• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na stredajší tréning v telocvični Hotelovej akadémie  budú kadeti KB Košice spomínať ešte veľmi dlho. Nebol totiž taký, ako desiatky predošlých. Spoločnosť na palubovke im robili asistent trénera Býkov Richard Leško a trojica Američanov Reggie Keely, Mario Edwards a Luis Jacobo.

Veľké ciele vyžadujú obetu

Ešte pred samotnou prácou s loptou naservírovali legionári pätnásťročným basketbalistom viaceré nesmierne užitočné rady, ktoré môžu mať na ich kariéry výrazný vplyv.

„Kľúčovým slovom je obeta. Kamaráti ma často volali na párty a podobne, ale ja som išiel trénovať.  Chcel som byť dobrý a ak chcete byť dobrý, musíte sa každý deň snažiť o to, aby ste sa zlepšili. Nikto z nás sa nenarodil s výnimočným talentom, všetko si musíte vydrieť a odtrénovať. Mám 27 rokov, ale stále mám na čom pracovať a proces zlepšovania predstavuje každodennú úlohu,“ vyslovil sa Mario Edwards, ktorý začínal s basketbalom ako šesťročný v centrách, ktoré fungujú v Spojených štátoch ako istá forma športovej družiny. Zatiaľ čo jeho rodičia pracovali, on trénoval denne od tretej do deviatej večer v telocvični. Keď mal štrnásť rokov, začal brať šport ešte vážnejšie a po štyroch stredoškolských rokoch hrával za univerzitu v Južnej Karolíne. Odtiaľ sa neskôr presunul cez Brazíliu do Európy a na starom kontinente dribluje už šiesty rok.

Luis Jacobo začínal v porovnaní s Edwardsom neskôr. Čaru lopty podľahol ako deväťročný a hendikep neskoršieho štartu doháňal neotrasiteľnou vôľou.

„Kľúčová je silná pracovná morálka a vôľa zlepšovať sa. Teraz tu sedím len zásluhou svojej tvrdohlavosti a vôle. Pamätám si, ako som si hádzal loptu na dvore do úmoru, až pokiaľ nezapadlo slnko,“ rozhovoril sa Jacobo, o ktorého sa sprvoti univerzity vôbec netrhali. On sa zaťal o to viac a povedal si, že urobí všetko pre úspech. Po dvoch rokoch sa začalo blýskať na lepšie časy a prišiel záujem univerzít. Začínal na rodnej Floride, neskôr odišiel do Indiany.

„Ak naozaj chcete byť úspešní, tak vás nemôže zastaviť nič,“ odkázal košickým kadetom Luis.

„Letné prázdniny som nemal v podstate nikdy,“ pridal svoju skúsenosť Regie Keely, ktorý trénoval počas školských čias aj trikrát do dňa, individuálne i tímovo. „Namiesto dovoleniek som využíval voľný čas na výbehy na kopce a schody a poctivý dril. Každý deň som sa snažil využiť pre basketbal.“

Kvôli basketbalu vymenil Keely tri stredné školy, počas štyroch rokov na univerzite sa dostal dvakrát medzi 64 najlepších tímov NCAA, raz dokonca medzi šestnásť najlepších. Neskôr odišiel do Holandska, objavil i Macedónsko a po ďalšom holandskom pôsobení zamieril do Košíc.

Škola, základ života

Americký systém núti basketbalistov prejsť školským systémom a podľa samotných hráčov KB Košice ide o skvelú vec. Ako nezabudli zdôrazniť našim kadetom, škola predstavuje prioritnú záležitosť.

„Škola je veľmi dôležitá a v Amerike sa nemôže stať nikto profesionálom, pokiaľ neprejde školským systémom. Len malé percento hráčov sa raz ale dostane do pozície, kedy sa bude môcť basketbalom živiť. Preto je dôležité mať zadné vrátka,“ zdôraznil Keely.

Všetci traja „košickí Američania“ sa zhodli i v otázke obľúbeného hráča. Keely a Edwards pochádzajú z Clevelandu v Ohiu, rovnako ako oni, aj Jacobo obdivuje v prvom rade umenie najväčšej hviezdy Cavaliers LeBrona Jamesa. Reggie Keely mal dokonca česť nastupovať proti nemu ako pätnásťročný.

„Vtedy ešte nebol hviezdou a keď hovorili jeho meno, tak to nebolo LeBroooon, ale iba LeBron. Bol to hráč, ako každý iný. Vypracoval sa však na superhviezdu,“ uviedol Keely.

Maria Edwardsa okrem Jamesa inšpiruje ešte Carmelo Anthony, obľúbeným hráčom Luisa Jacoba je i Anthony Davis z New Orleans.

Podelenie sa o inšpiratívne skúsenosti zámorských hráčov ocenil i tréner kadetov Milan Mišinský.

„Verím, že pre našich chlapcov to bol silný zážitok a predovšetkým cenná lekcia. Budem veľmi rád, ak si vezmú k srdcu rady profesionálov. Išlo o cenné poznatky a informácie, ktoré môžu prispieť k tomu, aby raz aj z týchto hráčov boli špičkoví basketbalisti v rámci Košíc a dúfam, že aj v rámci Slovenska,“ konštatoval Mišinský, ktorý podobne ako trio Američanov zdôraznil potrebu úspešného štúdia svojich zverencov.

Zdroj: kbkosice.sk

FOTO: ARCHÍV KB KOŠICE