• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

KB Košice končia po úspešnej sezóne 2017/2018 svoje účinkovanie v Eurovia Slovenskej basketbalovej lige. Prinášame vám vyjadrenie prezidenta klubu Františka Sabola bez redakčných úprav.

Vážení basketbaloví priaznivci,

v prvom rade by som rád poblahoželal mužstvu a divákom Levíc k zisku majstrovského titulu. Objektívne si to zaslúžili. Podľa mňa rozhodujúcim X faktorom boli zahraniční hráči. V družstve Levíc hrali veľmi dobre, v našom poväčšine nie. Moje osobné najväčšie finálové sklamanie sa volá Svetozár Stamenkovič…

Družstvo mužov KB Košice v basketbalovej lige mužov končí. Nie je to reakcia na neúspech vo finále. Toto rozhodnutie sa rodilo dlho a veľmi ťažko. Umocnilo to veľmi medializované semifinále, často s neobjektívnymi vyjadreniami a článkami na našu adresu. V tomto čase počas prebiehajúceho piateho a šiesteho zápasu som bol pracovne v zahraničí, ťažko sa to čítalo. Poslednou a definitívnou bodkou bola „krádež“ nášho víťazstva v prvom domácom finálovom zápase pánmi rozhodcami, ktorí v závere tohto stretnutia sa vysmiali priamo do tvárí nám všetkým v košickej aréne. Po tomto zápase sme sa s hlavným sponzorom zhodli, že nemá význam ďalej pokračovať. Mám za to, že diváci nechodia na basketbal kvôli rozhodcom. Za stavu 1:1 v sérii som to oznámil trénerom, nie hráčom. Chceli sme vyhrať finále. Jednoznačne najdôležitejšou skutočnosťou nášho ťažkého rozhodnutia je aplikácia Zákona o športe v praxi. Vždy som sa snažil konať zodpovedne, v novovzniknutých podmienkach by som bol nezodpovedným človekom a podpísať hráčske zmluvy, nekrytými financiami, ktoré je potrebné mať oveľa viac, by bolo nekorektné. Náklady na odvody z miezd u hráčov stúpnu o viac ako 50%. Nevieme to realizovať. Priemerné mužstvo skladať nebudeme, je to proti mojej životnej filozofii. Času na diskusiu, korekciu, úpravu, prípadne zmenu v zákone bolo dosť. K realizácii nejakých zmien doteraz nedošlo.

Ďalšou skutočnosťou bolo to, že úspešná značka KB Košice mnohým ľuďom, nie len v basketbalovej obci, prekážala. Pár ľuďom sa podarilo za tri roky v lige vybudovať značku KB, ktorá si myslím vzbudzovala v slovenskom basketbale náležitý rešpekt.

V prvom domácom zápase nám rozhodcovia zobrali väčšiu šancu pobiť sa o majstrovský titul. Záver zápasu nebudem komentovať, náš tréner sa vyjadril, s jeho výrokmi som bol absolútne stotožnený. Reakciou boli pokuty a jeho nevyhnutné verejné ospravedlnenie (inak by nemohol viesť ďalšie stretnutia). Ale potichu prišla aj reakcia z druhej strany, všetci traja arbitri si už finále nezapískali. O tom však páni športoví novinári, komentátori nepísali a nehovorili. Nevedeli, nechceli alebo nemohli ste o tom písať? Pokrytectvo Made in Slovakia.

Za zamyslenie stojí aj skutočnosť, že pri plánovaní najdôležitejšej časti sezóny=play off, kde sú predpokladané aj vyrovnané série, musia hráči postupujúceho tímu hrať aj 4 zápasy za 7 dní. Nekompetentné a smutné.

Ďakujem všetkým sponzorom za ich šľachetné veľké srdcia, dnes sponzorovať šport na Slovensku je veľmi náročné. Ďakujem Košičanom, že si našli čas a zaplnili nie raz celú arénu. Som šťastný, že som si pri basketbale obnovil staré priateľstvá a našiel som nových priateľov, je to viac ako radosť z víťazstiev a plných hál.

Trénerom a hráčom prajem profesionálny ako aj ľudský úspech, boli súčasťou nášho života. Priaznivcom KB Košice sa ospravedlňujem, dôvody som jasne popísal. Prajem basketbalovej lige mužov kvalitné stretnutia, manažmentom klubov veľa síl pri získavaní finančných zdrojov a slovenskej mužskej basketbalovej reprezentácii nejaký úspech, na ktorý už všetci veľmi dlho čakáme.

S pozdravom

doc. MUDr. František Sabol, PhD., MPH, MBA

prezident KB Košice

Zdroj: kbkosice.sk, Foto: Lukáš Droppan