• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Družstvo MBK SPU Nitra, ktoré sa momentálne nachádza na poslednej pozícii Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy a jeho šance na účasť vo vyraďovacích bojov sú nulové, opúšťa dvojica kľúčových hráčov.

Roman Vido bol dlhé roky členom kádra Nitry, ale aj on vyskúšal vo svojej doterajšej kariére iné prostredie ako v meste pod Zoborom. Jeden rok pôsobil vo Francúzsku a jednu sezónu odohral v Handlovej, kam sa teraz opätovne vracia posilniť šance trénera Branka Maksimoviča v záverečnej štvrtine základnej časti a následne vo vyraďovacích bojoch. Kapitán nitrianskeho tímu a handlovský rodák patrí k najlepším slovenským hráčom pôsobiacim v súťaži, čo odzrkadľujú aj jeho priemerné štatistiky – 16,3 bodu, 7,8 doskoku, 1,2 asistencie, 2,2 zisku a 1,0 bloku na zápas. „Nakoľko nemáme šancu postúpiť do play-off a naša šanca byť na inom ako poslednom mieste je už len teoretická, tak nemám ako pomôcť tímu. Sezóna by si mi inak povedané veľmi skrátila, tak som využil ponuku od Handlovej, zahrať si možno dlhšie vo vyraďovacích bojoch. Z druhej strany sa aspoň chalanom uvoľní miesto, môžu si zahrať, viac zvykať a nabrať viac skúseností do ďalšej sezóny,“ komentoval svoj odchod z tímu kapitán nitrianskeho celku.

Oveľa väčšou prestupovou bombou je odchod Justina Warda do majstrovského BK Inter Incheba Bratislava. Do súťaže vstúpil bývalý hráč Lakeland College Muskies ako hurikán. Hráč z tretej divízie NCAA si vo svojej premiérovej sezóne medzi profesionálmi okamžite od úvodu vybudoval veľké meno. Americký pivot patrí medzi špičku medzi skórermi, doskakujúcimi hráčmi a blokármi celej súťaže. Jeho ukazovatele v kádri Ľubomíra Urbana boli počas celého priebehu ročníka fenomenálne – 21,7 bodu, 9,6 doskoku, 1,1 zisku, 1,9 bloku dosahuje priemerne v jednom zápase. Samotný hráč sa vyjadril k svojmu prestupu nasledovne: „Je ťažké odísť, ale ide o ďalší postup v mojej basketbalovej budúcnosti v Európe. Nitra bola skvelým štartovacím bodom, naučila ma mnoho o európskom poňatí basketbalu. Mal som tu skvelých spoluhráčov, priateľov. Touto cestou by som chcel poďakovať fanúšikom Nitry za ich podporu počas celého priebehu ročníka. Aj keď sa nám nedarilo víťaziť, tak vždy tu boli pre nás.“

AUTOR: MICHAL DUCHOVIČ

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK