• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po štyroch rokoch a prvýkrát od reštartu klubu prichádza k zmene na lavičke Levických Patriotov. Do ďalšej etapy povedie družstvo z pozície hlavného trénera 33-ročný Michal Madzin.

Rodák z Popradu patrí k najperspektívnejším koučom na Slovensku. Z predčasného konca hráčskej kariéry plynule prešiel k trénerstvu. Prvotné skúsenosti naberal v mládežníckej pyramíde Iskry Svit, neskôr dostal šancu zastávať pozíciu asistenta trénera pri mužoch. Pred sezónou 2016/2017 dostal dôveru od vedenia klubu a z pozície asistenta sa presunul na miesto hlavného kouča. Pod jeho vedením predvádzal Svit atraktívny a ofenzívne ladený basketbal, ktorý držal družstvo na čelných priečkach tabuľky. V nedávno skončenom ročníku vybojoval pre Iskru po piatich rokoch medailu, jeho tím získal bronz, podobne ako „žlto-zelení“. Madzin naberal počas kariéry skúsenosti aj na reprezentačnej scéne, konkrétne pri mužoch a družstve do 20 rokov, kde pôsobil v pozícii asistenta trénera. „Keď sme sa začali zaoberať otázkou trénera na novú sezónu, mali sme okrem Tea Hojča v užšom výbere ďalších troch kandidátov. Nakoniec sme sa rozhodli pre Michala Madzina. Za tri roky vo Svite odviedol skvelú prácu, posunul sa ako človek a aj ako tréner. Je stále mladý, je ambiciózny a má chuť rásť. Vypočul si našu filozofiu, stotožnil sa s ňou. Myslíme si, že prišiel čas, aby opustil rodný kraj a vyskúšal si niečo nové. Je to pre neho určite výzva a my budeme radi, ak o tri roky budeme môcť opäť konštatovať, že tréner a klub spolu vyrástli a posunuli sa ďalej. Spravíme všetko pre to, aby sme mu k tomu vytvorili čo najlepšie podmienky. Zvyšok realizačného tímu by mal zostať pokope, aj s asistentom Ladislavom Lutovským,“ uviedol generálny manažér Ladislav Garaj.

Madzin podpísal s klubom trojročný kontrakt a prvýkrát v trénerskej kariére si vyskúša zmenu klubovej príslušnosti. „V prvom rade chcem neskutočne poďakovať a veľmi si vážim to, čo pre mňa Svit urobil. Akú šancu a dôveru som tam dostal. O to ťažšie bolo opúšťať svoj rodný klub, ale na druhej strane, ide o novú výzvu. Momentálne sa už teším na prácu v Leviciach. Verím, že sa môžeme tešiť na úspešnú sezónu,“ povedal nový kouč Patriotov.

Po štyroch rokoch sa zároveň končí éra Tea Hojča na lavičke Levíc. Slovinský kormidelník sa nebál prijať náročnú výzvu a pomôcť klubu v jeho náročnom reštarte. Spoločnými silami rástla značka Patriotov, čo sa následne odzrkadlilo aj na klubových úspechoch. Pred vyše rokom zdvíhal s hráčmi nad hlavu druhý majstrovský titul v histórii levického basketbalu, okrem toho vybojoval druhé miesto v Alpsko-jadranskom pohári. Sezóna 2018/2019 priniesla premiérový zisk Slovenského pohára a ligový bronz. „Bolo to jedno z najťažších rozhodnutí, aké sme za obdobie, od kedy sme pri klube v tomto zložení, museli urobiť. Teo Hojč odviedol za štyri roky v klube skvelú prácu, rástol spolu s Levickými Patriotmi a všetko to vyvrcholilo ziskom titulu majstrov Slovenska a Slovenským pohárom. Spoločnou prácou trénerov, realizačného tímu a vedenia klubu sme posunuli značku Levických Patriotov na vyšší level nielen na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch. Po skončenej sezóne sme mali niekoľko sedení s majiteľmi klubu a hlavnými partnermi. Na týchto stretnutiach sa začala formovať myšlienka, ktorá oslovila aj sponzorov, že by sme chceli v nasledujúcich sezónach dať väčšiu zodpovednosť a priestor do rúk slovenským hráčom, ktorí ukázali svoj potenciál u nás, alebo v iných kluboch a majú chuť rásť a napredovať. Naopak, v klube vládla nespokojnosť s výkonmi a výkyvmi vo výkonnosti u niektorých legionárov počas tejto sezóny. Zmenou smerovania filozofie klubu a tiež úpravou rozpočtu sme dospeli k rozhodnutiu, že sa musíme posunúť ďalej a samozrejme chceme aj Teovi umožniť ďalší posun v jeho kariére. Teovi ďakujeme za skvelé štyri roky, na ktoré nikdy nezabudneme a prajeme mu, aby nazbierané skúsenosti využil vo svoj ďalší rast v novom klube, ktorý po ňom siahne. Veríme, že zostaneme priatelia a ako my jemu, aj on nám bude držať palce v ďalších sezónach,“ dodal na záver generálny manažér klubu.

Zdroj: basketballevice.sk

Foto: Lukáš Droppan