• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tréner slovenskej mužskej basketbalovej reprezentácie Ivan Rudež môže rátať do úvodu predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 aj so službami 28-ročného naturalizovaného rozohrávača Kylea Kurica.

V súčasnosti hráč ruského Zenitu Petrohrad je už dlhšiu dobu držiteľom slovenského pasu, no reprezentačný dres si navlečie v novembri premiérovo. Prvé kariérne kroky urobil na univerzite Louisville, s tímom sa mu podarilo triumfovať dvakrát v konferencii Big East a dostať sa tiež do Final Four NCAA v sezóne 2011/2012. Kuric sa dostal aj do najlepšieho konferečného tímu vo svojom záverečnom roku na univerzite.

Šťastie skúšal aj v NBA, ale výkony v Summer League v tímoch Phoenix Suns, Oklahoma City Thunder a Los Angeles Clippers mu napokon nevyniesli miestenku v najlepšej súťaži sveta. Kuric sa tak usadil v Španielsku, kde postupne hral za Estudiantes Madrid a Herbalife Gran Canaria. Počas piatich rokov si vybudoval meno medzi basketbalovou verejnosťou, patril totiž k najlepším hráčom ligy. V drese Gran Canarie sa dostal dokonca do finále Európskeho pohára (Eurocup). Najväčšieho úspechu sa dočkal ale v sezóne 2016/2017, keď ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča víťazného finále Španielskeho superpohára. Počas leta sa zamieril do prestížnej VTB ligy, aj v Petrohrade plní funkciu jedného z kľúčových hráčov tímu. Po siedmich súťažných dueloch má v priemere na konte 15,1 bodu, 4,1 doskoku a 1,1 asistencie. 

Kyle Kuric má za sebou taktiež silný životný príbeh. V novembri 2015 absolvoval operáciu na odstránenie tumoru na mozgu, ktorý mu bol diagnostikovaný dva dni predtým. Po náročnom zdravotnom a tréningovom procese sa však dokázal vrátiť k profesionálnemu basketbalu po piatich mesiacoch v apríli 2016.

Slováci sa predstavia pred domácim publikom v rámci predkvalifikácie ME 2021 vo štvrtok 23. novembra v Poprade, ich súperom bude reprezentácia Macedónska. "Som veľmi spokojný, pretože všetci hráči reagovali na reprezentačnú pozvánku pozitívne. Na reprezentačnom zraze budeme mať k dispozícii obidvoch naturalizovaných hráčov, z ktorých vyberieme toho, ktorý sa predstaví v zápase s Macedónskom. Očakávam veľkú kulisu fanúšikov v modernej aréne v Poprade a všetci sa na zápas veľmi tešíme," vyjadril sa pre oficiálnu stránku Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) tréner Ivan Rudež. 

Highlighty novej posily slovenskej reprezentácie:

Foto: eurocupbasketball.com