• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Rovnako ako pred rokom, aj tentoraz potešila deti na oddelení detskej onkológie v Košiciach predvianočná návšteva z Klubu Býkov Košice. Manažér Ivan Benninghaus, trénerský tandem Dražen Brajkovič – Richard Leško a samozrejme samotní hráči, obdarovali malých bojovníkov sladkosťami a inými darčekmi.

“Pre mňa osobne to bolo veľmi emotívne. Pre nás zdravých je ťažké sledovať malé deti, ktoré zvádzajú ťažký boj s chorobou a nemôžu byť doma ani na Vianoce. Bolo to veľmi ťažké, ale som rád, že sme im mohli ich situáciu aspoň trošičku spríjemniť. Ak sa vďaka našej návšteve a darčekom cítili aspoň na chvíľku trochu lepšie, tak som rád,” zamyslel sa Stano Baldovský. 

V takýchto chvíľach si športovci uvedomia, že prehry v zápasoch na palubovke nepredstavujú zďaleka to najhoršie na svete. Zatiaľ čo oni prehrať môžu, pacienti na onkológii nie.

“Je to presne tak. Pre mňa osobne je ťažké sledovať takéto problémy malých detí. Držím im palce, aby chorobu rýchlo porazili a mohli si tak užiť niektorý z našich zápasov osobne v hale,” pridal krídelník Býkov.

Podobné pocity lomcovali aj Mišom Baťkom. “Verím, že každé z týchto detičiek sa vráti domov v stopercentnom zdraví a tieto Vianoce sú poslednými, ktoré strávia v nemocnici. Všetci im držíme palce.”

Námestník riaditeľky pre liečebnú starostlivosť detskej fakultnej nemocnice Igor Jenčo považuje podobné akcie športovcov za veľmi motivačné.

“Deti vždy poteší, ak im niekto venuje svoj voľný čas. Obzvlášť v období Vianoc, kedy je pobyt v nemocnici dvojnásobne citlivý. Deti a ich rodičia sledujú, ako sa ľudia navôkol pripravujú na hlavné sviatky roka a oni musia zostať tu u nás. Každé dieťa sa poteší darčeku, ale najviac si vážia práve ten záujem a čas, ktorý im športovci venujú,” rozhovoril sa doktor Igor Jenčo. “V dobe komunikácie cez facebook je osobná návšteva veľmi cenná. Samozrejme, pokiaľ to deťom umožní zdravotný stav, snažíme sa ich pustiť aspoň na Vianoce domov. Každý rok tu však máme i detičky, ktoré sa domov na Vianoce dostať nemôžu a hlavne pre ne je dôležitá každá psychická podpora.”

A čo potrebuje oddelenie detskej onkológie najviac? “Veľa zdravých detí a tým pádom čo najmenej práce. To by bolo najkrajšie, ale zdravie sa bohužiaľ kúpiť nedá. Inak tu máme z pohľadu vybavenia všetko a práve preto je najdôležitejšou komoditou čas, ktorý nám takéto návštevy venujú. Prísť a pozhovárať sa o hocičom.”

Manažér KB Košice Ivan Benninghaus vyslovil presvedčenie, že sa s vyliečenými deťmi stretneme už počas jarnej jazdy v play-off. “Ja to samozrejme prajem všetkým našim deťom tiež. Osobne som už pár zápasov Býkov naživo videl a sľubujem, že ak postúpia do finále, tak im prídem tlieskať opäť,” dodal s úsmevom doktor Jenčo.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk