• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Tak ako v predchádzajúcom ročníku, sa aj v tejto sezóne môžete tešiť na už tradičný power ranking tímov. Peter Ivanovič v ňom bude hodnotiť kvalitu, formu a ďalšie ukazovatele účastníkov Slovenskej basketbalovej ligy. Ako to teda vyzerá na prahu novej sezóny?

Kolotoč prípravných zápasov je na konci, začína ozajstné meranie síl. SBL-ka zostala pri deviatich účastníkoch, viaceré tímy prišli s novinkami, dvaja zástupcovia si zahrajú v európskych súťažiach, štyri tímy vymenili post hlavného trénera a v lige máme veľké množstvo nových hráčov, ale i viacerých navrátilcov. Prípravné zápasy čo-to ukázali, no mám dojem, že liga bude tento ročník dosť vyrovnaná.

 

1. Inter Bratislava

Úradujúci majster pokračuje v spolupráci s trénerom Aramisom Nagličom, nebol dôvod meniť, „žlto-čierni“ totiž predviedli v závere ligy spanilú víťaznú jazdu. Udržali dlhoročné opory tímu, k ním pribrali Mária Ihringa, Michala Čekovského a Dalibora Hliváka. Doplnili nových legionárov. Ich najväčšou prednosťou budú individuality, doplnené kvalitnou lavičkou. Teším sa na Európsky pohár FIBA a na kvalitných súperov. Z hráčov na Michaela Fuseka, ukázal progres, škoda, že ho pribrzdilo zranenie z pohárového zápasu.

 

2. Patrioti Levice

Na post hlavného trénera prichádza Michal Madzin, klub predstavil novú filozofiu s podporou mladých Slovákov a odchovancov. Opäť budú hrať v Alpsko-jadranskom pohári, čo je výborná skúsenosť pre reprezentantov v žlto-zelenom drese. Štvoricu stálic doplnil Viktor Juríček. Ich sila bude v kolektívnych výkonoch. Teším sa na návrat Šimona Krajčoviča, na konci sezóny i v lete v reprezentácii ukázal, že sa z neho stáva ozajstný líder.

3. Iskra Svit

Na lavičku zasadol nový tréner Igor Prtorič. „Podtatranci“ sa budú spoliehať na opory Sašu Avramoviča a Stanislava Baldovského. Tím prešiel výraznou premenou, prišli noví legionári, pri ktorých výbere majú vo Svite dlhé roky šťastnú ruku. V príprave tím podával výborné výkony. Do tímu prišli aj mladí Slováci, uvidíme ako sa popasujú s ponúknutou príležitosťou. Teším sa na komplexnú hru Sašu Avramoviča.

DSC 3972

4. BC Prievidza

Vicemajster takisto pokračuje s trénerom Tihomirom Bujanom, no káder prešiel výraznou zmenou. Stratou pre nich bude odchod Richarda Körnera a Mareka Jašša. Posilnili sa legionármi, keď získali osvedčených hráčov – MVP základnej časti minulej sezóny Nikolu Gačešu, k nemu Nenada Deliča a Andrewa Guilloryho. Po odchode skúsených Slovákov, tak dostanú šancu viacerí mladí hráči, ktorí zbierali skúsenosti v mužskej i mládežníckej reprezentácii. Najviac sa teším na Ibrahima Durma.

 

5. MBK Rieker COM-Therm Komárno

Nový tréner Aleksandar Vržina. „Nešo“ Miloševič v dvojitej úlohe športového riaditeľa a hráča. Návrat Milesa Bowmana, Bobana Tomiča, Svetozara Stamenkoviča, to sú najväčšie novinky v komárňanskom tíme. Určite prišla veľká skúsenosť, ktorá môže prinavrátiť náročnému komárňanskému divákovi opäť semifinálové boje. Budem sledovať výkony Lukyho Boleka, ktorý by sa v tomto ročníku mohol výraznejšie presadiť.

DSC 5326

6. MBK Baník Handlová

Udržala trénera Branka Maksimoviča, v tíme zostali opory Jakub Petráš a Filip Halada. V lete v Handlovej nezaháľali, predstavili nové logo, ale hlavne sa im podarilo uloviť veľké „ryby“ – domov sa vrátil Tomáš Mrviš, z konkurenčnej Prievidze získali Mareka Jašša, pre Sašu Jankoviča je to deviaty slovenský klub a ligu takisto pozná Aleksandar Radukič. Handlová bude určite v tomto ročníku pomýšľať na vyššie priečky ako tomu bolo vlani. Teším sa na výkony Jakuba Petráša, ktorý v príprave ukázal zlepšenie.

 

7. BK Slávia Žilina

Na lavičke zostáva tréner Ivan Kurilla. Staronový názov klubu, návrat Lukáša Hofericu. Žiline sa podarilo udržať Róberta Rožánka a Jakuba Merešša, pokračujú v naštartovanej filozofii s vlastnými odchovancami. Tím doplnili o nových legionárov. Minulý ročník mali výbornú prvú polovicu sezóny, ak sa im to podarí opäť a dokážu formu držať dlhodobejšie, tak určite môžu pomýšľať na vyššie méty. Teším sa na výkony Jakuba Marešša.

DSC 4597

8. BKM Lučenec

Na lavičku zasadol tréner Peter Jankovič, svojimi skúsenosťami je posilou pre tím. Ihneď po skončení sezóny deklarovali udržanie v kádri DeAngela Isbyho, ten však v príprave nezasiahol.... Príchodom Jaroslava Musila a Jána Zorvana posilnili pozíciu Slovákov, zahraničné posily v príprave potvrdili kvalitu. Bude ich zaujímavé sledovať po minuloročnej adaptácii v lige. V príprave ma zaujal Simeon Jackuliak, budem sledovať jeho výkony i v lige.

 

9. BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Na lavičke pokračuje tréner Erich Korfanta. Spišiaci stratili trio slovenských opôr, na ich miesto prišli Slováci s menšími skúsenosťami, čo môže byť slabinou. Ich sila bude však v legionároch, vrátil sa Eric Nottage, k nemu sa pridali Justus Alleyn a Evan Maxwell, obaja v príprave podávali výborné výkony. Charakteristická bude rýchla hra a budú nepríjemným súperom pre všetky tímy. Zameriam sa na Erica Nottagea, či dokáže byť aj v tejto sezóne dominantný.

DSC 3171

Power ranking tímov pred začiatkom sezóny 2019/2020:

Tímy prešli väčšími či menšími zmenami, v tomto momente pred štartom prvých zápasov vyzerá liga najvyrovnanejšie za posledné roky. Je to viac subjektívny ako objektívny power ranking a sám som zvedavý, ako to bude vyzerať po prvých kolách zápasov.

  1. Inter Bratislava
  2. Patrioti Levice
  3. Iskra Svit
  4. BC Prievidza
  5. MBK Rieker COM-Therm Komárno
  6. MBK Baník Handlová
  7. BK Slávia Žilina
  8. BKM Lučenec
  9. BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Foto: Lukáš Droppan