• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V lete opustil rady BK Inter jeden z miláčikov bratislavského publika. Nenad „Nešo“ Miloševič odišiel hľadať nové výzvy do Rumunska. Zlákala ho ponuka od BC Temešvár. Odchádzal v dobrom a už vtedy sľuboval, že ak sa znova vráti hrať na Slovensko, tak jedine do Interu. To ešte nemohol tušiť, že tento sľub bude môcť splniť už o dva mesiace neskôr.

Áno, je to tak, Nešo je späť v Interi a čo nevidno znova oblečie žlto-čierne farby. Pre 32-ročného srbského rodáka reprezentujúceho Slovensko to bude už štvrté angažmán na Pasienkoch. To predošlé bolo mimoriadne úspešné, keďže klubu výrazne dopomohol k majstrovským titulom v rokoch 2013 a 2014, tento rok s ním získal bronz a triumfoval v Budiš Slovenskom pohári. Celkovo pozberal bývalý hráč klubov UBS St. Pölten, AB Cosmetics Pezinok, Astrum Levice, Xanthi, Baník Handlová, Chemosvit Svit, Lavovi Belehrad a Ergonom Niš na Slovensku šesť medailí: tri zlaté, striebornú a dve bronzové.

Jeho rumunská anabáza sa začala tento rok na prelome júla a augusta a sprvoti všetko vyzeralo v poriadku. Hovorí: „Temešvár bol klub, do ktorého by chcel ísť hrať asi každý rumunský basketbalista. Za posledné roky bol najstabilnejším v Rumunsku aj vďaka tomu, že je to mestský klub. V podstate nemá žiadnych väčších sponzorov, ale zato bol masívne podporovaný mestom.“ Prišla však zmena legislatívy a nastali problémy: „V Rumunsku už platí nový zákon, podľa ktorého z verejných zdrojov nemožno platiť profesionálnych športovcov, takže tu nastal obrovský problém.“ Klub, ktorý združuje aj iné športové oddiely, sa dostal do značných ťažkostí a údajne má aj zablokované účty. Rezultát? „Nie je možné platiť hráčov, nie je možné platiť ani bežné účty. Všetci cudzinci sme sa s klubom museli dohodnúť na ukončení spolupráce. Bolo to nečakané, lebo také čosi sa stane len raz za veľa rokov. Ale bohužiaľ, stalo sa a ja som sa musel podľa toho zariadiť,“ konštatuje obávaný zakončovateľ.

V tejto situácii sa sklamanému Miloševičovi otvorila cesta pre návrat na Pasienky: „Bol som v neustálom kontakte s kamarátmi z Interu a naskytla sa príležitosť, aby som sa vrátil. Dohodli sme sa rýchlo. Ako som povedal, ak sa vrátim na Slovensko, tak len do Interu. Mal som síce aj ďalšiu ponuku z Rumunska, ale nechcel som vymýšľať a rozhodol som sa pre návrat. Na jednej strane som trocha nespokojný, že odchádzam po krátkom čase. Určite som neodišiel do zahraničia, aby som sa po dvoch mesiacoch vrátil, ale na druhej strane sa teším späť.“

Jedno je isté, bratislavské publikum sa opäť môže tešiť na Neša (s obľubou alternujúceho na pozíciách 1 a 2) a jeho povestné strely „nešovice“. A Nešo? Ten sa už chystá na Pohár FIBA Europe, v ktorom sa Inter predstaví na jeseň, a tiež na nových spoluhráčov. Zvlášť pochvaľuje jednu akvizíciu – Radoslava Rančíka: „Inter sa rozhodol správne. Bola to dobrá voľba, lebo lepšieho slovenského basketbalistu než Rada už nemohol získať. Teším sa na spoluprácu s ním aj s ďalšími hráčmi. Dúfam, že budeme hrať atraktívny basketbal a dosiahneme dobré výsledky v pohárovej Európe i na domácej scéne.“

Autor: Adam Solga, Zdroj: bkinter.sk, Foto: Vladimír Dorňák