• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Cenu pre najlepšieho zahraničného hráča základnej časti Eurovia SBL 2016/2017 získal rozohrávač Prievidze Andre Jones. S americkým basketbalistom sme sa rozprávali o jeho sezóne v prievidzskom drese, ale aj o prípadnom účinkovaní v slovenskej reprezentácii.

Tím z Hornej Nitry opäť po roku získal ocenenie pre svojho hráča. Po pivotovi Svetozarovi Stamenkovičovi tentoraz putoval honor do rúk Andreho Jonesa. "Som vďačný za to, že ma vedenie ligy označilo za najlepšieho zahraničného hráča. Ukazuje to, že tvrdá práca a oddanosť sa vyplatila. Nie je totiž dôležité ako začnete, ale ako skončíte. Celý kredit však patrí mojim spoluhráčom a trénerovi. Je to tímový šport a v každom stretnutí som sa na nich spoliehal. Radšej by som to vymenil za titul, pretože ľudia si vždy budú pamätať majstrov. Stále však ide o jeden z najväčších úspechov mojej profesionálnej kariéry," povedal k svojej cene Jones. 

Po účasti v nadnárodnej VTB lige sa Jones rozhodol prikývnuť na ponuku Prievidze, ktorej mal pomôcť na medzinárodnej scéne a tiež k obhajobe titulu. Ako hodnotí tento krok samotný hráč s odstupom času? "Celkovo priniesla sezóna na Slovensku viac pozitív ako negatív. Mali sme dobrú sezónu v lige aj v Európskom pohári FIBA," odpovedal hráč Prievidze. Účasť v historicky prvom ročníku skupinovej fázy Ligy majstrov sa nepodarila, ale v Európskom pohári FIBA dokráčal slovenský majster až do druhej fázy.

Podľa očakávania patril Jones k ťahúňom zostavy trénera Miljana Čuroviča, v Európskom pohári FIBA zaznamenal v priemere 14,1 bodu, 3,9 doskoku, 4,1 asistencie a 1,3 zisku. Tieto čísla vzbudili záujem aj medzi zahraničnými klubmi, ale Američan sa napokon rozhodol dohrať sezónu v Prievidzi. "Hrať zahraničnú súťaž bolo úžasné, pretože máte šancu vidieť Európu a porovnávať sa s ostatnými z hľadiska podmienok a basketbalových schopností. Je to super a ešte lepšie to je, pokiaľ vyhrávate. Snažím sa dokončiť niečo, čo som začal. Nie je jednoduché odísť, pretože neviete čo vás čaká," uviedol Jones. 

Štvrtá profesionálna sezóna amerického basketbalistu priniesla výborné ligové čísla. V prievidzskom drese mal Jones v priemere 16,5 bodu, 4,9 doskoku, 3,2 asistencie a 1,5 zisku, pri čom herná užitočnosť mala hodnotu 18,2. "V každom zápase som hral s maximálnou dôverou. Tréner Čurovič mal na tom veľký podiel, že sme do každého stretnutia išli s tým, aby sme dominovali. Aj keď som nemal dobrý zápas, tak sebadôvera sa nezmenila. Výkony boli solídne a konštantné. Nepodarilo sa však dosiahnuť zisk titulu. Celkovo sa mám ešte kde zlepšovať. Hlavným cieľom teraz je oddych a pripraviť sa na to, čo ma čaká najbližšie," zhodnotil prievidzský rozohrávač svoju sezónu a výkony. 

Po viac ako 60 zápasoch v tejto sezóne čaká na Jonesa hlavne zaslúžený oddych doma s jeho rodinou. Na Slovensko sa však už v lete môže opäť vrátiť, v hre je totiž jeho naturalizovanie a účasť v tíme reprezentačného trénera Ivana Rudeža. "Rád by som získal slovenského občianstvo a hral za reprezentáciu," dodal na záver Jones. 

Foto: Vladimír Králik a Lukáš Droppan