• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Šanca na postup slovenských basketbalistov z A-skupiny predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2019 je po sobote nižšia, pred domácimi fanúšikmi totiž prehrali s Arménskom 78:92.

 

Zverenci trénera Ivana Rudeža nezačali zápas zle, so súperom držali krok, ale podobne ako v prvom vzájomnom stretnutí, tak aj v tomto nechali súpera ujsť v druhej štvrtine. Na strane Arménska sa totiž opäť ukázala kvalita v podobe rozohrávača Ryana Boatrighta. Ten potvrdil aj priaznivcom v Hant aréne, že je pre tím kľúčovou osobnosťou. Na výhre mal podiel v podobe 22 bodov, 2 doskokov, 4 asistencií a 2 ziskov. Naturalizovaný Američan je po sobote najlepším strelcom predkvalifikácie (22,8 bodu na zápas) a tretí v počte asistencií (5,3). "Naháňali sme Boatrighta ako zajaca, vystriedali sme na ňom troch hráčov. Niektorí hráči mohli podať aj lepší výkon v obrane. V druhej štvrtine vzrástlo ich sebavedomie. My sme naopak nedokázali získať ľahké body. Podľa mňa rozhodla ich individuálna kvalita na pozícii jedna až štyri. Musíme zložiť poklonu Arménsku, možno ich kvalita nehovorí moc basketbalovej verejnosti, podobne ako aj v našom prípade, ale majú dobrý tím. Zaslúžene vyhrali," povedal po zápase tréner Slovenska Ivan Rudež. 

Podobný názor na priebeh stretnutia mal aj 13-bodový Šimon Krajčovič: "Zlomilo sa to v druhej štvrtine, ktorú sme prehrali o štrnásť bodov. Žiaľ, bolo to presne tak, ako v Arménsku. Dobre sme nastúpili do zápasu, ale práve táto čast stretnutia nás stála víťazstvo. Tiež nám nevyšiel začiatok tretej štvrtiny. Snažili sme sa čo najlepšie vrátiť späť, ale nevyšlo nám to. Mali silné individuality v podobe dvoch - troch hráčov. Vedeli sme, že nebude jednoduché ich brániť. Zápas však vyhráva celý tím, oni si ho podľa mňa vyhrali útočným doskokom."

Pohľad na štatistické ukazovatele síce hovorí, že Slováci mali o deväť doskočených lôpt viac ako Arménsko, ale body po stratách a druhých šanciach hovoria v prospech súpera. "Obrana jedna na jedna bola asi najväčšia slabina. Vedeli sme, že majú jednu veľkú osobnosť na rozohrávke. Pred zápasom sme si povedali, že nesmú dať tí hráči veľa bodov, ale traja nám odskočili cez 15 bodov," vyjadril sa najlepší strelec slovenského tímu Michal Baťka. 

Situácia sa pre Slovákov po sobote mierne skomplikovala, Arménsko má vďaka víťazstvu už takmer istotu postupu do ďalšej fázy. Bosna a Hercegovina však prekvapujúco doma zaváhala so Švédskom. Práve Bosniaci budú najbližším súperom zverencov trénera Ivana Rudeža. "Už nie je všetko v našich rukách, aby sme sa dostali medzi najlepšiu dvojku. Musíme preto vyhrať doma s Bosnou a Hercegovinou a vonku vo Švédsku. Verím, že môžeme. Nebude to ľahké, ale dáme všetko do toho," vyhlásil reprezentačný tréner. K víťazstvu burcuje aj Baťka: "Treba hrať tak, ako proti Švédom. Verím, že v tabuľke sú možnosti ešte otvorené a dá sa s tým ešte niečo robiť, aby sme mohli postúpiť."

Foto: Vladimír Dorňák/Fiba.basketball