• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Nečakaná strata najlepšieho strelca bola pre náš tím tvrdou ranou. Našťastie, naše vedenie dokázalo rýchlo zareagovať. Trorana Browna nahradil Zlatko Jovanovič.

Skúsený rozohrávač, ktorý si vyskúšal pôsobenie v Srbsku, Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore, Rumunsku, Iráne či Francúzsku, v doterajších zápasoch v drese BC Prievidza podal kvalitné výkony. V priemere si pripísal 16 bodov a 6 asistencií.

V úvodných zápasoch v rámci SBL teda mal nadpriemerné čísla, no keď sa dopočul o svojich štatistikách, iba sa pousmial: „Moja práca je viesť tím. Hrám na pozícii, z ktorej dirigujem hru. Budem úprimný, neobľubujem štatistiky. Štatistiky podľa mňa často ničia moderný basketbal. Čísla nie sú dôležité, prvoradé je, ako sa darí tímu. Ak budeme úspešní ako tím, potom budem spokojný aj ja. Na individuálnych štatistikách mi nezáleží."

Náš hlavný tréner Tihomir Bujan mal Jovanoviča vyhliadnutého už dlhšie, a preto s jeho podpisom súhlasil vlastne ihneď. Záujem o angažmán v Prievidzi mal navyše od začiatku jednania aj samotný hráč.

„Vo Francúzsku, kde som začal sezónu, vznikli nejaké problémy, kvôli ktorým som musel rozviazať kontrakt. A hneď na to som sa dozvedel, že Prievidza hľadá hráča na pozíciu rozohrávača. Neplytvali sme časom, veľmi rýchlo sme dohodli podmienky zmluvy, aby som sa mohol čo najskôr pripojiť k tímu," vysvetľuje Jovanovič.

Hoci Jovanovič dorazil na hornú Nitru už počas ročníka, neprišiel do úplne neznámeho prostredia. Pomohlo mu, že z predošlých pôsobení sa už poznal s viacerými hráčmi, od ktorých si mohol zistiť aj informácie o klube a živote v meste. „Poznal som Delvona, Durma a aj Gačešu, môj príchod bol vďaka tomu ľahší. Dokonca som už predtým poznal aj Deliča. S ním som síce nehral, no poznali sme sa," prezradil tridsaťpäťročný rozohrávač. „Najmä Gačeša je môj veľmi dobrý kamarát, takže väčšinu informácií som získal od neho. Povedal mi, že sa mu tu páči, rozprávali sme sa aj o slovenskej lige, pretože o nej som toho veľa nevedel."

DSC 8748

Jovanovič zapadá do koncepcie, s ktorou náš tím vstupoval do tejto sezóny. Mladí hráči sa môžu učiť od ostrieľaných legionárov, ktorí majú bohaté skúsenosti. Jovanovičovi sa tento model páči: „Som tu síce len mesiac, ale za tie roky už viem rýchlejšie spoznať prostredie, do ktorého prídem. Tento tím je tvorený skúsenými a mladými hráčmi, ktorí sú hlavne zo Slovenska a mali by byť budúcnosťou prievidzského basketbalu. Títo chlapci majú potenciál. Páči sa mi tento koncept, je to dobrá kombinácia. Aj medzi legionármi je mix balkánskych a amerických hráčov, sú tu zastúpené viaceré basketbalové školy, pozdáva sa mi to. Ešte sa musíme lepšie zohrať, no už aj tak to podľa mňa nie je zlé a pevne verím, že na konci sezóny budeme mať dôvod na radosť a mladí Slováci ukážu, kam sa za ten rok posunuli."

Členom tímu je Zlatko Jovanovič necelý mesiac, no kvôli okolnostiam ho čaká domáca premiéra až zajtra proti Lučencu. Jovanovič sa tak bude môcť presvedčiť o vynikajúcej povesti prievidzských tribún.

DSC 8988

„O prievidzských fanúšikoch som toho veľa počul. A už som ich aj stihol zažiť na zápasoch, ktoré sme odohrali mimo Prievidze. Najmä v Leviciach boli zastúpení vo veľkom počte, vytvorili nám výbornú atmosféru. Vždy je to pre tím veľké plus. Samozrejme, každý hráč sa teší na duel pred domácim publikom. Našou úlohou je podať dobrý výkon, aby sme našich divákov potešili."

35-ročný rozohrávač je spokojný s tímom, avšak pochvaľuje si aj skutočnosti, ktoré nesúvisia s basketbalom. „Už som videl mesto, rovnako som si prezrel aj Bojnice, ktoré sa mi veľmi páčia. Celkovo to tu vyzerá pekne, čo je veľmi dôležité aj pre moju rodinu. Mám malé dieťa a viete, udržať deti iba vo vnútri bytu je náročné, takže je skvelé, že máme kde tráviť čas," zakončil Jovanovič s úsmevom.

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Lukáš Droppan