa tam na tom, aby sa zlepšili možnosti hráčov na skórovanie. To je hlavný cieľ od zahraničných basketbalistov,“ prezradil Diabate dojmy z Číny.

Pre zaujímavosť, „Solo“ je historický prvým hráčom z Pobrežia Slonoviny v rámci Eurovia SBL. „Možno prilákam sem aj ďalších hráčov z Pobrežia Slonoviny, pretože sa mi tu zatiaľ páči,“ povedal s úsmevom. Ambície Diabateho sú vzhľadom na jeho krátky pobyt v Leviciach stručné: „Zatiaľ je asi priskoro hovoriť o ambíciách, ale za mňa osobne by som chcel byť v tabuľke na čo najvyššej pozícii.“

Zdroj: basketballevice.sk, Foto: Lukáš Droppan