• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Tak ako v predchádzajúcom ročníku, sa aj v tejto sezóne môžete tešiť na už tradičný power ranking tímov. Peter Ivanovič v ňom bude hodnotiť kvalitu, formu a ďalšie ukazovatele účastníkov Slovenskej basketbalovej ligy. Čo všetko priniesol úvodný mesiac základnej časti?

Máme za sebou prvú štvrtinu SBL-ky, ktorá nám priniesla viacero zaujímavých basketbalových i nebasketbalových momentov, hráčske výmeny i jednu trénerskú výmenu, zopár výsledkových prekvapení, ale hlavne veľa pekných basketbalových momentov. Pozriem sa bližšie ako podľa môjho názoru rástla, respektíve klesla sila jednotlivých tímov.

Poz.: V zátvorke je umiestnenie z predchádzajúceho vydania power rankingu.

 

1. (1.) - Inter Bratislava

„Žlto-čierni“ sa držia na čele tabuľky. Prišli síce v lige o 30-zápasovú šnúru výhier, no stále sú najsilnejším tímom. Škoda zranení dvoch slovenských podkošových hráčov, na ktorých muselo vedenie Interu rýchlo reagovať. Tešil som sa hlavne na výkony Michaela Fuseka. Inter má v lige najsilnejšiu lavičku, čo je ich prednosťou oproti ostatným tímom. Zvykom sú už stabilné výkony Lee Skinnera, ktorý okrem bodov, robí veľa roboty v obrane a doskoku.

 

2. (7.) - BK Slávia Žilina

Priznám sa, nečakal som takýto vstup Žilinčanov do ligy. Ich výkony sú založené na tímovom poňatí, päť hráčov dáva v prieme dvojciferný počet bodov. Ich výhodou bolo, že šesť zápasov hrali na domácej palubovke. Bude zaujímavé sledovať, ako sa im bude dariť v druhej štvrtine na súperových ihriskách. Pozitívom je určite návrat Olivera Tota a výkony Róberta Rožánka s Jakubom Mereššom.

 

3. (4.) - BC Prievidza

„Hornonitrania“ majú dobre vyskladaný tím. Škrt im spravil nečakaný odchod Trorana Browna, namiesto neho prišiel Zlatko Jovanovič, ktorý sa postupne zapracováva do systému. Potrebujú stabilizovať svoje výkony vo vonkajších zápasoch, no ich sila je viditeľná v skúsených legionároch, doplnených mladými Slovákmi. Škoda nedohraného zápasu v štvrtom kole, podľa mňa to bol kvalitatívne najlepší zápas prvej štvrtiny ligy. Mám na muške Ibrahima Durma, ktorý už v mladom veku je lídrom tímu v bodoch (priemer 17,7 bodu na zápas) i doskokoch (7,7).

IMG 6837

4. (8.) - BKM Lučenec

Lučenec je pre mňa pozitívnym oživením prvej štvrtiny ligy. Kombinácia dobrej skladby kádra, plus skúseností trénera Jankoviča, prinášajú od začiatku sezóny želané ovocie. Mike Caffey je lídrom tímu a aj lídrom strelcov v lige, podporovaný Melsahnom Basabem udávajú ofenzívny rytmus tímu, navyše majú skúsenejších slovenských hráčov ako v predchádzajúcom roku. V dvoch zápasoch prehrali až v predĺžení. Bude zaujímavé sledovať ich formu v najbližších zápasoch, kde budú hrať väčšinu na súperových palubovkách, kde treba tiež zbierať body.

 

5. (3.) - Iskra Svit

Sviťania už tradične vyskladali tím z kvalitných legionárov, ako prvý tím, hneď na začiatku sezóny vymenili trénera a na lavičku zasadol dobre známy Rudolf Jugo. Ich sila je najmä v hre legionárov, kde lídrom je Jalen Nasbitt. Šance sa chopil mladý Adam Monček, ktorý ako nováčik predvádza slušné výkony. Podľa mňa treba rátať s „Podtatrancami“ do budúcna do top štvorky.

DSC 7853

6. (2.) - Patrioti Levice

Patrioti zatiaľ podávajú nevýrazné výkony, nie je to ideálne ani v útoku, ani v obrane, určite boli zvyknutí na lepšie výkony. Majú širokú lavičku, no nedarí sa im to v zápasoch využiť. Za mňa slabé výkony Mihkela Kirvesa a Martyho Hilla, legionári by mali byť dominantnejší. Šimon Krajčovič zatiaľ hľadá po zranení optimálnu formu, rád by som ho videl vo výkonoch z konca minulej sezóny. Lídrami sa zatiaľ ukazujú Amin Hot s Markom Perovičom.

 

7. (5.) - MBK Rieker COM-Therm Komárno

Na „obuvníkov“ z Komárna sa od začiatku sezóny lepí smola, čo sa týka zranení. V posledných zápasoch mali viac maródov ako aktívnych hráčov, k tomu sa pridali odchody legionárov. Vedenie však zareagovalo a prinieslo adekvátne náhrady v podobe Vladimira Djordjeviča a Austina Williamsa. Môžu sa spoliehať hlavne na dirigentskú taktovku Neša Miloševiča a body Milesa Bowmana. Ich momentálna sila odzrkadľuje postavenie v tabuľke, všetko bude závisieť od zdravotného stavu hráčov, návratu Svetozara Stamenkoviča a Bobana Tomiča.

IMG 0422

8. (6.) - MBK Baník Handlová

Očakával som od „baníkov“ vzhľadom na káder, lepšie výkony na začiatku sezóny. Ich výkony sú zatiaľ nevýrazné. Na druhej strane, urobili prekvapivý výsledok víťazstvom na Interi. Pre mňa je najlepším hráčom v tíme Aleksandar Radukič, dokáže dominovať na oboch stranách ihriska, k nemu sa pridávajú Tomáš Mrviš so Stefanom Mitrovičom. Skladbou kádra majú určite na lepšie výkony, na to však potrebujú podporu aj ostatných hráčov.

 

9. (9.) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Spišiaci čakajú na prvé víťazstvo, aj keď v troch zápasoch boli veľmi blízko, body zatiaľ nezbierali. Hrajú rýchly basketbal, založený na individuálnych výkonoch, opierajú sa najmä o výkony trojice legionárov Eric Nottage, Evan Maxwell, Justus Alleyn. Ak dokážu udržať koncentráciu počas celého zápasu, budú sa podľa mňa čoskoro tešiť z víťazstva.

Foto: Lukáš Droppan, Jakub Ruman, Daniel Faix, Lenka Molnárová