• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

- Ako si spokojný s doterajším priebehom sezóny?

Ján Drobný: Sezóna sa nevyvíja úplne podľa našich predstáv. V tejto fáze sme mali mať minimálne o dve víťazstvá viac. Dôvodov je viacero, príprava neprebehla podľa našich predstáv, tesne pred začiatkom ligy sme museli meniť trénera. Po zmene nastala určitá stabilizácia, ale liga nám ukazuje, že tímy, s ktorými chceme súperiť, sú kvalitnejšie a my stále pracujeme na doplnení kádra. Všetko sa samozrejme odvíja od financií, nájsť kvalitného hráča, ktorý akceptuje naše finančné možnosti je mimoriadne ťažké. Na druhej strane máme veľa mladých a perspektívnych hráčov a musíme byť trpezliví, ich čas určite príde.

- Od začiatku sezóny prešlo zmenami aj družstvo . Aká je v ňom nálada? 

Ján Drobný: Slovenský základ tímu ostáva nezmenený, tvoria ho dvaja tridsiatnici (Roman Findura, Peter Pipíška), 23 ročný Filip Dratva a ostatní majú pod dvadsať rokov (Bachan, Belavý, Skvašík, Gajdoš, Lehotský, Bendík, plus piati juniori, ktorí sú na súpiske extraligy). Zahraniční hráči, ktorí odišli, buď nespĺňali naše predstavy, alebo sme sa s nimi nedohodli, alebo sa u nás necítili dobre. Každá zmena ovplyvní náladu v tíme, hráči sa s ňou musia vyrovnať. My sme odkázaní na skúšanie nových hráčov, na angažovanie overených hráčov nemáme financie. Snažíme sa mať vyvážený tím, aby sme mohli konkurovať špičke ligy a zároveň aby dostali čo najväčší priestor slovenskí hráči.

- Tento týždeň boli na trhu voľní T.J. Bannister a Saša Jankovič. Tiež rozhodli financie?

Ján Drobný: Poviem len toľko – mali sme záujem, ale rozhodli financie.

- Je momentálne v tíme pozícia, ktorú potrebujeme nevyhnutne obsadiť? 

Ján Drobný: Momentálne nás najviac tlačí topánka pod košom a hľadáme strelca. Hráči, ktorí tu sú, sa zatiaľ nechytili svojej šance.

- Po prehratých zápasoch často počujeme o psychike družstva.

Ján Drobný: Družstvo je mladé a po mentálnej stránke nie je nič lepšie ako víťazstvo. Napríklad zápasy s Levicami a Nitrou boli v podstate vyhraté zápasy. Keby sme ich zvládli, tak sme určite dnes ďalej.

- Do družstva prišiel z mládežníckych kategórií Michal Madzin. Ako zatiaľ vníma vedenie jeho pôsobenie v družstve?

Ján Drobný: Realizačný tím sme rozšírili s cieľom vychovať si domáceho trénera do budúcnosti a zároveň skvalitniť trénerskú prácu pri tíme (dvaja tréneri sú viac ako jeden). Vychádzali sme aj zo skutočnosti, že máme veľa mladých hráčov, ktorým sa treba venovať aj individuálne, napríklad po skončení tréningu. Určite to prinesie výsledky.

- Ako si zatiaľ spokojný s návštevnosťou na domácich zápasoch a fanúšikmi, napriek kolísavým výkonom tímu?

Ján Drobný: Návštevnosť je na podobnej úrovni ako posledné sezóny, je vidno, že svitskí fanúšikovia majú radi basketbal, že je to pre nich neodmysliteľná súčasť života a myslím, že chápu aj naše ťažšie obdobia. Prehry patria k športu, po nich prídu zase výhry. Podstatné je, aby naši hráči odviedli na palubovke maximum, aby fanúškovia cítili, že urobili všetko pre víťazstvo.

- Máme nový web. Ako zatiaľ vidíš prvé týždne jeho fungovania?

Ján Drobný: Sme radi, že sme spustili nový web. Je to skvalitnenie práce s fanúšikom a zároveň aj väčšia možnosť propagovania našich partnerov. Chceme prinášať servis zo zápasov, linky na sledovanie štatistík, videá, profily hráčov, ale aj informácie z kuchyne klubu a ďalší obsah, ktorý dnešný on-line svet ponúka. Čísla návštevnosti po necelých dvoch mesiacoch sú veľmi optimistické. Tiež vidíme, že máme fanúšikov po celom svete. 

- Čo klub plánuje v najbližších týždňoch okrem extraligového kolotoča?

Ján Drobný: V sobotu 12. decembra organizujeme v ARÉNE POPRAD Eurovia All Star Game 2015. Som rád, že sa nám podarilo dostať túto akciu pod Tatry. Vidieť v akcii všetkých najlepších hráčov a zároveň celý sprievodný program, ktorý vyvrcholí vystúpením basketbalových akrobatov Dunking Devils, bude veľký zážitok. Pripomínam, že stále sa hlasuje a naši fanúšikovia môžu prostredníctvom stránky www.subojhviezd.sk nominovať do zápasu aj našich hráčov. Okrem toho pripravujeme na prelome januára a februára aj 2. reprezentačný ples Iskra Svit.

- Otázka na záver: Čo robí prezident klubu, keď práve nie je v hale?

Ján Drobný: Behá za sponzormi. Vždy keď je čas, tak si idem zašportovať. Posledné tri mesiace som napríklad nebol ani raz (smiech).

Zdroj: iskrasvit.sk

FOTO: TOMÁŠ RÁZGA