• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Americký pivot Evan Maxwell je jednou z predsezónnych posíl v družstve trénera Ericha Korfantu. Dvadsaťštyriročný basketbalista sa teší na svoju prvú profesionálnu sezónu, v ktorej bude obliekať práve bielo-modrý dres.

Evan prišiel na Spiš po ukončení univerzitnej kariéry, v Amerike vystriedal viacero škôl. Uspieť na preplnenom trhu s hráčmi je náročná úloha, z tohto dôvodu si o to viac váži dôveru vedenia klubu: „Teším sa na štart mojej profesionálnej kariéry. Pripravoval som sa na to od momentu, kedy som nastúpil na univerzitu. Som veľmi rád, že štartovacím bodom je Slovensko a práve Spišská Nová Ves. Teším sa na novú skúsenosť a začiatok mojej basketbalovej cesty. Je to neuveriteľná príležitosť hrať profesionálne basketbal. Ide aj dar od Boha, za čo mu budem vďačný, nech hrám kdekoľvek.“

Maxwell sa rýchlo etabloval na profesionálny život a na prostredie Spišskej Novej Vsi. Dokazuje to aj v prípravných zápasoch, kde patrí stabilne k najlepším strelcom družstva (aktuálne má priemer 16,2 bodu na zápas). „Každý tu je ku mne veľmi milý, ľahko sa mi teda prispôsobovalo na novú krajinu a nový štýl života. Mám totiž skvelých a talentovaných spoluhráčov, dobre spolu vychádzame aj mimo palubovky,“ prezradila posila „Novovešťanov“.

maxwell snv 3

Rodák zo Scrantonu síce hral v horúcej Indiane, no zimného obdobia na Spiši sa neobáva: „Počul som už, že zima na Spiši je studená. Ja som však v skutočnosti z Pennsylvánie, vyrastal som v horskom prostredí, studenom počasí a snehu, čiže to hádam nebude také náročné (úsmev).“

Jeho univerzitná kariéra bola plná prekážok, najskôr bol dva roky súčasťou univerzity Liberty. „Dva roky na Liberty boli skvelou skúsenosťou. Mal som možnosť pôsobiť pod viacerými skvelými trénermi, veľa som sa naučil o basketbale a tiež o tom, ako sa stať mužom,“ uviedol Maxwell.

Pred sezónou 2016/2017 zamieril do konkurenčného Kansasu. Vzhľadom na pravidlá NCAA musel rok nútene stáť, za Kansas napokon nenastúpil ani do jedného stretnutia. Po ročnej prestávke sa rozhodol ísť do NAIA (poz. nižšia súťaž ako NCAA), kde sa dohodol s Indiana Wesleyan.

maxwell snv 1

„Prestup a stopka bola skutočná výzva, ale cítim, že som sa dosť naučil počas tejto situácie. Napokon mi to pomohlo pri mojom raste na palubovke a mimo nej. Hrať za Indianu bola pravdepodobne tá najlepšia vec, ktorá sa mi počas univerzitnej kariéry stala. Hrať v NAIA bolo zo začiatku svojím spôsobom trochu ponižujúce, ale rýchlo som pochopil, že v tejto súťaži sú talentovaní hráči a je to stále extrémne súťaživé prostredie. Bola to skvelá skúsenosť, keďže som sa zlepšil po basketbalovej stránke,“ vyhlásil pivot Spišskej Novej Vsi.

Teraz stojí Maxwell na štarte svojej profesionálnej kariéry, v bielo-modrom drese ho už o niekoľko dní čaká ostrý debut. „Teším sa na prvú profesionálnu sezónu, ako sa budem učiť byť profesionálom. Budem hrať proti talentovaným a skúseným hráčom. Na Slovensku je dobrá liga, teším sa, že budem jej súčasťou a tiež na to, ako sa každým dňom budem v drese Spišskej Novej Vsi zlepšovať,“ povedal na záver 24-ročný basketbalista.

Foto: iwuwildcats.com