• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Slušne zaplnené tribúny bratislavskej Eurovia arény poháňali slovenských basketbalistov v kľúčovom stretnutí predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 proti Rumunsku k potrebnej výhre o 18 a viac bodov. Náš výber im však mnoho radosti nepriniesol, napokon z toho bola trpká rozlúčka s kvalifikačným cyklom po tesnej prehre 74:77.

Pred zverencami trénera Žana Tabaka bola pred záverečným duelom F-skupiny mimoriadne náročná úloha, zmazať 17-bodové manko z prvého vzájomného merania síl a pobiť sa o jednu postupovú miestenku. Slováci mali fantastický vstup do zápasu, po necelých troch minútach viedli 11:0 a ich súper nemal v tejto fáze žiadnu odpoveď na ich hru. „Myslel som si, že zázrak sa stane, ktorý sme chceli vykonať. Rumuni mali katastrofálny začiatok zápasu, potom sa prebrali, začali skórovať a vygradovali to v druhej štvrtine. Opäť strieľali s neskutočnou úspešnosťou trojky, okolo 50 percent. Začiatok bol krásny, nádej chvíľu žila, ale potom sa dotiahli naspäť,“ povedal krídelník nášho tímu Richard Körner.

Rumuni však ani za tohto nepriaznivého stavu nespanikárili, stále hrali svoju hru a postupne sa vrátili späť do zápasu. Ešte v prvej štvrtine dokázali takmer kompletne zmazať dvojciferné manko. „Myslím si, že sme nastúpili veľmi dobre do zápasu. Žiaľ, mali sme hluchú chvíľku, kedy sa súper vrátil a natiahol to na 15 bodov do polčasu. Nezľakli sme sa, snažili sme sa agresívnou hrou dostať naspäť, čo sa aj podarilo. Napokon však je výsledok taký, aký je,“ uviedol rozohrávač Mário Ihring.

Pre vývoj duelu sa ukázala ako kľúčová koncovka prvej a vstup do druhej štvrtiny. Zatiaľ čo úvod patril Slovákom, tak táto fáza bola jednoznačne v rukách súpera. Rumunsko de facto pochovalo slovenské nádeje na postup 22-bodovou šnúrou. „Skúšali sme meniť obrany, ísť do zóny, potom do osobnej obrany a naspäť. Nepomohli sme si však nejako. Strelci, ktorí tam boli, tak pravidelne dávali koše. Nemali sme na to adekvátnu odpoveď,“ zamyslel sa krídelník Jaroslav Musil. Slovenskí basketbalisti tak dostali tvrdý úder, z ktorého sa dlhé minúty spamätávali. Prvý polčas prehrali napokon o 15 bodov. „Ako keby sme dali hlavy dole, ubrali nám sily, ktoré sme minuli na začiatku. Súper dal ťažké strely, chytil sa a dal také strely, u ktorých sme si mysleli, že ich nedá. Myslím si však, že to vyplývalo aj z našej obrany, kedy sme im dovolili niektoré veci,“ dodal Ihring.

navratka rumunsko 2

Po prestávke sa Slováci vrátili k hre zo začiatku, mali navrch nad svojím súperom, no ten si už bezpečne strážil cestu za postupom. V závere dokonca žila nádej nad víťaznou bodkou za predkvalifikáciou, ale záverečné útoky nedopadli tak, ako si fanúšikovia a hráči priali. „Chceli sme vyhrať, tri zápasy sme v kvalifikácii si nepamätám ani kedy, že by sme vyhrali. Nemáme sa za čo hanbiť, čo sme predviedli proti Cypru. Bol to tesný zápas, lámal sa jednou loptou,“ vyhlásil Körner.

Slovenská reprezentácia sa tak dostala do nezávideniahodnej pozície, predčasný koniec už v predkvalifikácii pre nich znamená, že ich podľa všetkého čaká približne dvojročná prestávka od súťažných duelov. To môže mať neblahý efekt hlavne na nastupujúcu generáciu, ktorá mala medzi mužmi výkonnostne rásť. „Počas tohto cyklu sme urobili kopec roboty. Vyhrali sme toľko zápasov, koľko sa nám nepodarilo počas predchádzajúcich rokov, či už príprave alebo v samotnej predkvalifikácii. Je to veľká škoda hlavne pre mladých chalanov, ktorí môžu prestúpiť k mužom,“ dodal na záver Musil.

Foto: Lukáš Droppan