• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na Spiši v minulej sezóne opäť „úradovala“ vyššia moc, aj napriek ambicióznym plánom, sa tímu okolo trénera Ericha Korfantu nepodarilo dosiahnuť na miestenku zaručujúcu účasť v play off. Smolné roky sú už hádam minulosťou, klub tak opäť pomýšľa na lepšie umiestnenia.

Tradične sa obzrieme najskôr na sezónu 2017/2018, Spišská Nová Ves v nej vyskladala zaujímavý tím, ale zranenia znamenali rozsypanie herného konceptu. Dlhodobá absencia Viktora Juríčka, neskôr sa k tomu pridali absencie legionárov, respektíve ich časté rošády. Správne smerovanie sa nepodarilo nájsť, preto „novovešťania“ zostali opäť pred bránami play off.

Leto na Spiši bolo tak mimoriadne zaujímavé, nový impulz by mal na lavičku priniesť grécky kormidelník Giorgos Bitzanis. Rozšíril sa aj realizačný tím, klubu sa podarilo udržať slovenské jadro. K tomu pokračuje aj naďalej spolupráca s kanadským partnerom Niagara River Lions a bielo-modrý dres si oblečú viaceré zaujímavé tváre. Zo Slovákov sa podarilo získať Ivana Židzika, v rámci zahraničnej časti si veľa sľubujú od Camerona Williamsa či Enouma Ebinuma. „V piatok sme začali s prípravou na novú sezónu. Na úvod sa nám hlásili všetci hráči. Káder je uzatvorený, momentálne nemáme žiadne voľné miesta. K dispozícii mám 14 basketbalistov, vrátane mladíkov, ktorí budú regulérnou súčasťou tímu počas celej sezóny,“ uviedol na začiatok Bitzanis.

Počas leta bol záujem o viacerých hráčov Spišskej Novej Vsi, ale klubu sa podarilo udržať slovenskú štvoricu Juríček, Majerčák, Antoni a Krajňák. Z legionárov pokračuje kanadské duo Marshall a Presutti. Priestor na súpiske dostali aj talentovaní basketbalisti z mládežníckych kategórií – Rákai, Korfanta, Kozel a Dzugas. „Zotrvanie slovenských hráčov bolo pre mňa hlavnou prioritou. Po tých rokoch, ktoré pracujem na profesionálnej úrovni, som sa naučil, že dobrá úroveň miestnych basketbalistov drží tím na dobrej úrovni na palubovke, aj mimo nej. Chcel by som poďakovať vedeniu klubu, že urobili všetko, čo som od nich žiadal a tiež za prejavenú dôveru vo vedeniu tímy do sezóny. Mojou filozofiou bolo priviesť do tímu mladých, atletických a ambicióznych hráčov s veľkou motiváciou. Najdôležitejšie je mať charakterovo dobré a skromné osoby, ktoré sú pripravené bojovať za tím. Toto bola naša priorita a ja si myslím, že sme ju zvládli,“ povedal grécky kormidelník.

Podľa jeho slov budú patriť jeho zverenci k najmladším kolektívom v lige, zároveň však dodal: „Od všetkých 14 hráčov mám veľké očakávania, hlavne aby tvrdo pracovali na každom tréningu, boli disciplinovaní, mali tímový duch, udržovali dobrú atmosféru a boli tu jeden pre druhého.“

Štyridsaťjedenročný Grék má za sebou zaujímavý životopis, ako asistent získaval skúsenosti v nižších ligách vo svojej domovine, postupne sa však prepracoval na post hlavného trénera. Vyskúšal si pôsobenie pri katarskej reprezentácii a predchádzajúcu sezónu koučoval Michelin Etha Engomis Nikózia. S klubom bol vo finále Cyperského pohára a v lige sa umiestnil na piatej pozícii. „Slovensko je pre mňa novou výzvou v mojej kariére. Teším sa z toho. Všetci ľudia v klube sa snažia zo všetkých síl, aby som sa cítil ako doma. Videl som mnoho zápasov z predchádzajúcej sezóne, preto si myslím, že mám už dobré znalosti o lige. Chcel by som sa tiež poďakovať svojim asistentom Erichovi Korfantovi a Radoslavovi Karabínovi za ich pomoc pri získavaní užitočných informácií o všetkých kluboch,“ prezradil Bitzanis.

Vyššie spomenuté informácie dávajú tušiť, že Spišská Nová Ves by si konečne rada čo najdlhšie predĺžila súťažný ročník. „Čierne“ roky by už mohli byť definitívne uzatvorenou kapitolou. S akými ambíciami tak pôjde tradičný účastník SBL-ky? „Viem, že Spišská Nová Ves sa niekoľko rokov po sebe nedostala do play off. Na prvom stretnutí som hráčom povedal, že našim hlavným cieľom je zlepšenie na každom tréningu a zápase. Sezóna je dlhá, potrebujeme byť trpezliví, veriť si a tvrdo pracovať. Ak toto dosiahneme, tak výsledky budú lepšie, aké sú očakávania. Z môjho pohľadu môžem sľúbiť, že všetci hráči nechajú na palubovke všetko. Vytvoríme v tíme víťazný spirit. Účasť v play off je realistickým cieľom,“ uzatvoril Bitzanis.

 

Aktuálna súpiska BK 04 AC LB Spišská Nová Ves:

Prišli: Giorgos Bitzanis (tréner, Michelin Etha Engomis Nikózia - Cyprus), Radoslav Karabín (asistent trénera), Cameron Williams (Metropolitan State College of Denver - USA), Joe Rocca (Niagara River Lions - Kanada), Ivan Židzik (KB Košice), Enuoma Ebinum (Aquimisa Carbajosa - Španielsko)

Zostávajú: Erich Korfanta (asistent trénera), Viktor Juríček, Adam AntoniMatt MarshallAdam PresuttiMatej MajerčákLukáš KrajňákFilip RákaiFilip KozelAdam KorfantaRichard Dzugas

 

Aktuálny program prípravných zápasov BK 04 AC LB Spišská Nová Ves pred sezónou 2018/2019:

25.08. – BC Prievidza – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

30.08. – MBK Handlová – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

18.09. – BK JIP Pardubice „U20“ (ČR) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

19.09. – USK Praha (ČR) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

23.09. - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BKM Lučenec

30.09. - BKM Lučenec - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Foto: Facebook