• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Piate kolo Slovenskej basketbalovej ligy je už uzatvorenou kapitolou, preto je čas na tradičné hodnotenie najlepších individuálnych výkonov. Koho meno sa tentoraz objavilo v našom výbere?

Zahraničný hráč kola

Komárno pricestovalo do Bratislavy vo výrazne oklieštenej zostave, no ani tento fakt nezabránil tomu, že boli tamojší diváci svedkami jedného z najlepších výkonov doterajšej sezóny. Pričinil sa o to Miles Bowman. Jedna z opôr "obuvníkov" stanovila nové strelecké maximum aktuálneho ročníka - 35 bodov. K tomu pridala aj 8 doskokov a 7 plusových faulov, index užitočnosti sa zastavil na čísle 37, čo je druhá najvyššia hodnota tejto sezóne. Zaskvel sa aj rozohrávač Lučenca Mike Caffey, v Žiline sa prezentoval ďalším výnimočným výkonom - 30 bodov, 8 doskokov, 7 asistencií, 3 zisky, 9 plusových faulov a index užitočnosti 36. Podobne ako Bowman, tak aj Caffey sa v konečnom meraní neradoval z víťazstva. Víťaznú pečať mala výpomoc prievidzského Ibrahima Durma v hornonitrianskom derby. Reprezentant Bosny a Hercegoviny dopomol k triumfu svojho tímu 26 bodmi, 11 doskokmi a 2 ziskmi. 

 

Slovenský hráč kola

Na Pasienkoch to bola aj prehliadka slovenských reprezentantov, najviac z nej vyčnieval skúsený Michal Baťka. Pivotovi Interu zapísali štatistéri 16 bodov, 11 doskokov a 3 asistencie. Navyše mal spomedzi družstva aj najvyššiu hodnotu plus/mínus bodov - +20. Prvýkrát sa proti svojmu bývalému klubu postavil v handlovskom drese Marek Jašš, ale ani jeho 17 bodov, 6 doskokov, 3 asistencie a 2 zisky nestačili na úspech v baníckom derby a tiež na ukončenie čakania na prvé tohtosezónne víťazstvo. V žlto-zelenom žilinskom drese mal vydarený zápas Róbert Rožánek, 16 bodov, 5 doskokov a 8 asistencií znamenali pre "šošonov" výhru nad Lučencom po predĺžení. 

 

Šiesty hráč kola

Patrioti sa postupne rozbiehajú, na Spiši si vybojovali už tretie víťazstvo za sebou. Svoj najlepší výkon v sezóne predviedol estónsky reprezentant Mihkel Kirves, za niečo vyše 24 minút zaznamenal 21 bodov, 9 doskokov a jasne najvyššiu hodnotu plus/mínus bodov v zápase - +20. Výborný prínos zo žilinskej lavičky priniesol Jakub Merešš, proti Lučencu sa prezentoval 20 bodmi, 5 doskokmi a 2 blokmi. V družstve Interu sa postupne etabluje Mário Ihring, mladý rozohrávač mal na svojom konte v stretnutí s Komárnom 9 bodov, 2 doskoky, 3 asistencie a 2 zisky. 

 

Strelec kola

Ako sme už vyššie napísali, 35 bodov je nové tohtosezónne maximum. Jeho autorom je Miles Bowman z Komárna. 

 

Ideálna päťka kola

V ideálnej päťke 5. kola SBL figuruje dvojica hráčov z Interu Bratislava, konkrétne Michal Baťka a Kenney Funderburk. Zo zostavy Komárna sa do nej dostal Miles Bowman, Lučenec zastupuje Mike Caffey a Prievidzu reprezentuje Ibrahim Durmo

Foto: Lukáš Droppan