• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

BKM Lučenec má vynikajúci vstup do nového ročníka Slovenskej basketbalovej ligy. Tím trénera Petra Jankoviča patrí k najpríjemnejším prekvapeniam súťaže, v tabuľke im aktuálne patrí druhá pozícia. Čo je tajomstvom ich doterajších výsledkov a herného prejavu, to nám skúsil rozobrať náš expert Peter Torda.

Priznám sa, že som sám nevedel zaradiť okrem Interu Bratislava kvalitu jednotlivých družstiev, nie to ešte predikovať nejaké umiestnenie. Sú veci, ktoré môžete na základe kvality jednotlivých družstiev odhadnúť, predpokladať. Pozorne som sledoval prípravu jednotlivých tímov a sám pre seba sa pokúšal odhadnúť silu družstiev. Je pravda, že na základe výsledkov v príprave je ťažko určiť ako to dané družstvo vstúpi do sezóny. Po odohratí úvodných štyroch kôl môžeme povedať, že najväčším prekvapením sú výsledky Lučenca. Družstvo, ktoré sa celú predchádzajúcu sezónu viac-menej trápilo a až ku koncu ročníka, aj s príchodmi hráčov, začalo hrať basketbal, ktorý bavil divákov, samotných hráčov a myslím si, že aj utvrdil vedenie v tom, ako robiť basketbal pred novou sezónou.

Všetci sa pýtajú, ako je to možné, že Lučenec už nie je tým Lučencom z minulej sezóny? Podľa môjho názoru je hlavný rozdiel v tom, že manažment klubu sa adaptoval po prvej rozbehovej sezóne na to, čo znamená byť účastníkom SBL. Zistil ako prebiehajú vzájomné väzby medzi jednotlivými klubmi, hráčmi, agentami a v neposlednom rade si od úvodu sezóny vybral progresívneho trénera a hráčov, ktorí sú rozdielovejší ako boli tí v minulej sezóne. Touto poslednou vetou nechcem znižovať trénerskú kvalitu Rudolfa Juga, len mal smolu v tom, že manažmentu klubu sa nepodarilo podpísať kvalitného slovenského hráča, ktorý by bol v systéme jedného Slováka na ihrisku rozdielovým hráčom.

IMG 20191009 192823 

Po vynútenej zmene na pozícii trénera naskočil v priebehu prípravy do rozbehnutého vlaku Peťo Jankovič a treba otvorene priznať, že ako tréner nemal ľahkú úlohu v tom, že družstvo už bolo viac-menej vyskladané a nemal moc príležitostí zasiahnuť do skladby tímu a viac-menej musel začať pracovať s tým, čo mal k dispozícii. Myslím si, že zahraniční hráči sú rovnako, možno trochu viac kvalitnejší ako boli tí minuloroční, hlavný rozdiel je však v kvalite slovenských hráčov. Príchod reprezentačného krídelníka Jara Musila a domáceho rodáka Jana Zorvana priniesol väčšiu kvalitu na pozíciách slovenských hráčov, ako aj variabilitu v hre pre trénera, nakoľko každý z nich hrá na inom poste. Veľmi dobre sa v príprave ukazoval Simeon Jackuliak a po prvých zápasoch môžeme povedať, že aj v lige hrá veľmi dobre.

Už výsledky Lučenca v príprave neboli zlé a hlavne posledný zápas proti silnému Olomoucku mohol naznačiť silu súpera. Vstup do ligy proti družstvám Komárna a hlavne Prievidze bol dominantný a ako ukázali aj ďalšie dva zápasy v Bratislave a doma proti Handlovej, nie náhodný. Družstvo má veľkú kvalitu v zahraničných hráčoch, či už to je kreatívny skórer Mike Caffey, podkošový Melsahn Basabe alebo na pozícii krídla hrajúci James Murray-Boyles, vhodne sú dopĺňaní slovenskými hráčmi. Družstvo hrá pod vedením Peťa Jankoviča rýchly a jednoduchý basketbal, ktorý vychádza z agresívnej obrany, ktorá patrí k najlepším v lige a momentálne je druhá v počte inkasovaných bodov. Percentuálna úspešnosť družstva z oblúka je okolo 40%, čo je veľmi dobré číslo a vychádza to aj z pohody, ktorá teraz v Lučenci vládne.

Čo sa týka ich hry, je veľmi variabilná, založená na hre 1 na 1 z perimetra alebo podkošového priestoru, kde Murray-Boyles ako hráč na pozícii 3 dokáže pomerne ľahko dohrať akciu aj v podkošovom priestore a naopak podkošový hráč Basabe je schopný zakončiť rýchly protiútok po predriblovaní celého ihriska alebo zakončovať spoza trojkového oblúka. Veľmi často vo svojich útočných systémoch využívajú spoluprácu za pomoci pick-n-roll, kde tú situáciu rieši veľmi dobre hlavne Caffey, ktorý je naviac aj dobrým strelcom z oblúka a zároveň je aj líder tímu, čo sa týka asistencií a s tým spojených pozícii pre zakončenie spoluhráčov.

Videl som tri zápasy Lučenca a smelo môžem povedať a aj vyjadrenia hráčov to potvrdzujú, že nálada v družstve je výborná, komunikácia a vzájomný rešpekt tréner-hráči spolu s kvalitnou diváckou podporov je to, čo robí dnešný Lučenec tým basketbalovým Lučencom.

Úlohou trénera, manažmentu a aj samotných hráčov bude pred ďalšími zápasmi potvrdzovať to, ako začali nový ročník a ja dúfam, že sa stanú jedným z prekvapení ligy.

Foto: Vladimír Dorňák, Miloš Paciga