• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Úvodný diel nášho letného seriálu s hviezdami našej súťaže máme za sebou, teraz je na rade predstaviť si ďalšiu šesticu hráčov.

Paul Guede

Ako začínal: Prievidza mala pri svojom piatom majstrovskom titule výborný čuch na herné kvality, čo potvrdzuje aj angažovanie krídelníka z Britských ostrovov. Pred štartom profesionálnej kariéry na Slovensku hral Guede za univerzitu Portland State, kde sa jeho zápasové priemery pohybovali na hranici štyroch bodov a troch doskokov.

Dopad na Slovensku: Z nenápadnej posily sa vykľula jedna z najdôležitejších osobností na ceste za titulom. Pod vedením trénera Johana Roijakkersa sa vypracoval na člena základnej päťky, u ktorého sa markantne zlepšili takmer všetky herné činnosti. Svoju prvú profesionálnu sezónu napokon oslávil aj majstrovským titulom.  Vedenie klubu si však pripravilo pre fanúšikov prekvapenie, keď pred sezónou 2013/2014 informovalo o návrate jedného zo „zlatých chlapcov“. Tentoraz z toho bolo pre Guedeho striebro.

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Premiérová profesionálna sezóna britského krídelníka priniesla priemer 12,8 bodu, 4,6 doskoku, 1,3 asistencie a 1,4 zisku. Pri svojom návrate sa jeho zápasové priemery o čosi znížili, no i tak bol platným členom tímu – 8,9 bodu, 4,4 doskoku, 1,8 asistencie a 1,1 zisku.

Kde pokračoval: Spolu s Roijakkersom sa pobral do druhej najvyššej nemeckej súťaže, s Göttingenom, kde si aj naďalej držal pozíciu dôležitého člena tímu. Pred opätovným príchodom do Prievidze vyskúšal pôsobenie v London Lions. Práve úspešná sezóna 2013/2014 mu otvorila dvierka aj do britského národného tímu. Po druhom odchode z Hornej Nitry sa opäť vrátil na Britské ostrovy, zmluvu podpísal s Worchesterom Wolves. V prechádzajúcej sezóne hral v druhej najvyššej francúzskej lige za tím Cognac BB.

Johndre Jefferson

Ako začínal:  V sezóne 2011/2012 hralo na Slovensku viacero zaujímavých hráčov a jeden z nich začínal so svojou kariérou aj pod Tatrami. Vedeniu Svitu sa podarilo dotiahnuť z univerzity South Carolina atletického centra Johndreho Jeffersona. Ani on nemal pred štartom profesionálnej kariéry dvakrát pôsobivé štatistiky – 1,7 bodu a 1,7 doskoku na zápas.

Dopad na Slovensku: Vo Svite však letel do súťaže ako hurikán, počas osemnástich duelov sa vypracoval nielen na kľúčového hráča Iskry, ale aj na jedného z najlepších hráčov ročníka. Jediná škoda, že sezóna sa pre Jeffersona neskončila výraznejším klubovým úspechom.

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Pivot Svitu si lepší začiatok svojej profesionálnej kariéry ani nemohol predstaviť. Sezónu zakončil ako líder v počte blokov (3,1), štvrtý v počte doskočených lôpt (8,3) a strelecky dával v zápasoch v priemere takmer dvanásť bodov. Medzinárodný portál eurobasket.com ocenil Jeffersona ako najlepšieho obrancu sezóny, jeho meno sa objavil aj v najlepšom tíme ročníka.

Kde pokračoval: Dobrý štart profesionálnej kariéry sa premietol aj do nasledujúcich rokov. Jefferson sa pobral do Izraela, kde ako hráč Maccabi Kiryat Gat a neskôr Elitzur Ramla opäť získal cenu pre najlepšieho obrancu roka. Naplno zažiaril v Taliansku, v sezóne 2013/2014 získal vo farbách Pallacanestro Mantovana cenu pre hráča roka, krídelníka roka, víťaza smečiarskej súťaže a samozrejme ocenenie v podobe menovania do najlepšieho tímu sezónu a tiež najlepšej defenzívnej päťky. Prelomový sa ukázal aj ďalší ročník, Jefferson začínal v druholigovom Dinamica Generale Mantovana, ale vo februári sa mu otvorila možnosť hrať Seriu A za tím Openjobmetis Varese. V prechádzajúcom ročníku si vyskúšal tureckú ligu, za Konyaspor Basketbol Kulubu v priemere dosahoval 10,2 bodu, 6,2 doskoku a 1,5 asistencie. Úspešná sezóna mu opäť pootvorila dvierka do Talianska, na kontrakte sa pred ročníkom 2016/2017 dohodol s Dolomiti Energia Trento.

Willie Kemp

Ako začínal:  Aj v druhej časti nechýba zástupca levického basketbalu, Kemp prišiel do vtedajšieho Astrumu v sezóne 2012/2013 so skúsenosťami v americkej NBA D-League a v Tunisku. So Sahelom získal pred príchodom na Slovenskom triple – titul, pohár a víťazstvo na Africkom šampionáte klubov ako člen najlepšieho tímu súťaže.

Dopad na Slovensku: V najvyššej slovenskej súťaži sa dostal do povedomia basketbalovej verejnosti nielen peknými a akrobatickými kúskami, ale aj svojou hernou všestrannosťou. Silný levický tím sa však nemohol v dôsledku účinkovania v Čechách pasovať o druhý majstrovský titul v klubovej histórii.

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Kempovi však tento fakt nevadil, herne zaujal fanúšikov v oboch ligách. Na Slovensku mal v priemere 12,1 bodu, 2,8 doskoku, 4,6 asistencie a 1,4 zisku, no v Čechách boli jeho štatistiky ešte lepšie – 15,2 bodu, 2,4 doskoku, 4,3 asistencie a 1,3 zisku.

Kde pokračoval: Mimoriadne úspešná sezóna sa premietla aj do ďalších angažmánov, z Levíc sa presunul do rumunského CS Gaz Metan Medias, kde si vyskúšal Eurochallenge Cup. Ešte v rámci jednej sezóny však menil Rumunsko za Lotyšsko, konkrétne ročník dohral v BK Ventspils. Kemp získal s Ventspilsom titulom, z pôsobenia v Rumunsku sa mu ušlo miesto v treťom najlepšom tíme Eurochallenge Cupu. V sezóne 2014/2015 hral v Poľsku za Trefl Sopot a v prechádzajúcom ročník ho opäť ovenčili viacerými oceneniami. Kemp začínal v Rumunsku za BC Mures Targu-Mure, ale v decembri sa presunul do kosovskej Sigal Prishtina. Vyskúšal si pôsobenie nielen v Kosovskej superlige, ale aj Balkánskej lige. Výsledok jeho sezóny? Majstrovský titul, pohárový triumf, účasť v All Stars zápase, titul z Balkánskej ligy a menovanie do najlepšieho tímu Kosovskej a Balkánskej ligy. Kemp mal v priemere cez 8 bodov, 3 doskoky a 5 asistencií.

Alexander Kudriavtsev

Ako začínal:  Do Nitry prichádzal v sezóne 2003/2004 z poľského Koszalinu, kde mal v zápasoch 10,3 bodu, 1,2 doskoku, 4,1 asistencie a 1,7 zisku.

Dopad na Slovensku: Pod Zoborom patril medzi prvých legionárov, k tímu sa pripojil vo februári a nakoniec z toho bolo štvrté miesto.

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: V lige patril k lepšiemu priemeru, jeho 14,4 bodu, 1,8 doskoku a 2,4 asistenciu zaujali do ďalších rokov.

Kde pokračoval: Po krátkom pôsobení na Slovensku sa Kudriavtsev vrátil späť do Poľska, najskôr obliekal farby Ostromecko Astoria Bydgoszcz a potom sa na tri roky upísal Energa Czarni Slupsk. Jeho výkony gradovali, v sezóne 2008/2009 sa presunul do ukrajinského Lvovskaya Politekhnika Lvov, čo mu prvýkrát otvorilo miestenku do reprezentačného tímu.  Kudriavtsev pobudol na Ukrajine dva roky, aby následne spojil svoju basketbalovú kariéru s najlepším bieloruským klubom - Tsmoki-Minsk. V roku 2011 ho vymenovali za najlepšieho domáceho hráča ročníka, cenu získal aj pre najlepšieho rozohrávača a jeho meno nechýbalo ani v najlepšom tíme sezóny. S Minskom dominoval v domácej lige, získal päťkrát titul a pohár. Od sezóny 2011/2012 hrá s ročnou prestávkou stále vo farbách Minsku. Pred troma sezónami si vyskúšal pôsobenie v litovskom Pieno Zvaigzdes Pasvalys, s ktorým hral v Eurochallenge Cupe aj v Baltickej lige.  

 

Eugene Lawrence

Ako začínal:  V najlepších rokoch nitrianskeho basketbalu prišiel do mesta pod Zoborom nenápadný rozohrávač univerzity St.John's, ktorý však mal za oceánom úspešnú univerzitnú kariéru. V NCAA mal priemere v zápase priemer 7,7 bodu, 2,8 doskoku, 3,7 asistencie a 1,7 zisku.

Dopad na Slovensku: Asi nám dáte za pravdu, keď povieme, že „Geno“ bol jeden z najlepších zahraničných hráčov v histórii najvyššej slovenskej súťaže. Na ihrisku pôsobil rozvážne, s vysokým basketbalovým IQ často rozhodoval zápasy. Skvelý nákup vedenia nitrianskeho klubu sa pretavil aj do zisku nateraz posledného majstrovského titulu.

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Začneme najskôr číselne, ligový líder v počte asistencií (6,4) a ziskov (2,3), strelecký priemer takmer 18 bodov na zápas, okrem toho aj vyše päť doskočených lôpt. Portálom basket.sk ocenený ako hráč roka, rozohrávač roka, nováčik roka, zahraničný hráč roka a člen prvého All Stars tímu.

Kde pokračoval: Po úspešnom rozjazde pokračoval v Čechách, najskôr ziskom dvoch strieborných medailí s Prostějovom, aby sa pred sezónou 2012/2013 upísal najlepšiemu českému klubu – ČEZ Basketball Nymburk. Dočkal sa ďalšieho majstrovského titulu, štvrťfinále Eurocupu, ale aj zaradenia do jedného z najlepších tímov sezóny. Necelé dva roky si zahral Lawrence na Ukrajine za  Hoverla Ivano-Frankivsk, ale potom neodolal lukratívnej finančnej ponuky z nemeckého Telekom Baskets Bonn. Po takmer troch rokoch v Bonne sa však pred sezónou 2016/2017 rozhodiť zamieriť do iného klubu. Lawrence aj naďalej udivoval krásnymi basketbalovými momentkami, v poslednom roku za Bonn bol druhým v počte asistencií (7,0) a aj naďalej zostávali jeho zápasové priemery vysoké – 8,1 bodu, 2,7 doskoku a 1,5 zisku.

Adam McCoy

Ako začínal:  Absolvent univerzity North Texas skúšal najskôr šťastie v NBA D-League, ale v  Tulsa 66ers nenastúpil ani v jednom zápase. McCoy sa rozhodol ísť do Európy a svoju kariéru odštartoval na Slovensku.

Dopad na Slovensku: Pre väčšinu basketbalových fanúšikov známy ako člen žilinského tímu, ale McCoy sa na začiatok upísal Iskre Svit. Vo februári zamieril do konkurenčnej Žiliny, s Justinom Carterom získal pre tím bronz v pamätnom ročníku.

Štatistiky a ocenenia na Slovensku:  Člen najlepšieho tímu ročníka mal vo Svite fenomenálne zápasové priemery – 26,6 bodu, 4,5 doskoku, 1,9 asistencie a 1,4 zisku. V drese Žiliny jeho čísla šli trochu nižšie – 18,1 bodu, 4,4 doskoku, 1,2 asistencie a 1,1 zisku, ale spolupráca s Carterom bola ťahákom na každý zápas Žiliny.  

Kde pokračoval: Jeho kariéra mala aj napriek solídnemu začiatku zvláštnu trasu. Po sezóne na Slovensku začínal v cyperskom Proteas Danoi AEL, kde však odohral len tri zápasy. V Grécku sa vo farbách Marousi BC dlho neohrial, vo februári sa upísal druholigovému francúzskemu tímu Quimper UJAP. Sezónu 2012/2013 strávil v Izraeli, McCoy hral za Ironi Nahariya a Hapoel Kfar Saba/Kohav Yair. Následne sa z očí basketbalovej verejnosti stratil, pred rokom sa nečakane objavil v americkej Universal Basketball Association (UBA). V piatich zápasoch nastúpil McCoy za Fort Worth F.I.R.M., priemerne si do štatistík zapísal 10,4 bodu, 3,8 asistencie a 1,4 zisku.

FOTO: Rôzne