• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Jednou z troch posíl Spišskej Novej Vsi v rámci spolupráce s kanadským klubom Niagara River Lions je 26-ročný kanadský krídelník Joe Rocca. Pre novú tvár u „Novovešťanov“ to bude prvá sezóna mimo Kanady, na Slovensku by sa rád odrazil do lepších klubov. Rocca sa rozrozprával o svojich prvých dojmoch pre denník Sarnia Observer.

Jeden a pol sezóny bol Rocca súčasťou Niagara River Lions v rámci kanadskej národnej ligy. Ako lavičkový hráč mal v predchádzajúcom ročníku priemer 5,5 bodu a 1,8 doskoku na zápas. K „Riečnym levom“ sa dostal počas sezóny 2016/2017, keď klub hľadal strelca. Kanadský basketbalista sa tak v apríli 2017 rozhodol stať profesionálom. Za ten čas sa spriatelil s vlastníkom klubu Richardom Petkom, ktorý mu dopomohol dostať sa za oceán. „Má vzťahy s niektorými klubmi na Slovensku. Skontaktovali sme sa, prejavili záujem. Zrazu, z ničoho nič som dostal kontrakt, čo bolo vzrušujúce,“ prezradila posila Spišskej Novej Vsi.

Veľké očakávania má od neho aj tréner Giorgios Bitzanis: „Najväčšou Joovou zbraňou je schopnosť vystreliť z akejkoľvek pozície, v tom je veľmi silný. Určite nám pomôže na pozícii 2, 3, na tieto posty má výborné fyzické predpoklady. Očakávam, že dodá tímu energiu a nájde riešenie, ak súper 'zavrie' podkošový priestor. Verím, že aj on zapadne do tímu ľudsky a bude pre družstvo ozajstnou posilou.“ Svoju povesť zatiaľ Rocca potvrdzuje, Spišiaci majú za sebou zatiaľ dva prípravné zápasy. Proti maďarskej Níreďháze (72:64) zaznamenal 15 bodov, na palubovke Handlovej (82:89) ich dal dokonca o štyri viac.

„Toto je najvyššia súťaž na Slovensku. Je pre mňa dôležité dostať sa do Európy. Ak budem hrať dobre, tak sa môžu zaujímať o mňa kluby z iných súťaží, tímov, respektíve lepších líg. Je to všetko o tom, aby som sa dostal vyššie a hral dobre. Je to pre mňa ideálne miesto na štart,“ prezradil Rocca svoje plány. Ako sám poznamenal, SBL-ka mu viac vyhovuje: „Hráči sú tu dobrí. Všade v Európe sa hrá inak, ako v Amerike. Je to viac o schopnostiach, ako o atletizme. Nie som práve najatletickejší hráč. Rozmýšľal skôr nad tým, že vystrelím a podobné veci, preto to tu bude podľa mňa okej.“

Vo svojom novom pôsobisku má Rocca veľké očakávania. „Budem sa snažiť o to, aby som bol najlepším strelcom. Rád strieľam a doskakujem, to som robil celú svoju doterajšiu kariéru. Zároveň sa snažil byť nápomocný v obrane a pracoval najviac, ako sa len dá,“ uviedol samotný hráč.

Počas leta sa však nevenoval len basketbalu, okrem toho si robil aj licenciu na predaj nehnuteľností. „Basketbal raz skončí pre každého. Keď nastane ten moment, tak by som rád naskočil do tohto. Uvidíme, ako mi to pôjde,“ povedal Rocca. Byť profesionálnym basketbalistom je snom pre viacerých, za všetkým však treba hľadať veľa potu. „Musíme tvrdo na to pracovať. Počas leta sú síce kempy a podobné veci, ale s bratom vstávame ráno, aby sme trénovali. To isté robíme po kempoch, keď trénujeme v noci. Je to náročné, ale nerobil by som to, keby to nemilujem. Zbožňujem túto hru a chcem ju neustále hrať,“ uzatvoril hráč Spišskej Novej Vsi.

Zdroj: theobserver.ca, Foto: Facebook