• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Najužitočnejším hráčom finálového turnaja Slovenského pohára sa stal člen víťazného tímu KB Košice a 27-ročný srbský pivot Svetozar Stamenkovič. Čo podľa neho rozhodlo o tom, že „býci“ zdvíhali nad hlavu opäť po roku trofej pre víťaza, to sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

„Sveťo“ sa prezentoval na turnaji s priemerom 13,7 bodu, 8,3 doskoku, 2,7 asistencie a 3,3 zisku na zápas, čím sa jeho herná užitočnosť v každom z troch stretnutí vyšplhala na priemernú hodnotu 21,7. Najlepší výkon si pošetril práve na finálový duel, proti Interu sa prezentoval 20 bodmi, 10 doskokmi, 3 asistenciami, 6 ziskmi a až 10 získanými faulami v prospech tímu. „Je to veľmi dobrý pocit, ale ako som už povedal dávnejšie, všetko je to úspech tímu. Bez mojich spoluhráčov by som to nedokázal. Vo finálovom zápase zahralo viacero hráčov excelentne. Som za to vďačný,“ uviedol Stamenkovič.

Košice vykročili za obhajobou dvoma pohodlnými víťazstvami, najskôr vyradili v štvrťfinále Karlovku po výsledku 95:58 a následne v semifinále Levice 81:59. Najťažšia skúška prišla vo finále, Inter totiž hrýzol „býkov“ až do záverečných sekúnd. Lenže zverenci trénera Miljana Čuroviča zvládli kľúčové okamihy stretnutia, vďaka čomu mohli Košice oslavovať opäť po roku zisk Slovenského poháa. „Nemali sme jednoduchý program, ale každý tím to mal rovnaký. Pripravovali sme sa na to, plus nám pomohlo, že sme hrali u nás pred našimi priaznivcami. Inter je silným tímom, pred finále sme vedeli, že to nebude nič ľahké, preto sme sa pripravovali na ťažký zápas. Myslím si, že v kľúčových okamihoch sme hrali dobre, preto sme aj vyhrali,“ povedal hráč Košíc.

S trénerom Miljanom Čurovičom získal v sezóne 2015/2016 spolu s Prievidzou majstrovský titul, teraz si obaja mohli užiť aj premiérový zisk Slovenského pohára. „Do Košíc som prišiel vyhrávať trofeje. Toto len dokazuje, že sme na správnej ceste, prvý cieľ sme totiž splnili. Výhra nám pomohla, pretože sme zistili, že ak hráme dobrý basketbal, tak môžeme vyhrať každý zápas. Pred záverečnou časťou sezóny to je dôležité zistenie,“ myslí si Stamenkovič.

A ako oslávili Košičania triumf v domácom prostredí? „Mali sme normálnu večeru s hráčmi, realizačným tímom a vedením. Po nej sme dostali voľno na oddych, keďže sme mali za sebou tri ťažké dni,“ odpovedal na záver Stamenkovič.

Foto: Lukáš Droppan