• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Trináste kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy prinesie viacero zaujímavých súbojov. Vicemajstra z Komárna čaká skúška v podobe lučeneckého tímu, Inter privíta doma nebezpečnú Handlovú a Prievidzu otestuje Svit. Spišiaci zabojujú o prvé víťazstvo na palubovke Levíc a Košice si zmerajú sily s Karlovkou.

KB Košice - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Angels aréna, sobota 26. novembra o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Peter Karniš, Tomáš Kiss

Čo je potrebné vedieť: Košicania v stredu prišli v stredajšom stretnutí nielen o svoju víťaznú sériu, ale aj o prvé miesto v tabuľke. Zlá koncovka v poslednej štvrtine a následnom predĺžení ich stála dva body proti Interu. Svoje zaváhanie budú chcieť odčiniť proti Karlovke. "Vysokoškoláci" cestujú do metropoly východu povzbudení cennou výhrou proti Nitre. V dôležitom súboji tímov z dolnej časti tabuľky zvíťazili zverenci trénera Petra Ivanoviča až prekvapivo hladko 92:65.

Kto proti komu: Rozohrávač Radenko Pilčevič je mozgom košickej rozohrávky. Nestará sa len v každom stretnutí o mnoho bodov svojho tímu, ale vysoké číslo má aj v počte asistencií. Karlovka má v tomto smere už zabehnuté duo Hlivák-Kožár.

Čísla, čísla, čísla: "Býkom" zlyhala proti Interu streľba za tri body, mali len 15% úspešnosť. Bratislavčanom v zápase s Nitrou padalo, premenili až deväť trojkových pokusov.

Povedali pred zápasom:

Maurizio Galata (hráč Košíc): "Už sme sa presvedčili, že ani zápasy s Karlovkou nie sú ľahké. Liga je veľmi vyrovnaná a my musíme ísť do každého zápasu s cieľom zničiť súpera a poraziť ho. Karlovku neberieme na ľahkú váhu, veď vieme o jej víťazstve v Leviciach. Napriek tomu pôjdeme v sobotu tvrdo za víťazstvom."

Filip Halmeš (hráč Karlovky): „Cestovanie do Košíc bude náročné, už o deviatej musíme vyrážať. Dôležitý je ale zápas. Keď budeme plniť pokyny trénera, ako sme to robili proti Nitre, dopadne to pre
nás dobre. V žiadnom prípade nechceme dopustiť, že by sme mohli odohrať podobný zápas ako u ďalšieho z tabuľkových lídrov na Interi. Bol to určitý skrat, ktorý je už za nami. Pozeráme sa dopredu.“

 

BK Inter Bratislava - MBK Handlová

Hant aréna, sobota 26. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Roman Lamoš, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Lídra priebežnej tabuľky neľaká žiadna ľahká skúška. Víťazstvom po predĺžení v Košiciach si abezpečil prvé miesto a psychickú pohodu, za čo môže vďačiť hlavne veľmi dobrému finišu. Handlovčania sú však aktuálne asi najťažšie čitateľným tímom. Neutíchajúce zmeny v hráčskom kádri nastali aj počas aktuálneho týždňa, s tímom sa rozlúčil Američan Mikey Thompson. 

Kto proti komu: V hosťujúcom drese sa rozhodne oplatí zameriať na bývalých hráčov Interu - Nenada Miloševiča a Petra Sedmáka. Podľa očakávania sú ťahúnmi handlovského tímu, domáci majú však v svojom kádri skúseného Radoslava Rančíka či Aleksandara Vlahoviča.

Čísla, čísla, čísla: "Žlto-čierni" ťažia z príkladnej defenzívy, v Košiciach získali až jedenásť lôpt.

Povedali pred zápasom:

Goran Bulatovič (hráč Interu): „Po dôležitej výhre v Košiciach nás teraz čakajú ďalšie ťažké zápasy. Handlovú sme síce už dokázali zdolať v prvej časti sezóny, v druhom kole, ale je to tím, ktorý má určite svoju kvalitu. Možno mali v Handlovej nejaké problémy s kádrom, prišli nové tváre a musia sa lepšie zohrať, my sa ale musíme sústrediť na náš výkon, lebo nás určite nečaká žiadny ľahký zápas.“

Marko Cvetkovič (tréner Handlovej): "Na nasledujúci set zápasov sa pripravujeme čo najlepšie ako len môžeme s ohľadom na to, že nám stále chýbajú nejaké hráči. Najdôležitejšie na Interi bude to, aby zo seba všetci hráči vydali to najlepšie zo vzájomnej túžby, sústredenia, reakcií a komunikácie." 

 

BC Prievidza - BK Iskra Svit

Niké aréna, sobota 26. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Ján Kovalčík, Stanislav Bara

Čo je potrebné vedieť: Prievidžania pokračujú aj naďalej v nabitom programe na dvoch frontoch. Po vybojovanom víťazstve nad bulharským Lukoil Academic Sofia si zabezpečili miestenku v druhej fáze Európskeho pohára FIBA. Dobrú formu na medzinárodnej scéne môžu potvrdiť aj v ligovom stretnutí proti Svitu. Podtatranci prišli o svoju tohtosezónnu domácu neporaziteľnosť v Iskre aréne, s dvoma bodmi odchádzali Levickí Patrioti. K tímu sa už pripojila aj nová posila na rozohrávke Javier Gonzalez.

Kto proti komu: Práve portorický reprezentant môže byť zaujímavou postavou tohto duelu. Už mal niekoľko tréningov na to, aby sa s tímom zžil. Prekaziť jeho ťaženie bude úlohou nemenej kvalitného rozohrávača Andreho Jonesa.

Čísla, čísla, čísla: Čaká nás zaujímavý trojkársky súboj, Prievidza si v stredu na svoje konto zapísala až trinásť úspešných pokusov, Svit len o štyri menej.

Povedali pred zápasom:

Marek Jašš (hráč Prievidze): „Po úspešnom stredajšom zápase Európskeho pohára FIBA vládne v tíme dobrá nálada. Ak chceme proti Svitu uspieť, musíme hrať tímovo a agresívnejšie ako v poslednom vzájomnom zápase, ktorý sme prehrali.“

Martin Bachan (hráč Svitu): „Do Prievidze ideme zabojovať o čo najlepší výsledok. Vieme, že v každom zápase je tam búrlivá atmosféra a očakávame, že to tam nebude jednoduché. S novou posilou sme absolvovali už zopár tréningov a snažíme sa ho zapojiť do nášho herného systému. Verím, že bude prínosom pre náš tím.“

 

BK Levickí Patrioti - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala, sobota 26. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Tomáš Holländer, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Tromfy majú v rukách Patrioti, po triumfe na palubovke Svitu sa vyšvihli na tretie miesto v tabuľke a definitívne tak zabudli na sériu troch prehier v rade. Svoje tabuľkové postavenie môžu potvrdiť proti poslednej Spišskej Novej Vsi. Tréner Dávid Demečko stále čaká so svojimi hráčmi na prelomenie nekonečného čakania na víťazstvo. Zatiaľ k tomu nepomohli ani posily v tíme - Viktor Juríček a Matt Marshall. V zápase s Lučencom opäť tesne prehral, tentoraz 77:81.

Kto proti komu: Juríček s Marshallom oživili podkošový priestor Spišiakov, v Leviciach však tvrdí muziku Reginald Keely, Igor Josipovič a Žarko Djurič.

Čísla, čísla, čísla: Levice potrebujú hrať koncentrovane počas celých 40 minút, Spišiaci zase nemôžu strácať až priveľký počet lôpt.

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (generálny manažér Levíc): "Víťazstvá v Handlovej a vo Svite majú pre nás vysokú hodnotu, musíme ich ale potvrdiť doma proti Spišiakom, inak by úplne stratili svoju cenu. Posledné výkony a tesné prehry Spišiakov sú pre nás výstrahou pred podcenením súpera, ktorého káder naberá na kvalite. Naši hráči vo Svite ukázali, ako dokážu vstúpiť do zápasu koncentrovaní a správne nahecovaní a bol by som veľmi rád, ak by niečo podobné dokázali predviesť aj v sobotu našim fanúšikom."

Michal Búza (manažér Spišskej Novej Vsi): "Čaká nás superťažká štvorzápasová séria s tímami útočiacimi na titul. Začíname ju v Leviciach a ako správni športovci pôjdeme do zápasu s víťaznými ambíciami. Naše posledné výkony nám dávajú nádej na optimizmus, priblížili sme sa v nich k tomu, čo chceme na palubovke predvádzať. Škoda len, že sme to nepretavili do víťazstva. Tieto ťažké zápasy budú optimálnymi pre zapracovanie našich nových posíl do tímu, určite nám poskytnú obraz o ich kvalite."

 

MBK Lučenec - MBK Rieker COM-therm Komárno

Športová hala ARENA, sobota 26. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Ladislav Bartoš, Miroslav Matejčík 

Čo je potrebné vedieť: Nováčik z Lučenca získal v stredu prvú výhru, nerodila sa však ľahko. Na Spiši sa im s príspením novej tváre Rashana Davisa podarilo zvíťaziť 81:77. Teraz na nich čaká rozbehnuté Komárno. Vicemajstrovský vlak ide naplno už niekoľko stretnutí, v lige má aktuálne najdlhšiu sériu víťaztiev (päť za sebou) a k získavaniu bodov pridal aj cenný triumf nad Děčínom v Alpsko-jadranskom pohári.

Kto proti komu: Domáca dvojica Rashun Davis a Strahinja Stojačič bude veľkou hrozbou, ale Komárno má vo svojich radách nemenej kvalitných hráčov - Vuka Djorjeviča a Farada Cobba.

Čísla, čísla, čísla: Čaká nás súboj základných postáv. Ktorá bude produktívnejšia a prinesie svojmu tímu cenné dva body?

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla (tréner Lučenca): „Komárno dlhodobo drží niekoľko rokov kvalitu potvrdenú stabilitou hráčov ako je Halada, Bilič, Marchyn, Vido, ktorí sú v klube 4 a viac rokov a vhodne doplnenou zahraničnými hráčmi. My chceme doma zlomiť aj súperov z hornej časti tabuľky. Už po zápase so Spišskou Novou Vsou sa sústreďujeme na prípravu zápasu s Komárnom. Verím, že praví fanúšikovia lučenského basketbalu nás budú povzbudzovať v každom okamihu zápasu, lebo túto energiu budeme potrebovať a ďakujeme za ňu!“

Vuk Djordjevič (hráč Komárna): „V lige držíme celkom slušnú sériu bez prehry a navyše sa nám podarilo zvíťaziť aj v Děčíne. Chceme však pokračovať v podobnom duchu aj v Lučenci, aj keď vieme, že nás čaká náročný duel proti kvalitnému súperovi. Dôležité bude udržať si koncentráciu počas celého stretnutia a potom verím, že sa nám podarí opäť vyhrať. Na zápas cestujeme nabudení a sebavedomí, kľúčová bude naša sústredenosť.“

Foto: Oliver Búza