• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Komárňanský tím prišiel nakopnúť k lepším výsledkom a tabuľkovému postaveniu. Už po dvoch stretnutiach je zrejmé, že 26-ročný americký rozohrávač Devin Brooks môže byť veľmi dôležitou postavou v družstve trénera Miljana Čuroviča. Jeho prínos je totiž od prvej chvíle evidentný.

Debut v drese „obuvníkov“ mu síce nevyšiel, Komárno totiž prehralo na palubovke Svitu 86:90, ale všetko si vynahradil pred domácim publikom, kde sa mu podarilo zdolať v tradičnom derby rivala z Levíc 87:67. Brooks zatiaľ pri svojom krátkom pobyte na Slovensku oslňuje číslami – 22,0 bodu, 9,5 doskoku, 7,0 asistencie a 2,5 zisku, taký je jeho aktuálny zápasový priemer. „Prvé dva zápasy sme hrali dobre. Veľmi sa mi páči chémia v družstve. Rád by som tomuto družstvu dal energiu, aby sme získali pred play off momentum a zakončili sezónu úspešne,“ uviedla na úvod posila Komárna.

Američan má za sebou skúsenosti z Baltickej ligy, hral aj v Európskom pohári FIBA. Vo všetkých doterajších kluboch patril k lídrom, preto je možno prekvapením, že v aktuálnom ročníku bol až do začiatku januára bez angažmánu. „Nebol nikde problém, čakal som na správnu ponuku. Trénoval som a teraz prišiel môj čas. Bol to osud, aby som sem prišiel. Som veľmi rád, že som sem mohol prísť. Mojim cieľom je vyhrať s týmto družstvom titul. Klub ma priniesol podľa mňa s tým, aby som dodal tímu potrebný impulz, energiu a bol jeho lídrom. Chceme hrať kolektívne, chceme vyhrávať,“ vyhlásil sebavedomo Brooks.

Predchádzajúce dva roky by sa však dali považovať za turbulentné, celkovo totiž 26-ročný basketbalista vystriedal až sedem klubov v šiestich rôznych krajinách. „Nebola to zvláštna sezóna, basketbal je proste taký. Naučil som sa, získal som skúsenosti,“ vrátil sa Brooks k sezóne 2017/2018.

V kariérnom resumé svietia dve zaujímavé zastávky. Na začiatku sezóny 2016/2017 skúšal šťastie v NBA G League, v ktorej hral za Long Island Nets (farmársky tím Brooklynu Nets) a Windy Cits Bulls (farmársky tím Chicaga Bulls). „Nepovedal by som, že mi to tam nevyšlo, ale rozhodol som sa proste inak smerovať svoju kariéru. Rozhodol som sa preto pre iný tím v tej sezóne,“ zamyslel sa samotný basketbalista. O niečo vyše rok si vyskúšal krátke pôsobenie v libanonskom Byblos Sporting Club, kde odohral štyri stretnutia: „Libanon je dobrou basketbalovou krajinou, je tam kvalitná súťaž.“

„Dev“, ako znie jeho prezývka, má za sebou zatiaľ zaujímavý basketbalový príbeh. Mimo športovej kariéry je totiž rodákom z newyorského Harlemu. Miesta, ktoré je známe tradičnými pouličnými basketbalovými kurtami, ale aj vysokým počtom afro-amerických obyvateľov. Z neľahkého prostredia sa však dokázal dostať k športu, ktorý miluje do dnešného dňa: „V Harleme sa dobre vyrastalo, každý deň som hral basketbal. Žil som pre tento šport nonstop. Som preto rád, kde momentálne som. Chcem vyhrávať a pomáhať svojmu tímu. Čo sa týka basketbalu, tak v Harleme je všetko okolo neho špeciálne. Každý tam je dobrý a talentovaný, čo napokon pomohlo aj mojej hre.“

Foto: Daniel Faix