• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nečakané odstúpenie VŠEMvs Karlovka Bratislava zo Slovenskej basketbalovej ligy otvorilo pre ostatných možnosti, ako ešte prípadne vystužiť káder pred blížiacou sa sezónou. Ako zareagovali kluby na nečakanú situáciu? To sme sa snažili zistiť.

Správa o odhlásení Karlovky zo súťaže prišla ako blesk z jasného neba. Dalo by sa povedať, že zo dňa na deň zostalo bez klubovej príslušnosti približne 17 hráčov a dvaja tréneri. Prekvapivý koniec však prišiel v termíne, kedy už väčšina tímov má svoje súpisky takmer vyskladané. V jednom momente sa tak opäť výrazne pootvoril trh s voľnými slovenskými hráčmi.

Pripomeňme si, kto všetko je momentálne k dispozícii. Z realizačného tímu je to tréner Peter Ivanovič a jeho asistent Tomáš Polák. Bohaté ligové skúsenosti má štvorica Jozef Vojtek, Martin Bílik, Róbert Bečarik a Filip Lehman. Svoje minúty v Karlovke si postupne čoraz viac získavali Andrej Galád, Filip Halmeš, Daniel Stránsky, Mikuláš Vitek či Juraj Krajčír. Šancu na výraznejší priestor mali dostať Matúš Jurčina, Adam Dobrotka, Milan Janošov, Miroslav Mátych, Jakub Pasovský, respektíve Marek Mäsiar.

Na novovzniknutú situáciu zatiaľ zareagovali expresne len dva kluby. Po dvoch sezónach sa na Pasienky vrátil odchovanec Interu Andrej Kuffa. A v Komárne je na skúške momentálne 21-ročný krídelník Lukáš Bolek. Ako to vyzerá v ostatných kluboch?

BK Levickí Patrioti: Úradujúci majster má v rámci slovenskej časti tímu štvoricu reprezentantov (Martin Bachan, Boris Bojanovský, Šimon Krajčovič a Milan Žiak), ktorú dopĺňa trojica mladíkov z mládežníckeho ŠBK Junior Levice (Patrik Adámik, Martin Danielič a Samuel Volárik). „Tým, že prišiel Srb Gačeša, sme uzatvorili poslednú podkošovú pozíciu. Káder je uzatvorený. My sme už mali slovenských hráčov dlhodobejšie podpísaných. Nebudeme teraz ďalej káder doplňovať,“ prezradil generálny manažér klubu Ladislav Garaj.

BK Inter Bratislava: „Žlto-čierni“ sa už dlhšiu dobu opierajú o početnú slovenskú enklávu, ktorej gro tvoria aktuálni či bývalí členovia reprezentačného tímu. Pôvodne mali svoj káder už uzatvorený, ale nakoniec sa rozhodli vystužiť už tak nabité družstvo, angažovaním dôverne známej tváre – Andreja Kuffu. „Angažovaním Andreja Kuffu z Karlovky sme vlastne uzavreli na túto chvíľu káder na aktuálnu sezónu,“ uviedol generálny manažér Interu Michal Ondruš.

MBK Rieker Com-Therm Komárno: „Obuvníci“ v lete zapracovali na príchode bývalého playmakera Karlovky Daliborovi Hlivákovi. Spolu s ním je na rozohrávačskom poste aj skúsený Nenad Miloševič. Už niekoľko sezón sú súčasťou Komárna Matej Marchyn, Ladislav Stojanov a Igor Kürthy. Počas leta sa k ním pridal mladý pivot Adrián Smik. „Jeden hráč pripadá do úvahy, to je Lukáš Bolek. Momentálne je u nás na skúške, s trénerom budeme hovoriť, ako dlho u nás bude na skúške,“ prezradil nám novinky Jozef Paulik.

BC Prievidza: V Prievidzi prišlo počas leta k početnejším zmenám v slovenskej časti družstva. Cennou posilou je navrátilec Richard Körner, k dôležitým členom patrí aj Jaroslav Musil či Marek Jašš. „Otvorene poviem, že nás všetkých zaskočilo, čo sa stalo s Karlovkou. Určite to nik neočakával. Nerozmýšľali sme ešte o tom. Musíme si sadnúť, porozprávať sa o tom a rozhodnúť, čo je pre nás najdôležitejšie. Sú tam niektorí dobrí hráči, ktorými by sme možno doplnili náš káder. My sme už však rozmýšľali trochu inou cestou. Teraz však môžem sľúbiť, že porozmýšľame a uvidíme, čo by bolo najlepšie pre nás,“ prezentoval svoj názor generálny manažér Marko Batina.

Iskra Svit: Pod Tatrami sa už dlhodobejšie snažia dávať príležitosť domácim odchovancom. Počas leta prišlo k výraznému omladeniu, čo otvára príležitosť pre viacerých z nich. Momentálne majú „medvede“ na súpiske osmičku Slovákov, z toho šestica sú odchovanci Iskry. Aj preto je stanovisko prezidenta Svitu Jána Drobného jasné: „Nemáme záujem o hráčov, ktorí hrali v Karlovke.“

MBK Handlová: U „baníkov“ prišlo k dosť výrazným zmenám, v tíme totiž nezostal kameň na kameni. Kormidelník MBK Peter Torda však nezabudol na Slovákov, z Ameriky sa vracia do ligy Jakub Petráš, veľké očakávania sú aj od Lukáša Hofericu. V klube zotrval Ondrej Haviar, Jakub Novysedlák, Michal Dolník a Adam Stehlík. „S niektorými hráčmi sme už komunikovali, v najbližšom čase sa rozhodneme, či niekoho oslovíme k spolupráci," povedal športový riadteľ MBK Ivan Kartáč.

PP & TV Raj Žilina: Minuloročný nováčik sa poučil z predchádzajúceho ročníka, počas leta určil jasný smer klubu. Priestor na súpiske tak majú prirodzene domáci odchovanci (Róbert Rožánek, Jakub Merešš, Timotej Šváby, Dávid Erben, Šimon Turza, Filip Pažický, Šimon Ďuriš), do Žiliny sa vrátil Michal Podhorský a zaujímavou posilou je slovenský reprezentant Oliver Tot. Prvé ligové minúty by mal získavať Branislav Mátych. „Zaujímali sme sa o pivotov, keďže na tento post ešte zháňame posily. Hráči, ktorí sú na tejto pozícii, však hrajú len poloprofesionálne, chodia aj do zamestnania a plánujú žiť v Bratislave. Takže sme nakoniec nevyužili nikoho. Je veľká škoda, že projekt so slovenskými hráčmi končí. Obávam sa o postupný koniec profesionálneho športu na Slovensku vďaka 'podpore' štátu, obcí, prípadne VÚC...,“ zamyslel sa nad situáciou žilinský manažér Ondrej Šoška.

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves: Na Spiši si už hádam minuli všetko možné nešťastie na pár rokov dopredu. Klub totiž plánuje konečne útočiť na miestenku do play off, k tomu by im malo dopomôcť udržanie všetkých slovenských opôr tímu - Viktor Juríček, Adam Antoni, Matej Majerčák, Lukáš Krajňák. Vedenie nezabúda ani na mladíkov, na súpiske figuruje štvorica z nich - Filip Rákai, Filip Kozel, Adam Korfanta, Richard Dzugas. Bielo-modrý dres si okrem toho navlečie aj Ivan Židzik. „Mali sme uzatvorený káder na túto sezónu. Avšak po konci Karlovky v SBL, sa situácia trochu zmenila. Do Spišskej Novej Vsi majú prísť na skúšku jeden alebo dvaja hráči z Karlovky. Tréner Bitzanis rozhodne, či budú u nás v budúcej sezóne hrať,“ vyjadril sa k aktuálnej situácii predseda klubu Rastislav Javorský.

BKM Lučenec: Tohtoročný nováčik bol prirodzene v najťažšej situácii, čo sa týka dopĺňania kádru Slovákmi. V Lučenci sa preto snažili staviť hlavne na mladíkov, na hosťovanie prišiel Branislav Pipíška, z Nemecka sa vrátil Jakub Kádaši. Z prvoligového kolektívu pokračuje Tomáš Mederi, Simeon Jackuliak, Marko Grenda, Dávid Bendík, Patrik Sarna. Na skúške je okrem toho Filip Dratva. „My sme mali záujem o Andreja Kuffu. Inter nás predbehol. Uvažujeme ešte nad jedným hráčom z Karlovky,“ povedal prezident BKM Michal Matala.

Foto: Martin Šopinec