• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nová sezóna Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy je už za rohom, preto sme si pre Vás pripravili preview, v ktorom sme zmapovali každého jedného účastníka.

Trénerom sme položili v rámci ankety rovnaké dve otázky:

1. Aká je nálada v tíme pred začiatkom nového ročníka?

2. Ako dôležitý bude vstup do novej sezóny?

 

BC Prievidza

Úradujúci šampión má za sebou asi najnáročnejšiu prípravu zo všetkých celkov. Z majstrovského kádra zostalo iba torzo hráčov, tréner Miljan Čurovič musel vyskladať konkurencieschopný káder v konfrontácii s Európou. Prievidzu neobišli v príprave viaceré problémy, po väčšinu času im chýbala dvojica reprezentantov - Richard Körner a Marek Jašš. Z rôznych dôvodov nakoniec skončili v družstve Jiří Hubálek, Nikola Vasojevič, Derrick Caracter a Toni Brnas. Čurovičovi sa však podarilo nájsť adekvátne náhrady, ktoré v dvojzápase kvalifikácie Ligy majstrov s rumunskou Oradeou ukázali svoju kvalitu. Majster sa postupne zohráva a opäť mieri aj v novej sezóne na najvyššie pozície.

Miljan Čurovič, tréner BC Prievidza:

1. Nálada je dobrá, využili sme tento týždeň na tréning a budovanie tímovej energie. Tešíme sa na začiatok ligy a veríme, že sa nám podarí čo najskôr zachytiť optimálnu formu.

2. Každý zápas je veľmi dôležitý, ale keď je prvý v sezóne hornonitrianske derby, tak gradovanie stúpa a motivácia je na najväčšej možnej úrovni.

MBK Rieker Com-therm Komárno

Aj u „obuvníkov“ prišlo k výrazným zmenám, vrátane zmeny na trénerskom poste. Vedenie klubu však malo opäť raz správnu ruku pri výbere trénera a hráčov, čo sa prejavilo už na výsledkoch v príprave. Na poslednú chvíľu angažovali amerického rozohrávača Farada Cobba, ktorý sa pri svojej premiére uviedol 18 bodmi. Hráči Komárna vstúpia do nového ročníka v dobrom rozpoložení, pred niekoľkými dňami zvíťazili doma v Alpsko-jadranskom pohári nad slovinskou Rogaškou 81:68.

Richard Ďuriš, tréner MBK Rieker Com-therm Komárno:

1. Všetci sa na nový ročník veľmi tešíme, najmä pre hráčov je to po náročnej príprave očakávaná odmena. Výhra s Rogaškou v našom prvom súťažnom zápase nám dodala kus sebavedomia, aj keď všetci cítime, že je stále čo zlepšovať a čaká nás ešte dlhá cesta.

2. Každý tím si želá dobrý štart do súťaže. Ako som už spomínal, jedným z hlavných cieľov je prilákať do haly čo najviac divákov a potešiť ich hrou. Verím, že sa pri našej domácej premiére budú mať na čo pozerať, keďže Lučenec považujem za kvalitného súpera s dobrým trénerom.

BK Inter Bratislava

„Žlto-čierni“ majú tradične vysoké ambície, v minulej sezóne sa však museli uspokojiť „len“ s pohárom pre víťaza Slovenského pohára a bronzom. Pred novou sezónou prišlo k omladeniu, hráčsku kariéru ukončil Martin Rančík a z tímu sa porúčali aj viaceré stálice. Staronový tréner Oliver Vidin doplnil tím o Mareka Kozlíka, Lukáša Hofericu či dobre známeho Aleksandara Vlahoviča. Inter naznačil už výsledkami v príprave, že oproti minuloročnej sezóne môže byť situácia na Pasienkoch oveľa lepšia.

Oliver Vidin, tréner BK Inter Bratislava:

1. Nálada je dobrá, všetci sa tešíme na domáci zápas s Košicami. Je to začiatok sezóny. Tvrdo sme pracovali dva mesiace, preto už hráči ledva čakajú na začiatok sezóny. Sme pripravení, ideme do zápasu naplno a budeme sa snažiť výjsť zo zápasu víťazne.

2. Ide o to, aby sa hlavní hráči čo najskôr zapojili. Tým pádom, že nám chýbal Bílik a Barač s Kozlíkom nám chýbali pre zranenie, tak bude potrebné, aby sa dostali do tímu hry, pochopili čo sa od nich žiada v útoku i v obrane. Dúfam, že potrvá mesiac - dva, aby sme zo seba mohli dostať maximum.

KB Košice

Nováčika minulej sezóny delilo len jedno miesto od cenného kovu. Pred sezónou 2016/2017 je tak cieľ „býkov“ jasný – postúpiť o pozíciu vyššie. K tomu má dopomôcť napríklad reprezentačný rozohrávač Milan Žiak či skúsený Radenko Pilčevič alebo Vladimir Ivelja. Košičania nezabúdajú ani na Slovákov, v novom ročníku uvidíme ich v drese Filipa Dratvu, ale aj viaceré talenty z domácej liahne. Víťazstvo na domácom pohári aj v Maďarsku naznačilo, že boj o titul môže byť realitou.

Dražen Brajkovič, tréner KB Košice:

1. Náš tím je v podstate nový. S prípravou sme začali už 10. augusta, ale výraznou komplikáciou bola absencia trojice reprezentantov Michal Baťka, Stanislav Baldovský a Milan Žiak. Komplikáciou bolo navyše zranenie Maďara Csabu Kucsoru, ktorého sme nahradili Nikolom Vasojevičom. Snažili sme sa odviesť kvalitnú prácu a teraz sa už tešíme na zápasy. Netajíme sa vysokým cieľom, ktorým je finále.

2. My chceme vyhrať každý zápas a tým pádom aj úvodný na Interi. Nikto ale nemôže čakať iba víťazstvá. Aj kluby ako Fenerbahce či CSKA Moskva občas prehrajú. S Interom sme dokázali vyhrať v rámci nedávneho domáceho turnaja a radi by sme to zopakovali aj v sobotu. Poznáme ale silu súpera a nebude to teda jednoduché.

BK Levickí Patrioti

Patrioti síce prišli pred sezónou o Milana Žiaka, ale v rámci „výmeny“ za to získali ako náhradu do tímu Reggieho Keelyho. Najdôležitejšou správou pred prípravou však bolo, že zostala kľúčová persóna minuloročnej sezóny – Teo Hojč. Levičania opäť namiešali zaujímavý tím, premiéru na Slovensku zažije reprezentant Šimon Krajčovič, cennými domácimi úlovkami je Jaroslav Musil a Jozef Vojtek. Levičania si už odkrútili súťažnú premiéru, na začiatku októbra zvíťazili v Alpsko-jadranskom pohári nad slovinským Tajfunom 79:77.

Teo Hojč, tréner BK Levickí Patrioti:

1. Momentálne neviem ako hrať proti tímu, ktorý má na svojej súpiske kvalitných hráčov ako napríklad z Maccabi Tel Aviv alebo nemeckej najvyššej súťaže. Určite však urobíme všetko preto, aby sme boli dôstojným súperom. Na začiatok sezónu sa pripravujeme dobre, urobili sme všetko, čo sme chceli a teraz už pozerám na úvod nového ročníka.

2. Neoslavujeme prvé víťazstvo, ako keby sme vyhrali titul a tiež sa nehádžete pod vlak, ak prehráte. Sezóna je dlhá, môže sa stať všeličo, či už očakávané alebo neočakávané. Môžem sľúbiť, že budeme bojovať a snažiť sa zo seba vydať to najlepšie. Chceme byť tímom proti ktorému nebudú tímy radi hrať. Tvrdí chlapci, ktorí sú vytrvalí a hrajú ako tím.

 

BK Iskra Svit

„Podtatranci“ sa odhodlali po sezóne asi k najväčším zmenám z účastníkov Eurovia SBL. Cesta s domácimi odchovancami je náročná, ale podpora v podobe trénera Michala Madzina je veľkým pozitívom. Iskra je tradične nevyspytateľný tím, ale počas predsezónnej aktivity získal späť Sašu Jankoviča, posilami je kvalitný izraelský pivot Anton Shoutvin a nedávno Američan Eric Palm. Svit preto nemožno nikdy odpisovať z boja o čelné pozície.

Michal Madzin, tréner BK Iskra Svit:

1. Nálada v tíme je pred zápasom výborná. Po letnej príprave sa už veľmi tešíme na prvý ostrý zápas sezóny. Pocity sú plné očakávania ako sa celá sezóna rozbehne.

2. Prvý zápas je vždy trošku špecifický. Určite je lepšie začať sezónu dobrým výsledkom.

VŠEMvs Karlovka Bratislava

Siedme miesto z predchádzajúcej sezóny prinieslo hlavne zmeny v realizačnom tíme „vysokoškolákov“ z Karlovky. Na post hlavného trénera bol povýšený Peter Ivanovič, ku ktorému sa pripojil od mestského rivala Tomáš Poláka. Citeľnou stratou je odchod dvoch členov základnej päťky – Lukáša Hofericu a Miroslava Žilíka. Široká hráčska základňa však umožnila zaplátať tieto absencie. Medzi novými tvárami je napríklad Jakub Pasovský z Prievidze alebo talentovaní mládežnícki reprezentanti Filip Halmeš a Juraj Páleník. Veľkou vzpruhou je aj návrat Mareka Doležaja zo Španielska.

Peter Ivanovič, tréner VŠEMvs Karlovka Bratislava:

1. Pocity sú dobré. Vstupujeme do tretej súťažnej sezóny s nezmenenou filozofiou so slovenskými hráčmi. Po príprave sa tešíme na štart Eurovia SBL.
2. Dávame mu rovnakú dôležitosť ako každému zápasu. Sme o rok skúsenejší, aj keď o niečo mladší tím oproti minulej sezóne, chceme v každom zápas podávať zodpovedné výkony.

MBK SPU Nitra

Pod Zoborom vstupujú do tretieho roku projektu práce s prevažne slovenským tímom. Predchádzajúca sezóna priniesla progres v podobe väčšieho počtu víťazstiev a účasti v play off. S takouto ambíciou vstupujú Nitrania pod vedením Petra Semana aj do zostreného boja o miestenku vo vyraďovacích bojoch. Dopomôcť k tomu by mal návrat Dragana Ristanoviča na pozíciu asistenta trénera, či zotrvanie jednej z kľúčových persón minuloročného tímu Filipa Pejoviča. Kvalita nitrianskej hry určite vzrastie aj príchodom Quentina Demeritteho a Nikolu Otoviča.

Peter Seman, tréner MBK SPU Nitra:

1. Na začiatok sezóny sa tešíme v očakávaní ako sa prejavia v silnej konkurencii ostatných klubov najmä naši slovenskí hráči. Po dvoch rokoch, keď sme hrali len so Slovákmi už netreba rozprávať len o možnom progrese, ale chceme dosiahnuť aj nejaké dobré výsledky.

2. Vstup do súťaže je dôležitý, liga je síce dlhá, ale úspešný štart môže ovplyvniť celkovú pohodu v družstve. Forma tímov však bude počas celej sezóny kolísať, takže zasa úvod netreba preceňovať. My však hráme proti Karlovke a Lučencu, čo sú súperi približne našej váhovej kategórie, týmto zápasom teda prikladáme veľký význam.

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Prvá sezóna po reštarte basketbalu priniesla ťažkú skúšku ohňom. Spišiaci sa však nevzdali a pred sezónou 2016/2017 sú vo väčšom očakávaní, čo potvrdili aj výsledky v príprave, kde vyhrali napríklad dvakrát nad Nitrou, ale aj Svitom. Dopomôcť k úspechom má nielen hrajúci asistent Vladimír Hovaňák, ale aj legionárske duo Aleksa Solevič a Phil Henry.

Dávid Demečko, tréner BK 04 AC LB Spišská Nová Ves:

1. Tešíme sa na to, uvidíme ako sme pripravení. Prípravné zápasy sú jedna vec, súťaž je niečo iné. Sledujeme, že konkurencia bude veľmi veľká, v lige budú pôsobiť kvalitní hráči. Som zvedavý či zahraniční hráči v kluboch ukážu svoju kvalitu, lebo očakávania sú veľké.

2. Keď družstvá vstúpia úspešne do sezóny, stúpa im sebavedomie. Úspešne idú od zápasu k zápasu. Niečo podobné sme mohli vidieť aj v anglickej futbalovej lige, kde sa niečo podobné podarilo Leicestru, ktorý dokráčal až k titulu v Premier League.

 

MBK Lučenec

Víťaz prvoligovej súťaže vybudoval zaujímavý káder, s ktorým môže miešať boj o stred tabuľky. Tréner Ivan Kurilla získal dôverne známych hráčov do tímu – Aca Mandiča, Petra Pipíšku a Eddiho Jurjeviča. Klubu sa zároveň podarilo dohodnúť s Marošom Rendlom, ktorý má bohaté skúsenosti z najvyššej súťaže. Družstvo doplnené legionármi spoza oceánu a Balkánu zaujalo už v príprave výhrou nad Košicami a ďaleko od cenného skalpu neboli ani proti Interu. Nováčikovský elán môže výrazne pomôcť k úspechom lučeneckého tímu.

Ivan Kurilla, tréner MBK Lučenec:

1. Všetci sa na začiatok SBL-ky tešíme o to viac, že súťaž otvárame na domácej palubovke.

2. V SBL-ke je 40 zápasov, tak ako posledný zápas základnej časti, tak aj všetky zápasy sú dôležité. Ku každému zápasu pristupujeme zodpovedne.

MBK Handlová

Handlovská prestávka od basketbalu trvala len jednu sezónu a so zrekonštruovanou halou prichádza nová etapa „baníkov“. Mladá trénerská dvojica, návrat domáceho srdciara Ondreja Haviara, ale aj úlovok v podobe slovenského reprezentanta Petra Sedmáka. S ligou sa po sezóne 2014/2015 lúčili so štvrtým miestom, preto je jeden z cieľom klubu zopakovať toto umiestnenie. K tomu mala dopomôcť kvalitná príprava, v ktorej silu Handlovej otestovali hlavne zahraničné tímy.

Lubomír Růžička, tréner MBK Handlová:

1. Nálada pred štartom ligy je dobrá. Už sa tešíme na začiatok zápasového kolotoča. Predsa len, pripravujete sa dva mesiace a už sa neviete dočkať.

2. Úvodné stretnutie býva vždy tak trochu špecifické. Je v ňom určitá zdravá nervozita a každý tím chce v ňom odštartovať čo najlepšie. Hodnota výsledkov zápasov je však rovnaká, ako keby sa jednalo o 38. kolo. Pre nás je to však pikantné, pretože sa jedná o derby a my v ňom chceme odviesť čo najlepší bojovný výkon.

Foto: Vladimír Králik