• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už vo štvrtok sa začína pre slovenskú mužskú basketbalovú reprezentáciu predkvalifikácia majstrovstiev Európy 2021. V úvodnom stretnutí A-skupiny privítajú v Poprade hráčov Macedónska. S trénerom Ivanom Rudežom sme sa zhovárali na viaceré zaujímavé témy. V prvej časti rozhovoru sme sa zamerali na domácu súťaž.

Najskôr sa pozrieme na nomináciu, ktorá v porovnaní s predkvalifikáciou MS 2019 prešla drobnými zmenami. Pre zdravotné problémy absentuje skúsený pivot Radoslav Rančík a trénerovi Rudežovi nebude k dispozícii ani rozohrávač Milan Žiak. Rátať sa však môže opäť s krídelníkmi Tomášom Mrvišom a Richardom Körnerom. „Cieľom bolo urobiť čo najmenší počet zmien. Kostru tímu už totiž máme, tvoria ju mladí hráči. Oproti letnej predkvalifikácii prišlo ku kozmetickým zmenám. Radovi Rančíkovi nedovolí reprezentovať zdravotný stav. Prichádza však Tomáš Mrviš, ktorý je v dobrej súťažnej forme. Tiež som veľmi šťastný, že sa k nám pripája aj Richard Körner. Celkovo je najdôležitejší fakt, že všetci sú zdraví a majú veľkú chuť reprezentovať. Je to asi najväčšia výhra, že neprišlo k ospravedlneniam. Znamená to, že hráči veria reprezentácii,“ vyjadril sa Rudež k nominácii na predkvalifikáciu ME 2021.

Rudež pozorne sledoval všetkých nominovaných hráčov, hlavne v rámci Eurovia SBL. U niektorých prejavil spokojnosť s výkonmi, u niektorých očakával viac: „Hlivák a Krajčovič urobili asi najväčší pokrok. Sú to mladí hráči, preto patrí veľká vďaka aj ich trénerom v kluboch. Körner mal v Košiciach najkostnatenejšiu minutáž, Baťka je možno v najlepšej súťažnej forme. U niektorých by som bol radšej, keby hrali viac.“

Prirodzene, niektorým fanúšikom chýbajú v nominácii niektoré mená. Reprezentačný tréner sa vyjadril aj k tejto téme: „V rámci tzv. 'preselection kempu' sme testovali mnohých hráčov. Vieme presne, ktorí sú potenciálni kandidáti. S asistentami ich sledujeme každé kolo, rozprávame sa o nich. Budúcnosť patrí hráčom, ktorí si to zaslúžia, chcú reprezentovať a sú schopní bojovať 40 minút. Na prvom mieste je tím.“

Čo je však asi najpozitívnejšou správou je fakt, že oproti predchádzajúcim kvalifikačným cyklom, nastúpia Slováci v plnej sile. „Najdôležitejšie je, že sú všetci zdraví a majú veľkú chuť reprezentovať. Už pred mesiacom volali, že majú záujem. Takmer vôbec nie sú ospravedlnenky, čo je možno najväčšia výhra. Hráči začínajú veriť reprezentácii, cez ňu sa stávajú totiž lepšími hráčmi. Dostanú skúsenosti, ktoré by v lige nezískali. Vracia sa kult reprezentácie, chýbajú akurát domu dobré výsledky,“ vyhlásil Rudež.

Eurovia SBL má za sebou už trinásť kôl, počas ktorých sa pomaly objasnilo, kto bude hrať o čelo tabuľky a kto o miestenku v play off. „Je veľmi dobré, že je viac vyrovnaných družstiev. Inter Bratislava však vnímam ako hlavného favorita súťaže. V tejto sezóne je však viac mužstiev, ktoré ich môžu potrápiť. Liga je stabilná, síce sa nemôže rovnať po ekonomickej stránke tureckej, španielskej či talianskej, ale má svoju kvalitu. Verím, že návštevnosť súťaže môže byť aj vyššia, ak sa viac investuje do marketingu,“ povedal tréner Slovenska k najvyššej slovenskej súťaži.

Zdroj: slovakbasket.sk, Foto: Vladimír Dorňák/Fiba.basketball