• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Po mimoriadne úspešných 90. rokoch (1991 – bronz ČSFR, 1992 – striebro ČSFR, 1993 – posledný federálny titul, 1994 – majster SR, 1995 – majster SR, 1996 – striebro, víťaz Superligy (obdoba dnešného Alpsko-adriatickeho poháru), 1997 – bronz), čakalo fanúšikov prievidzského basketbalu na úvod tohto tisícročia tvrdé vytriezvenie, ktoré vyústilo až do vypadnutia z najvyššej domácej súťaže.

Do veľkej miery to bolo ovplyvnené aj postupným znižovaním záujmu vtedajšieho hlavného sponzora basketbalu – Hornonitrianskych baní Prievidza, ktorý nakoniec prestal úplne podporovať prievidzský basketbal. Jediným ozajstným sponzorom tak ostalo mesto Prievidza. Po niekoľkoročnom pendlovaní medzi extraligou a prvou ligou si však klub v roku 2007 opäť vybojoval postup medzi elitu. Vedenie klubu (M. Pavlenda, M. Hemza, B. Jašš) sa rozhodlo na sezónu 2007/2008 angažovať mladého chorvátskeho trénera Ivana Rudeža.

Rudežova úloha bola jasná - udržať vtedy ešte Hornonitriansky basketbalový klub Prievidza (HBK Prievidza) v najvyššej súťaži, a to pri čo najlepšom konečnom umiestnení. Rudež mal k dispozícii káder tvorený slovenskou kostrou doplnenou o štyroch balkánskych legionárov. Cieľ sa podarilo splniť, keď HBK obsadilo po sezóne celkové 10.miesto z 12 účastníkov. Táto sezóna bola špecifická aj tým, že dres nášho klubu si obliekol po prvýkrát hráč čiernej pleti.

Po tejto sezóne sa rozšírilo vedenie klubu o Jozefa Peniaška, ktorého firma Complete Party Service začala vyvíjať marketingové aktivity v rámci basketbalu. Nové dresy, ktoré si mohli fanúšikovia objednávať, kultúrny program počas zápasov, maskoti, roztlieskavačky. Toto všetko sa prejavilo na rastúcom záujme fanúšikov o domáce zápasy. Pred Vianocami bolo družstvo v tabuľke na prvej priečke a hala praskala vo švíkoch. Priemerná návšteva vystúpila na 2 tisíc divákov na zápas. Zápasy s Handlovou atakovali návštevy okolo 3 tisíc divákov, čo bolo na Slovenské pomery niečo nevídané. V meste vypukla skutočná eufória. Fanúšikovia húfne kupovali klubové šály a ďalšie klubové suveníry. Webovú stránku denne navštevovali stovky priaznivcov, ktorí hlasovali o najlepších hráčoch zápasu či o základnej päťke na najbližšie stretnutie. Začalo sa aj s organizovaním fanbusov, ktoré pravidelne jazdili na väčšinu zápasov na palubovkách súpera, bez ohľadu na to, či bol víkend alebo stred týždňa. Ivan Rudež s tímom odvádzal kvalitnú prácu.

pd 2 

V tíme tvorenom najmä z prievidzských odchovancov hral skvele Viliam Ridzoň, Gregory Lee Immink patril medzi najlepších rozohrávačov súťaže, pod košom si svoju úlohu spoľahlivo zastával Gabriel Szalay, kapitánom tímu bol Ľuboš Štorcel. Prievidza navyše získala tesne pred koncom základnej časti veľkú posilu. K tímu sa pripojil český krídelník Pavel Bosák, ktorý mal posilniť prievidzskú hru na oblúku.

Prievidza vyhrala základnú časť, no ešte pred začiatkom vyraďovacieho pavúka sa v tých rokoch hrala aj nadstavba. V tej prišla horšia forma a do play-off sme nakoniec vstupovali z tretej priečky. Naším súperom vo štvrťfinále bola Banská Bystrica, ktorú sme zdolali jednoznačne 3-0 na zápasy.

V semifinále zverenci Ivana Rudeža narazili na favorizovanú Nitru. Tím spod Zobora nám dýchal na krk už v základnej časti a do play-off si priniesol o čosi lepšiu formu. Séria s Nitrou však bola vyrovnaná. Žiaľ, vo štvrtom zápase sme s Nitranmi prehrali veľmi tesne o jeden bod a cesta do finále nám bola zahataná.

Ešte stále ale bolo o čo hrať. V hre boli bronzové medaily. O tie sme súperili s výberom Spišskej Novej Vsi. A hoci sa po úvodných dvoch zápasoch, ktoré sme doviedli do víťazného konca, zdalo, že zisk bronzu už bude len formalitou, klub z východu sa vzchopil a séria sa ešte premenila na veľký boj. Avšak predsalen s víťazným koncom pre HBK Prievidza.

Prievidza sa tak po dvanástich rokoch vrátila na pódium. Týmto sa začala nová éra prievidzského basketbalu. Éra ďalších úspechov. Klub bol premenovaný na súčasný názov BC Prievidza, diváci opäť zapĺňali halu.

Zdroj a foto: pdbasket.com