• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V semifinálovej sérii medzi Prievidzou a Košicami zatiaľ úradujú domáce tímy. Presvedčivý triumf „baníkov“ zo soboty oplatili „býci“ v stredu rovnakým spôsobom. Triumfom 92:78 vyrovnali stav série na 1:1 a zároveň natiahli domácu víťaznú sériu na rovných desať zápasov.

„Musím zagratulovať chlapcom k víťazstvu. Podali sme veľmi kvalitný výkon a sme radi, že sme potvrdili domácu palubovku. Keď sme sa rozbehli, vypracovali sme si náskok a hoci bol záver trošku hektický, víťazstvom sme uhrali s prehľadom,“ zhodnotil víťazstvo o štrnásť bodov asistent trénera Košíc Richard Leško. Úvodné dva súboje série sa podľa neho podobali ako vajce vajcu. Pravda, súperi si po pár dňoch vymenili role. „Aj výsledok je dosť podobný tomu prievidzskému. Výrazne sme zlepšili obranu i doskoky a som rád, že sme ukázali takýto výkon. Teraz to ale musíme potvrdiť v Prievidzi. Myslím si, že favorit série teraz začne cítiť väčší tlak a to by sme chceli využiť. Na víťazstvo vonku máme ešte tri pokusy a neradi by sme si to nechávali na ten posledný.“

Košičania avizovali po úvodnej prehre ambíciu zlepšiť obranu a hlavne obranné doskoky. V tomto smere si splnili svoju domácu úlohu na jednotku. V porovnaní s Prievidzou doskočili pod vlastným košom o 18 lôpt. Pri streľbe za dva body navyše vykázali 70-percentnú úspešnosť, zatiaľ čo hostia boli v tomto smere úspešní len na 44 percent.

„Košice boli v tomto zápase jednoducho lepším tímom. Ukázali väčšiu túžbu po víťazstve a v rozhodujúcich situáciách mali navrch. Vyhrali zaslúžene,“ priznal tréner BC Miljan Čurovič. „Play-off ale začína len teraz. Zatiaľ je to 1:1, každý využil výhodu domáceho prostredia a pred nami je ešte dosť zápasov.“

„V tomto zápase sme neukázali takú úroveň ako v prvom domácom súboji. Zaostali sme v prvom rade v obrannej činnosti a to bol hlavný problém. Ak nám totiž funguje obrana, ťaží z toho aj náš útok. Košiciam sme umožnili dostávať sa ľahko do koša a k streľbe. Preto vyhrali relatívne hladko,“ poznamenal Marko Batina, podľa ktorého sa „baníci“ nemôžu uspokojiť s vedomím, že k postupu do finále im stačí udržať domácu neporaziteľnosť. „V prvom rade musíme odstrániť chyby, ktorých sme sa dopustili. Doma chceme vyhrať. Vieme, že výhoda domácej palubovky je v tejto sérii na našej strane a preto sme koniec koncov bojovali v základnej časti. Nemôžeme sa ale spoliehať len na zápasy v Prievidzi. Zabrať potrebujeme i vonku. Vieme, že Košice majú svoju silu, ale ak budeme hrať svoj najlepší basketbal, tak sa o výsledky nebojím.“

Podobne to ale vníma i druhá strana. Z tábora Košíc sa už pred sériou ozývali hlasy, ktoré nepovažovali víťaza základnej časti za neprekonateľnú prekážku.

„Nikto netvrdil, že Prievidza nie je poraziteľná. Vidíte, aj Komárno podceňovali a teraz vedie v sérii s Interom 2:0. V semifinále bojujú štyri najlepšie tímy súťaže a podľa mňa budú obidve série veľmi vyrovnané a zaujímavé,“ zamyslel sa kapitán KB Košice Aleksandar Vlahovič.

V súvislosti so stredajším úspechom zdôraznil jeho dôležitosť. „Pre tím i sebavedomie. Zároveň ale hovorím, že naň musíme okamžite zabudnúť, pretože séria sa ešte ani zďaleka neskončila. Je to 1:1 a my ideme bojovať do Prievidze. V každom prípade sme na palubovke ukázali presne to, čo sme ukázať mali.  K úspechu nás môže doviesť len tímová práca, dobrá obrana i útok. Ak nám všetko funguje, tak nemáme väčšie problémy. V závere sme možno trošku poľavili, ale celkovo si myslím, že sa zlepšujeme od zápasu k zápasu. Myslím si, že šance sú 50:50. Uspeje ten, kto do toho vloží viac energie a ukáže väčšiu vôľu zabojovať o každučké víťazstvo.“

Zmýšľanie od zápasu k zápasu je podľa Sašu Jankoviča v play-off alfou i omegou.

„Play-off systém je taký. Jeden deň prehráte zápas, ale na druhý už na to nesmiete myslieť. Vyčistili sme si hlavy, tréner urobil skvelú prácu v oblasti taktiky a tento zápas vyzeral úplne inak. Vedeli sme, že Prievidza má veľmi silný tím, ktorý dáva najviac energie do úvodu. V prvých minútach to bolo vyrovnané, ale keď sme sa dostali do správneho tempa, vypracovali sme si pekný náskok. Celý zápas sme ich potom držali na dištanc,“ skonštatoval spokojným hlasom Chorvát v službách východniarov. Obvykle emotívne pôsobiaci basketbalista hecujúci publikum pôsobil tentoraz až prekvapivo pokojným dojmom. „Skúsil som sa trochu upokojiť a hrať viac s hlavou, než srdcom. My Balkánci sme ale jednoducho temperamentní a tak sa nebojte, emócie ešte prídu!“

Menej emócií a viac koncentrácie. Týmto sa okrem Jankoviča riadili i viacerí ďalší hráči členovia kádra Dražena Brajkoviča.

„Celý zápas sme odohrali veľmi sústredene. V niektorých momentoch sme viedli takmer o dvadsať bodov a náskok sme si strážili až do konca. Presne takto musíme hrať. Kvalitne v obrane a úderne v útoku. Nedovoliť súperovi druhé šance, pretože každá stratená lopta stojí v semifinále veľa síl,“ zdôraznil Michal Baťka.

Úlohou dňa pre Košičanov je teraz predviesť typický domáci výkon aj vonku. Bez dobytia prievidzskej palubovky sa jednoducho do finále nedostanú.

„Našim hlavným cieľom je udržiavať si domácu palubovku a počkať si na svoju šancu vonku. Veríme, že Prievidza doma všetko vyhrať nemôže. Servis je teraz na ich strane a my sa ho pokúsime brejknúť. V tejto sezóne sme už porazili každého súpera a nikto nám nemôže uprieť snahu zabojovať o finále,“ dodal Saša Jankovič.

Autor: Peter Jesenský, Zdroj: kbkosice.sk

FOTO: PETER JESENSKÝ