• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V histórii Extraligy, neskôr Slovenskej basketbalovej ligy pôsobilo na slovenských palubovkách veľké množstvo legionárov rôznej kvality, z rôznych krajín. V našom letnom seriáli sa obzrieme za hráčmi, ktorí na Slovensku odštartovali svoju úspešnú basketbalovú kariéru.

Jaraun Burrows

Ako začínal: Na Slovensko neprišiel „Kino“ ako úplný nováčik. Bahamský pivot absolvoval univerzitu Fort Wayne a svoju profesionálnu kariéru štartoval v švédskom Södertälje Kings. Hral aj v American Basketball Association (ABA) za Nashville Broncs a Music City Stars.

Dopad na Slovensku: Do Komárna prišiel najskôr na 10-dňovú skúšku, ale hneď po premiérovom zápase proti Pezinku, v ktorom zaznamenal 14 bodov, 4 doskoky, 2 asistencie, 2 zisky a 2 bloky bolo jasné, že na juhu Slovensku si svoj pobyt predĺži. Úvodnú sezónu nakoniec zakončil ako tretí najlepší strelec ligy (17,9 bodu) a druhý v počte doskokov (8,1). O to väčšie nadšenie zavládlo v Komárne, keď Burrows pôsobil v červeno-bielych farbách aj v sezóne 2010/2011. „Obuvníci“ síce skončili už vo štvrťfinále, ale Bahamčan bavil svojimi basketbalovými kúskami divákov po celom Slovensku.

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: V druhej sezóne si polepšil o jedno miesto v tabuľke strelcov, s priemerom 21,7 bodu bol druhým najlepším strelcom ligy, okrem toho v zápasoch dosahoval aj 7,6 doskoku, 2,8 asistencie a 1,0 zisku. Každoročná anketa basketu.sk zaradila Burrowsa do druhého najlepšieho tímu sezóny. Úspechy mal aj na tradičnom All Stars zápase, kde sa stal víťazom smečiarskej súťaže a MVP celého podujatia.

Kde pokračoval: Práve úspešná druhá sezóna v Komárne otvorila Burrowsovi po štyroch rokoch miestenku do reprezentácie Bahám, s ktorou sa zúčastnil majstrovstiev Karibskej oblasti. Svojimi výkonmi dopomohol Bahamám nielen k striebru, ale aj menovaním do druhého najlepšieho tímu šampionátu. Jeho ďalšie kroky viedli do švajčiarskeho Baselu, kde počas dvoch sezón patril k top hráčom ligy. Na rok sa presunul do fínskeho Tapiolan Honka a posledné dva sezóny obliekal dres LF Basket. Práve predchádzajúca sezóna bola najlepšia v Burrowsovej doterajšej kariére. S priemerom 20,1 bodu (2. najlepší v lige), 8,3 doskoku (3. miesto), 3,1 doskoku, 1,3 zisku a 1,2 bloku (štvrtý najlepší) pozbieral ocenenia pre hráča roka, krídelníka roka, najlepšieho legionára sezóny a samozrejme nechýbal ani v najlepšom tíme ročníka. Bývalý hráč Komárna okrem toho skončil na siedmom mieste s Bahamami na majstrovstvách Strednej Ameriky a Karibiku. V sezóne 2016/2017 bude Burrows hrať za izraelský Hapoel Haifa.

 

Justin Carter

Ako začínal: Americký krídelník prišiel do Žiliny odštartovať svoju basketbalovú kariéru ako absolvent univerzity Creighton, kde uzatváral svoje pôsobenie priemerom 9,7 bodu a 6,5 doskoku na zápas.

Dopad na Slovensku: Do súťaže vletel ako víchor, pre svoju všestrannosť sa okamžite vypracoval na jedného z najlepších hráčov 2010/2011. Viackrát získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča mesiaca, nechýbal tiež ani v All Stars zápase. Žilinčania vstupovali do vyraďovacích bojov ako nasadená päťka, vo štvrťfinále sfúkli Komárno 3:0 na zápasy a len jediné víťazstvo ich delilo od finále. Na nitrianskej palubovke však nedokázali v rozhodujúcom piatom semifinálovom dueli zvíťaziť, preto na nich čakal súboj o tretie miesto proti Spišiakom. „Malé finále“ dopadlo pre Žilinu úspešne, nad Spišskou Novou Vsou zvíťazili 2:0 a získali doteraz jediný cenný kov v najvyššej súťaži. S jeho spoluhráčom Adamom McCoyom robili highlighty takmer v každom stretnutí, do ktorého nastúpili.

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Carter zakončil sezónu s priemerom 20,9 bodu na zápas ako tretí najlepší ligový strelec, v počte ziskov bol dokonca v sezóne 2010/2011 lídrom (2,1 zisku na zápas). Okrem toho v každom zápase priemerne zaznamenával 8,1 doskoku, 2,4 asistencie a 1,0 bloku. Basketbalový portál basket.sk  ocenil hráča Žiliny v nasledujúcich kategóriách: OneClick hráč roka, Street Sport Line krídelník roka a menovaním do najlepšieho tímu ročníka.

Kde pokračoval: Po mimoriadne úspešnej sezóne na Slovensku, sa Carter presunul do druhej najvyššej tureckej súťaže, v ktorej hral najskôr za Vestelspor Manisa a Tire Gucu Spor Kulubu. Svojimi výkonmi zaujal v sezóne 2012/2013 zástupcov Mackolik.com Usak Universites, ako štvrtý najlepší strelec sezóny (20,9 bodu) a piaty najlepší v počte získaných lôpt na zápas (1,9 zisku) dopomohol k postupu medzi tureckú elitu. V Usaku pôsobil až do decembra 2014, keď dostal ponuku od vtedajšieho účastníka Euroligy Galatasaray Liv Hospital Istanbul. V júli 2015 skúšal šťastie v letnej lige NBA, ale za Phoenix Suns odohral 4 duely s priemerom 2,5 bodu. Predchádzajúcu sezónu začínal v drese účastníka Euroligy a opäť v Turecku za Pinar Karsiyaka SK Izmir, v januári neodolal finančne lukratívnej ponuke čínskeho Kuang-tung Southern Tigers a ročník nakoniec zakončil vo venezuelskom Bucaneros de La Guaira s priemerom 16,1 bodu, 5,6 doskoku, 2,1 asistencie a 1,4 zisku na stretnutie.

 

Keaton Grant

Ako začínal: Americký rozohrávač zamieril do metropoly Tekova po absolvovaní univerzity Purdue, kde na záver svojej školskej kariéry získal konferenčný titul a s tímom skončil na marcovom záverečnom turnaji NCCA medzi šestnástkou najlepších univerzít v USA. Pred príchodom do Levíc hral vo farmárskej lige NBA za Sioux Falls Skyforce, v 49 stretnutiach nazbieral priemerne 9,1 bodu, 4,8 doskoku, 1,5 asistencie a 1,0 zisku.

Dopad na Slovensku: Grant bojoval s Levicami úspešne na oboch frontoch, pod taktovkou trénera Františka Róna a neskôr Petra Bálinta úspešne bojoval s tímom hlavne v českej Mattoni NBL lige. Zahral si v českom All Stars zápase a v slovenskej lige patril k najlepším hráčom ročníka. Keďže v Slovensku nehrali Levičania play off, tak pozornosť sa sústredila na vyraďovacie boje v Čechách. „Žlto-zelení“ zvládli predkolo, v ktorom hladko vyradili Qanto Tuři Svitavy 2:0 na zápasy, ale vo štvrťfinále nemali nárok na jasného suveréna českého basketbalu ČEZ Basketball Nymburk.  

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Ocenenia pre Granta prišli za účinkovanie v Čechách, kde ho vymenovali do druhého najlepšieho tímu ročníka a do najlepšej päťky legionárov. Levický rozohrávač odohral v českej lige 36 zápasov s priemerom 17,9 bodu (4. najlepší strelec ligy), 5,8 doskoku, 2,0 asistencie a 1,5 zisku. Na Slovensku mal štatistiky veľmi podobné – 16,8 bodu, 4,9 doskoku, 2,3 asistencie a 1,7 zisku.  

Kde pokračoval: Kariéra amerického rozohrávača mala po Leviciach raketový vzostup, v sezóne 2012/2013 zobral cenu pre najlepšieho nováčika roka v gréckom AS Apollon Petras. O rok neskôr bol na piatom mieste medzi strelcami nemeckej ligy ako hráč Neckar RIESEN Ludwigsburg. Grant si vyskúšal aj taliansku Seriu A v drese Dolomiti Energia Trento, aby sa v predchádzajúcej sezóne opäť vrátil do Nemecka. Za Basketball Löwen Braunschweig sa zaradil do najlepšieho defenzívneho tímu sezóny, jeho zápasové priemery sa pohybovali na hranici 15,2 bodu (5. v lige), 3,5 doskoku, 2,4 asistencie a 1,9 zisku (2. najlepší). V novej sezóne si vyskúša francúzsku ligu, na zmluve sa dohodol s tímom JDA Dijon Bourgogne.

 

Kenny Hall

Ako začínal: V Komárne majú už dlhé roky správnu ruku pri výbere amerických hráčov, dobrým príkladom je aj angažovanie Kennyho Halla. Absolvent univerzity Tennessee prišiel na Slovensku s priemerom 5,6 bodu a 4,1 doskoku.  

Dopad na Slovensku: Vo svojej prvej profesionálnej sezóne síce nezaznamenal výraznejší úspech, ale výkonmi sa zaradil medzi kľúčové postavy komárňanského tímu. V súboji o tretie miesto prehrali „obuvníci“ so Svitom 0:2 na zápasy.

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Zaradenie do jedného z najlepších tímov sezóny a zápasové priemery 14,4 bodu, 6,8 doskoku a 1,3 asistencie hovoria jasnou rečou.

Kde pokračoval: Po úspešnom štarte kariéry na Slovensku, si ho v drafte D-League vybral tím Delaware 87ers. Kompletnú sezónu 2014/2015 klopal na dvere NBA, ale ani v drese Santa Cruz Warriors neprišla vytúžená miestenka do najlepšej basketbalovej ligy sveta. Viac ako dobrou náplasťou bol divízny a majstrovský titul v D-League.

 

Esian Henderson

Ako začínal: Levický člen „zlatého tímu“ sa na Slovensko dostal z americkej univerzity Central Missouri, s ktorou sa prebojoval na záverečný final four turnaj druhej divízie NCAA a cez účinkovanie v tíme ABA Kansas City Stars.

Dopad na Slovensku: Jeho účinkovanie v Leviciach je zlatou kapitolou basketbalu na Tekove. Do tímu Františka Róna prišiel vo februári a razom sa vypracoval na člena základnej päťky. Pamätný je hlavne jeho príspevok v rozhodujúcom finálovom súboji na nitrianskej palubovke, keď s koncom druhej štvrtiny naštartoval obrat Levíc na ceste za historicky prvým titulom v histórii klubu. Eso zo sezóny 2010/2011 pokračovalo v levickom drese aj do nasledujúceho ročníka, ale z rodinných dôvodov predčasne v novembri opustil káder Astrumu.  

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Ocenenie Koratex pivot roka a člen druhého All Stars tímu, to stihol Henderson počas skráteného účinkovania v sezóne 2010/2011. V osemnástich dueloch dosiahol priemerne 17,6 bodu, 7,9 doskoku, 1,4 zisku a 2,4 bloku (ligový líder) na zápas.

Kde pokračoval: Po nečakanom odchode z Levíc si vyskúšal exotickú jordánsku ligu s tímom ASU Sports Club, po štyroch zápasoch však zamieril do maďarského Zalakerámia ZTE KK. Hral aj v švédskej najvyššej súťaži za LF Basket, na dva duely si vyskúšal D-League v drese Iowa Energy, či v českom JBC MMCITÉ Brno. V sezóne 2014/2015 zamieril do druhej najvyššej tureckej ligy, odkade si svojimi výkonmi vybojoval miestenku v talianskej Bondi Ferrara. Február 2016 bol ďalším mesiacom, v ktorom Henderson zmenil dres. Naposledy pôsobil v krajine tisícich jazier ako hráč Pyrinto Tampere. K striebornej medaile sa dopracoval ako člen základnej zostavy s priemerom 10,3 bodu a 6,2 doskoku na zápas.

FOTO: Rôzne