• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pri premiérovej účasti na majstrovstvách Európy v 3x3 basketbale mala svoje zastúpenie aj Slovenská basketbalová liga. O účinkovaní Slovákov sme sa zhovárali s hráčom MBK Handlová Ondrejom Haviarom a VŠEMvs Karlovka Bratislava Jurajom Krajčírom.

Krajčír: Nemáme sa za čo hanbiť

„Do turnaja sme išli skromne. Uvedomovali sme si, že nás čakajú ťažkí súperi. Chceli sme získať aspoň jedno víťazstvo a nazrieť do vyraďovacích bojov. Bohužiaľ, nepodarilo sa nám to,“ začal s hodnotením Juraj Krajčír. Slováci si vybojovali miestenku na európskom šampionáte v Bukurešti vďaka úspešnej kvalifikácii v Amsterdame, prehra v predĺžení ich zastavila na ceste do finále. „Treba si uvedomiť, že sme sa dostali medzi dvanásť najlepších tímov v Európe, kde už je konkurencia obrovská. V porovnaní s kvalifikáciou nám chýbala výška, doskok, väčšia variabilita v útoku, keďže Hofericu nepustil Inter. V konečnom dôsledku sa však nemáme za čo hanbiť. Nechali sme tam všetko, do poslednej minúty sme bojovali o postup. Nebyť horšej úspešnosti pokusov spoza trojkového oblúku a menšej zohranosti, tak mohol byť postup realitou,“ uviedol člen reprezentačného tímu.

Aj napriek dvoch prehrám v skupine (s Ruskom a Rumunskom) dosiahli slovenskí basketbalisti historický úspech, bola to totiž ich prvá účasť na „veľkom“ podujatí. „Toto bola prvá lastovička. Pevne verím, že sa to čoskoro zopakuje,“ povedal hráč Karlovky. Asi najväčšou slabinou bola podľa Krajčíra na ME nezohranosť, ktorú bolo cítiť v pohybe v útoku, čítaní obrany alebo riešení clôn. „Počas 3x3 sezóny nám chýbala konfrontácia so zahraničnými súpermi. Domáca konkurencia nie je až taká veľká a dostať sa na väčšie zahraničné turnaje je veľmi náročné hlavne z finančného hľadiska,“ myslí si Krajčír.

Haviar: Išli sme po skúsenosti na medzinárodnej úrovni

„Na tak veľkom podujatí ako majstrovstvá Európy to bola naša premiéra. Nešli sme tam s veľkými očami, skôr po skúsenosti na medzinárodnej úrovni,“ zhodnotil nedávno skončené majstrovstvá Európy hráč MBK Handlová Ondrej Haviar. Podobne ako jeho reprezentačný kolega, tak aj handlovský rozohrávač sa zhodol na nedostatkoch slovenského reprezentačného tímu: „Družstvá na takýchto vrcholných podujatiach sú hlavne zohrané. Poznajú sa navzájom, hrajú spolu niekoľko rokov, majú skúsenosti z ťažkých medzinárodných zápasov. Je ťažké ísť na ME, ak ste zložený z dvoch rôznych tímov, bez spoločnej tréningovej a zápasovej praxe.“

Haviar tiež poznamenal veľké rozdiely medzi klasickým basketbalom a 3x3 verziou: „Zápasy sú veľmi odlišné. Rýchlosť reakcie, správne rozhodnutia, výber miesta, tímová taktika, iná lopta, čas na útok, to všetko prichádza s počtom tréningov a odohraných zápasov.“

3x3 sezóna bola úspešná

Haviar s Krajčírom boli súčasťou slovenskej reprezentácie, ale inak pôsobia v dvoch rozdielnych tímoch. Obaja však hodnotia 3x3 sezónu ako úspešnú. „Aj ostatní chalani môžu vidieť, že sa 3x3 basketbalom dá cestovať po Európe, zažiť zaujímavé turnaje a dosiahnuť nejaký úspech. Leto bolo skvelé. So spoluhráčmi sme sa našli nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. Vyhrali sme SBA 3x3 Tour 2016, privyrobili sme si nejaké to vreckové na leto. Hlavne na challenger turnaji v Sibiu sme zistili, že nie je až také nereálne dostať sa aj na Svetovú Tour,“ zhodnotil Haviar.

„Viac-menej som spokojný. Vyhrali sme niekoľko domácich turnajov, dosiahli sme pekné výsledky v Česku, vybojovali sme si v kvalifikácii postup na ME. Akurát je škoda, že sme nedosiahli nejaký výsledok, bola by to krásna bodka za 3x3 sezónou. Teraz je potrebné sa opäť naplno venovať klubovým povinnostiam v klasickom basketbale. Budem sa snažiť zúžitkovať nadobudnuté skúsenosti zo 'streetballových' ihrísk,“ prezentoval svoj pohľad na sezónu Krajčír.

FOTO: Facebook