• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Otázka počtu domácich hráčov a legionárov v lige je už dlhé roky diskutovanou témou. Na jednej strane znie názor, že do SBL prichádzajú „treťotriedni“ legionári, na strane druhej zase je myšlienka, že je málo kvalitných slovenských basketbalistov. Ako to však vnímajú samotní tréneri? Na to sme sa snažili nájsť odpoveď v našej ankete.

K dnešnému dňu (8. október 2018) je na súpiskách tímu spolu 126 hráčov. Z toho 80 sú Slováci (v percentuálnom vyjadrení 63,49%) a 46 zahraniční hráči (36,51%). Veľká časť legionárov pochádza z USA (25), za nimi nasleduje Srbsko (7), Chorvátsko a Kanada (po 4), Čierna Hora (2), Izrael, Nigéria, Nórsko a Slovinsko (po 1). Ako to majú rozložené jednotlivé kluby? Maximálnu kvótu naplnil Lučenec a Prievidza, po jednom legionárovi ešte môže siahnuť Handlová, Inter, Komárno, Levice, Spišská Nová Ves a Svit. Dokonca dvoch môžu ešte prípadne angažovať v Žiline.

 

V rámci našej ankety sme položili každému trénerovi rovnaké štyri otázky:

  1. Prečo máte v tíme práve taký počet legionárov?
  2. Prečo si ponechávate voľné miesto, respektíve prečo ste zaplnili všetky miesta pre legionárov?
  3. Aký prínos prinášajú zahraniční hráči do tímu?
  4. Ako sa pri nich zlepšujú slovenskí hráči?

 

Teo Hojč – tréner BK Levickí Patroti

  1. Pretože chceme byť konkurencieschopní v našej lige.
  2. V predchádzajúcej sezóne sme boli jediným tímom z top šestky v rámci ligy, ktorý dával minúty Slovákom mladším ako 25 rokov. Jeden z nich je Bojanovský, ktorý nebol súčasťou reprezentácie a u nás bol v základnej päťke. S týmto systémom sme vyhrali titul a sme na to hrdí. Robíme niečo pre slovenský basketbal. V tejto sezóne sme chceli dať viacej minút Martinovi Bachanovi, preto sme pozíciu tri – štyri nechali otvorenú pre neho, nezaplnili sme ju legionárom. Žiaľ, Martin sa zranil a minimálne šesť týždňov nám bude chýbať, čo je pre náš systém a rotáciu menšou starosťou.
  3. Dúfam, že prinesú potrebnú kvalitu, aby sme boli konkurencieschopní. Ak ju neprinesú, tak potom nie je dôvod, aby tu boli.
  4. Konkurencia na tréningoch je veľmi dôležitá pre každého hráča, aby sa zlepšil. Ak hráte proti lepším hráčom, tak sa automaticky zlepšujete. Tiež sa môžete naučiť o pracovnej morálke, starostlivosti o telo, nových basketbalových zručnostiach a nastavení. Legionári by mali skvalitňovať úroveň ligy, pomáhať fanúšikom k sledovaniu kvalitného basketbalu a tiež pomôcť mladým Slovákom k zlepšeniu. Jeden z najväčších problémov, s ktorým v Leviciach bojujem, je donútiť mladých slovenských hráčov v tíme k extra robote po tréningu, naučiť ich dôležitosti príprave na tréningy, starostlivosti po tréningoch a fakt, že musíte milovať hru. Väčšina mladíkov chce žiť z basketbalu, ale nie pre basketbal. Verím, že toto sa zlepší, ale musia urobiť oveľa viac, ak si chcú budovať kariéru. Pre slovenskú ligu je to dostačujúce, pre niečo viac nie.

 

Oliver Vidin – tréner BK Inter Bratislava

  1. My sme počítali s tým, že by sme začali so štyrmi legionármi. Barač a Grznár však neboli úplne zdravotne v poriadku, tak nám prišlo vhod doplniť káder Američanom Kinneym.
  2. S týmto počtom sme spokojný. Nevidím teraz dôvod zháňať ďalšieho legionára. Do úvahy by to mohlo pripadať v prípade nejakého neočakávaného problému, napríklad zdravotného stavu hráčov.
  3. Sú to hráči, ktorí majú veľa skúseností. Bulatovič s Baračom sú toho príkladom. Smith je výborný atlét, ktorí veľmi dobre rieši mnohé situácie. Skinner a Kinney sú tiež skvelí basketbalisti. Verím, že budeme hrať basketbal zaujímavý pre fanúšikov.
  4. Väčšina legionárov sú veľkí profesionáli, ktorí idú na sto percent. Niektorí chodia na tréning aj pol hodinu pred začiatkom. Po tréningu zostávajú dlhšie. Do telocvične prídu aj v čase osobného voľna. Aj to je niečo, čo sa môžu od nich niektorí slovenskí hráči naučiť.

 

András Vavra – tréner MBK Rieker Com-Therm Komárno

  1. Máme päť legionárov, čím si držíme možnosť priniesť šiesteho, ak to bude potrebné. Chceme však každému dať šancu, aby sa najskôr ukázal a našiel si v rámci tímu svoje miesto.
  2. Je veľmi komplexné zodpovedať túto otázku. Potrebujeme skúsených hráčov, aby sme ukázali spôsob, ako viesť mladých hráčov v kľúčových situáciách. Rozhodli sme sa pre mladých ambicióznych Slovákov, ktorí chcú tvrdo pracovať a zlepšovať sa počas sezóny. Doplnili ich nováčikovia z Ameriky, ktorí môžu priniesť veľkú energiu a dobré zručnosti, ktoré nášmu tímu pomôžu. Sme klub s malým rozpočtom, nováčikovia sú oveľa lacnejší ako skúsení Američania na rovnakej úrovni. Je s nimi viac práce pri adaptácii na európsky basketbal, ale keď využijú svoje schopnosti, tak môžu byť pre tento systém mimoriadne prospešní.
  3. Myslím si, že máme talentových hráčov. Chceme im z pohľadu tímu, ale aj z individuálneho odovzdať čo najviac počas sezóny.

 

 

Michael Claxton – tréner BC Prievidza

  1. Myslím si, že maximalizácia limitu zahraničných hráčov v top profesionálnych ligách poskytuje všetkým tímom najlepšiu možnosť, ako byť úspešní.
  2. Náš klub sa rozhodol najprv podpísať kvalitných Slovákov, až potom budovať legionársku časť, aby podporila skúsených domácich hráčov. Sústredili sme na to, aby sme boli každý deň na palubovke čo najviac konkurencieschopní. Úprimne, nezáleží mi na tom, odkade hráči sú, ak majú dobrý charakter, pasujú do nášho systému a bojujú pre klub.
  3. Všetci legionári prinášajú do tímu rôzne silné stránky. Verím, že všetci prispejú k nášmu úspechu.
  4. Tvrdo sme pracovali na tom, aby sme mali konkurencieschopný káder. Každý hráč má možnosť sa každý deň na tréningoch zlepšovať, bez ohľadu na jeho národnosť. Minutáž v zápasoch im tiež prospeje.

 

Michal Madzin – tréner Iskra Svit

  1. Je veľmi ťažké vytvoriť tím z väčšej miery zo slovenských hráčov. Prvá vec je kvalita, druhá vec sú finančné možnosti klubov. Potrebujeme mať plnohodnotný tréningový proces. Máme v tíme aj študentov a potrebovali sme doplniť káder tak, aby sme mohli zaberať naplno.
  2. Stále je priestor na jedno miesto, uvidíme čo ukáže budúcnosť.
  3. Berieme ich kvôli tomu, aby sa nám zvýšila kvalita. Ďalší faktor je atletickosť a fyzickosť. Ide aj o riešenie situácií, úspešnosť streľby a hru v podkošovom priestore.
  4. Legionári prinášajú skúsenosti a kvalitu. Väčšinou sú to už hráči, ktorí majú niečo za sebou. Sú fyzicky zdatnejší, prinášajú fyzickosť do zápasov a na tréningy. Keď je tu hráč ako Avramovič, tak už len sledovanie, ako on rieši situácie, môže mladších hráčov kvalitatívne posunúť.

 

Peter Torda – tréner MBK Handlová

  1. Situácia okolo doplnenia kádra slovenskými hráčmi je zlá. Všetky družstvá sú viac-menej odkázané na to, že musia hrať s legionármi. Privítal by som možnosť, keby som mohol hrať len so Slovákmi. Aj pre dobro reprezentácie, aj pre rozvoj slovenských hráčov, ale situácia v súvislosti s ich kvalitou je taká, že sa to nedá. Dovolím si tvrdiť, že aj projekt Karlovky, ktorý bol výborný, nevydržal práve preto, že nevyužíval služby aspoň jedného, dvoch zahraničných hráčov.
  2. Neuvažovali sme nad ďalším zahraničným hráčom. Naskytla sa nám možnosť angažovať Michala Čekovského, ktorú sme využili. Možno v budúcnosti opäť porozmýšľame nad nejakým ďalším legionárom, teraz k tomu nesmerujeme.
  3. Tresač si zaslúži byť v tíme, je výborným strelcom. Skouen je tiež výborne pripravený hráč, tiež skvelý strelec. Prvého rozohrávača sme chceli mať Slováka, to sa nám však nepodarilo. Mangold tiež naše rady neposilnil. Myslím, že aj Američania zapadajú do tímu, adaptácia prebieha podľa predpokladov. Napomohlo tomu aj rakúske sústredenie. Je to tak, ako sme si predstavovali.
  4. Už aj príprava ukázala, že mladí slovenskí hráči pri legionároch rastú. Je to dobrá kombinácia aj preto, že aj cudzinci v našom tíme sú v mladom veku. Myslím si, že to funguje.

 

 

Ivan Kurilla – tréner PP & TV Raj Žilina

  1. Bolo to rozhodnutie nášho klubu, aby dostali väčší priestor slovenskí hráči. V našich radoch sú domáci odchovanci Jakub Merešš a Róbert Rožánek. Z mládežníckej sekcie MBK Victoria Žilina pribudli Šimon Ďuriš, Filip Pažický, Dávid Erben, Šimon Turza, ako aj Timotej Šváby. Z USA sa vrátil Oliver Tot. Odchovanec Michal Podhorský bude poloprofesionál. Uvidíme čo prinesie súťaž, stále máme možnosť doplnenia kádra.
  2. Podľa účinkovania v SBL uvidíme, do akej miery je naša voľba so štyrmi zahraničnými hráčmi správna, respektíve konkurenčne schopná. Podľa toho budeme reagovať.  
  3. Zahraniční hráči musia byť prínosom pre tím vo viacerých oblastiach. Samozrejme, je to aj záležitosť rozpočtu. Môžeme skákať len do takej „výšky“, na akú máme. Takže je to limitované.
  4. V prvom rade by som to rozdelil na hráčov z Ameriky a Európy. Stále je to o prispôsobení sa európskemu basketbalu. Americkí hráči prinášajú individuálnu pripravenosť, európski zasa taktickú vyzretosť. Je toho samozrejme viac. Pre mladých hráčov má byť motiváciou s nimi pracovať a porovnávať sa. Čím vyššia je kvalita zahraničného hráča, tým je väčšia šanca rastu mladého hráča napredovať. Vo väčšine slovenských tímov určujú kvalitu tímu práve zahraniční hráči.  

 

Giorgos Bitzanis – tréner BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

  1. Pre piatich legionárov sme sa rozhodlo na základe rozpočtu, čo si klub mohol dovoliť. Zároveň sme však chceli dať možnosť mladým chlapcom zo Spišskej Novej Vsi.
  2. Zostalo nám jedno voľné miesto pre zahraničného hráča. Ak počas sezóny dospejeme k tomu, že musíme zobrať ešte jedného legionára, tak túto záležitosť musíme najskôr prejednať s vedením klubu.
  3. Vybrali sme si mladých legionárov s dobrou mentalitou a pracovitosťou. To bola naša priorita, pretože chceme v rámci tímu vytvoriť dobrú atmosféru.
  4. Slováci sú základom nášho tímu. Veríme im a podporujeme ich. Myslím si, že bude panovať vzájomná pomoc medzi Slovákmi a zahraničnými basketbalistami.

 

Rudolf Jugo – tréner BKM Lučenec

  1. Je to v podstate veľmi jednoduché, pravidlá nám to umožňujú. Ak totiž nemáme hráčov, ktorých chceme, tak musíme hľadať na trhu.
  2. Náš najvyšší hráč mal 1,97 m, chceli sme ešte vysokého a kvalitného hráča, no žiadneho Slováka sa nám nepodarilo získať (rozhodli sa pre lepšie ponuky, čo je normálne).
  3. Všetko záleží od aktuálnej situácie, ktorá bude viac viditeľná neskôr. Tiež to ale závisí aj od kvality hráčov, ktorí prídu.
  4. Legionári môžu prispieť k rozvoju slovenských hráčov. Slováci, ale aj legionári však musia každý deň pracovať na tréningoch. Nemali by si vyberať kluby, kde budú mať istotu, že budú hrať, ale také, kde musia bojovať o šancu.

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix, Jakub Ruman