• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Basketbalisti Komárna nezažívajú práve ideálny vstup do sezóny. Početná zdravotná maródka sa podpísala na tom, že po prvej štvrtine základnej časti im patrí v tabuľke predposledná pozícia. Ako by nebolo problémov dosť, tak sa do toho pridali aj finančné starosti. Športový riaditeľ Nenad Miloševič, generálny manažér Jozef Paulik a ľudia starajúci sa o chod klubu bojujú, aby úspešná značka nezmizla z mapy Slovenskej basketbalovej ligy.

Majstrovský titul, Slovenský pohár, štyrikrát striebro, jeden bronz a dvakrát účasť vo finále Slovenského pohára. To všetko stihlo Komárno počas tohto desaťročia, čo robí z nich aktuálne jednu z najúspešnejších značiek Slovenskej basketbalovej ligy. Nie všetko je však ružové, ako prezradil športový manažér klubu a zároveň hráč Nenad Miloševič: „Situácia v Komárne je veľmi alarmujúca. Počas posledného mesiaca som mimo tréningu nabehal mnoho kilometrov, to isté aj 'Hugo' a aj ďalší ľudia, ktorí nám vo svojom súkromnom čase pomáhajú. Ak chceme pokračovať s basketbalom, tak musí prísť väčšia odozva a záujem. V Komárne asi nie je lepší šport, ktorý by v posledných rokoch dosahoval také výsledky. Snažíme sa ísť vzorom pre deti a vychovávať nové generácie komárňanských basketbalistov. Vedel som, do čoho idem, ale dúfal som aj vo väčšiu podporu. Ak to pôjde týmto smerom, tak sa bojím, aby sa situácia nezhoršil a Komárno nezmizlo z basketbalovej mapy. Zostanem pri tom do poslednej chvíle a budem bojovať, aby to pokračovalo. Pre Komárno a šport v meste by to bola obrovská katastrofa.“

IMG 2945

Kuloármi sa šíria rôzne informácie, preto „Nešo“ aj ako činovník načrtol aktuálnu situáciu s basketbalom v Komárne: „Počas leta, keď sme skladali rozpočet na novú sezónu, tak hlavným cieľom bolo zabezpečiť nejaké peniaze nad rámec toho, čo bolo doteraz. Podarilo sa nám to zabezpečiť, keďže sme získali stabilného sponzora, ktorý plní svoje povinnosti. Pomohol nám k tomu, aby sme vôbec tento ročník začali. Samozrejme, v Komárne sú aj ľudia, ktorí nám pomáhajú a bez nich by sme tiež nezačali. Sami totiž vieme, že v posledných dvoch-troch rokoch nebola situácia v Komárne ideálna. To, čo som bol ja osobne prekvapený, že sa nenašla odozva a na veľa miestach nás aj odmietli s určitou pomocou. Myslím si, že sme v meste športom č. 1 a o tom svedčí aj zaplnená hala. Všetci vedia, kto tam hrá, čo sa deje. Tie veci, ktoré fungovali doteraz, tak nejdú teraz tak, ako sme si predstavovali. Zaskočili nás veci, s ktorými sme rátali. To je najväčší problém. Bojujeme a dúfame, že z tohto boja vzídeme víťazne. Pracujeme na všetkých frontoch, aj mimo Komárna. Mojou úlohou bolo v podstate zostaviť tím, ale veľmi veľa času mi zaberá táto funkcionárska práca, ako aj pánovi Paulikovi. Som rád, že sa stále nájde dosť ľudí, ktorí nám chcú pomôcť. Patrí im za to veľká vďaka. Situácia nie je ideálna, potrebujeme aj domácich sponzorov, keďže reprezentujeme hlavne mesto. Verím, že príde pomoc, budeme pokračovať a dokončíme načatú prácu.“

DSC 9743

Družstvo navyše od začiatku sezóny sužujú početné zranenia. Do aktuálneho ročníka ešte nezasiahla slovinská dvojica Nini Gabrijel a Boban Tomič. Dlhšiu dobu je mimo hry Lukáš Bolek a Svetozar Stamenkovič a aj ďalší hráči hrajú so sebazaprením. „Zranenia patria k športu. Takmer všetci sú mladí chalani. U Bobana sme situáciu vedeli a boli sme ochotní čakať. Nik však nečakal, že deň pred sezónou si Gabrijel urobí taký výron, že mesiac už nehrá. Boleka čaká operácia členku, Stamenkovič by už mal počas budúceho týždňa začať trénovať. Sú to veci, s ktorými bojujeme a pasujeme sa s nimi. Žiaľ, pri systéme streda-sobota sa ťažko hrá bez troch hráčov základnej zostavy. Verím však, že sa čoskoro dáme dokopy a celkový obraz hry sa zmení. Ja som totiž kompletne zodpovedný za skladbu tímu po konzultácii s trénerom a generálnym manažérom klubu. Ak je niekto z nich za niečo vinný, tak preberám plnú zodpovednosť smerom k sponzorom a fanúšikom. Trénerovi nemožno čo vytknúť, mesiac sme už totiž nehrali päť na päť. Keď sa dáme dokopy, zavrieme sa do haly, tak potom môžeme reálne posúdiť, na čom sme. Liga je našťastie dlhá, hrá sa veľa zápasov,“ vyhlásil Miloševič.

4

Prípadný koniec basketbalu v Komárne by bol fatálny, máloktorý klub z minulosti sa totiž dokázal adekvátnym spôsobom po takomto údere pozviechať a vrátiť sa na stratené pozície. Čo je potrebné k zlepšeniu aktuálnej situácie? „Potrebujeme zabezpečiť stabilnejší chod klubu. Niektoré veci sú zabezpečené, u ostatných verím, že sa pohnú tým správnym smerom. Všetci vieme, ako vo všeobecnosti funguje šport, zvlášť na Slovensku. Ak nám pomôžu ľudia, ktorí môžu, tak bude všetko okej. Ideme na dno našich síl a potrebujeme odozvu aj od ľudí v Komárne,“ odpovedal na záver športový manažér „obuvníkov“.

Foto: Karol Scholtz, Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan