• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Základná časť Eurovia SBL pokračuje neúprosným tempom, v stredu je na programe už 24. kolo. Prievidza sa v ňom pokúsi ako prvý tím uspieť na palubovke Košíc, Karlovka sa prípadným triumfom môže priblížiť ku Komárnu. Svit môže potvrdiť stúpajúcu fazónu proti Handlovej, Levice cestujú na Spiš a Inter sa predstaví v Žiline.

Iskra Svit - MBK Handlová

Iskra aréna, streda 10. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Peter Gacík, Jozef Špirka

Čo je dôležité vedieť: "Podtatranci" vyhrávajú pred svojim publikom takmer ako na bežiacom páse, svoju bilanciu budú chcieť určite vylepšiť aj proti Handlovej. Zverenci trénera Michala Madzina zvládli dôležitý víkendový súboj s Komárnom, výhra 87:69 znamenala odpútanie sa od ďalšieho rivala v boji o čo najlepšie umiestnenie v tabuľke. Handlovčania nevyhrali už tri stretnutia za sebou, v sobotu neuspeli na Pasienkoch, kde prehrali s úradujúcim majstrom 84:112. "Baník" je stále na ôsmom mieste v tabuľke, pred deviatou Žilinou má náskok dvoch víťazstiev.

Kto proti komu: Handlovčania sú nebezpeční pod košom, kde funguje skúsená dvojica Ivan Zejak a Bojan Stanojevič. Svit má však vo svojich radoch mimoriadne efektívneho Pavla Lošonského s Vladimirom Iveljom.

Čísla, čísla, čísla: Iskra vyhrala tri zo štyroch predchádzajúcich stretnutí doma, Handlová nevyhrala vonku tri zápasy za sebou. V neprospech hostí hovorí aj priemerný počet vstrelených a inkasovaných bodov na zápas. Proti svojmu bývalému klubu si môže odbiť debut staronový hráč Svitu Filip Dratva. 

Povedali pred zápasom: 

Michal Madzin, tréner Svitu:"S Handlovou sme v tejto sezóne hrali len na ich palubovke a vždy to bol veľmi tvrdý a náročný zápas. Musíme byť preto pripravení na všetko. Od prvej minúty chceme hrať koncentrovane a s maximálnym nasadením. To je cesta, aby sme boli po zápase spokojní. Naši fanúšikovia nám dodávajú energiu a tešíme sa na atmosféru, ktorú nám opäť vytvoria."

Ivan Zejak, hráč Handlovej: "Po Interi na nás čaká opäť veľmi ťažký súper. Svit hrá veľmi dobre a doma pred svojimi fanúšikmi je skvelým tímom. Urobíme čo bude v našich silách a pokúsime sa o prekvapenie na úkor súpera."

 

PP & TV Raj Žilina - BK Inter Bratislava

Športová hala Rosinského, streda 10. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Miroslav Matejčík, Igor Pipíška

Čo je dôležité vedieť: Zdravotné patálie a zmeny v kádri, to sú hlavné body dňa, ktoré momentálne riešia Žilinčania. Zverenci trénera Ivana Kurillu majú aktuálne najhoršiu fazónu v rámci celej ligy, na víťazstvo už čakajú jedenásť stretnutí. Ešte pred Interom vedenie klubu oznámilo, že na súpiske už neuvidíme trojicu Bobby Brown, Brandon Conley a Gustáv Hoferica, naopak nová posila tímu Patrick Onwenu by mohla už do duelu zasiahnuť. Z Prievidze si napokon v sobotu odnášal nováčik prehru 82:108. Inter má naproti tomu príjemnejšie starosti, jeho náskok na čele sa zvýšil a na konte má sedem víťazstiev za sebou. To posledné prišlo doma proti Handlovej (112:84), čím si zároveň "žlto-čierni" udržali neporaziteľnosť pred svojim publikom.

Kto proti komu: Užšia rotácia dáva výraznejší priestor členom základnej zostavy Žiliny, svoje umenie tak budú môcť predviesť bez výraznejšieho tlaku. Ako si na nich posvieti najlepšia defenzíva v súťaži?

Čísla, čísla, čísla: Žilinčania dávajú v stretnutiach len niečo vyše 80 bodov na zápas, Inter dostáva od svojich súperov necelých 78 bodov na stretnutie. Posledné domáce víťazstvo nováčika sa datuje ešte k 18. novembru. 

Povedali pred zápasom: 

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "O kvalite a skladbe tímu Interu je zbytočné polemizovať. Sú koučovaní skúseným trénerom Oliverom Vidinom, ktorý vie, ako nastaviť tím. My pracujeme na zmenách v tíme, ktoré ešte trvajú. Pred domácimi divákmi chceme ukázať bojovnosť a nasadenie."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Do zápasu musíme ísť s jasným herným plánom. Musíme viac rešpektovať náš vlastný rytmus hry, ako v obrane, tak aj v útoku, lebo Žilina je nebezpečná a nevyspytateľná. Má štyroch Američanov, k tomu Rožánka a Skvašika s Mereššom. Pomôcť môžu tiež mladí hráči. Ak sa v Žiline nehrá od prvej minúty so správnym mentálnym nastavením a s nasadením, výsledok môže pre každý mančaft dopadnúť zle. Aj keď sú teraz na deviatej priečke a my sme prví, nemusí to nič znamenať. Jednoducho musíme to, že sme v úlohe favorita, preniesť z papiera na ihrisko."

 

KB Košice - BC Prievidza

Angels aréna, streda 10. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Stanislav Mlynarčík

Čo je dôležité vedieť: "Býci" prišli o najdlhšiu víťaznú sériu aktuálneho ročníka, na čísle 13 sa zastavili v Leviciach, kde prehrali 87:100. Strata bodov znamenala pre zverencov trénera Miljana Čuroviča nielen vzdialenia sa od prvého miesta v tabuľke, naopak k ich aktuálnej pozícii sa priblížili práve Patrioti. Stále však majú domácu neporaziteľnosť, ktorú by radi natiahli aj proti Prievidzi. Tím z Hornej Nitry neprehral už tri stretnutia za sebou, naposledy si bez väčších problémov poradil s nováčikom zo Žiliny 108:82. Prievidžania urputne bojujú o štvrté miesto, na ktoré si robí zálusk Svit. Prípadná výhra v Košiciach by mohla byť veľkým povzbudením pre družinu okolo trénera Ryana Pannoneho. 

Kto proti komu: Veľká sila Košíc je pod košom, kde operuje hlavne dvojica Svetozar Stamenkovič a Peter Sedmák. Prievidza sa spolieha na služby Ryana Martina a Granta Sittona. Kto z nich vyprodukuje pre svoj tím lepšie čísla?

Čísla, čísla, čísla: "Býci" doma neprehrali už dvanásť stretnutí za sebou, Prievidza uspeli v štyroch stretnutiach za sebou u súpera. 

Povedali pred zápasom: 

Igor Marič, hráč Košíc: "Hráme doma a doma sme ešte neprehrali. Našim plánom je teda odohrať dobrý zápas a potvrdiť túto bilanciu. Verím, že odohráme oveľa lepší zápas ako v Leviciach a ukážeme, že sme lepším tímom ako Prievidza. Obaja súperi sa dobre poznajú, ale stále sa dá urobiť lepší skauting, lepšia príprava a na palubovke realizovať veci lepšie ako súper."

Jaytornah Wisseh, hráč Prievidze: "Košice majú veľmi dobrý tím. Premieňajú všetky svoje šance. Dobrou obranou sa budeme snažiť ich ofenzívu eliminovať. Každý z ich tímu vie nastrieľať cez 20 bodov, preto sa musíme na všetkých sústrediť rovnako."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, streda 10. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Ján Kovalčík, Tomáš Kiss

Čo je dôležité vedieť: Pre Spišiakov sa cez víkend výraznejšie vzdialila vidina účasti v play off, keďže prehrali domáci súboj s Karlovkou 73:97. Šanca ešte nie je pochovaná, zverenci trénera Ericha Korfantu však musia bezpodmienečne začať naplno bodovať. Do ich domovského stánku pricestuje aktuálne tretí tím tabuľky - Levice. Patrioti sa dokázali popasovať aj s užšou rotáciou a drobnými zraneniami, doma po jednom z najlepších výkonov sezóny zdolali Košice 100:87 a ukončili ich víťazné ťaženie. Deň na to si vedenie klubu pripravilo pre svojich fanúšikov darček v podobe angažovania reprezentanta Pobrežia Slonoviny Mouloukou Diabateho. 

Kto proti komu: Práve debut Diabateho bude veľmi sledovanou záležitosťou, ako sa mu zadarí v prvom zápase v žlto-zelenom drese?

Čísla, čísla, čísla: Spišiaci sa trápia hlavne po ofenzívnej stránke, priemer 76,6 bodu na zápas je najhorším v rámci celej Eurovia SBL. Levice sa naopak pýšia druhou najlepšou defenzívou v súťaži, od súperov inkasujú necelých 79 bodov na stretnutie.

Povedali pred zápasom: 

Adam Antoni, hráč Spišskej Novej Vsi: "Zápas s Karlovkou nás určite veľmi mrzí, ale už je za nami a my sa musíme pripraviť na Levice. Tie majú skvelých hráčov pod košom aj na oblúku. Dôležitý bude úvod zápasu, nesmieme sa ich zľaknúť. My už ozaj nemáme čo stratiť a môžeme proti silným Leviciam len prekvapiť."

Teo Hojč, tréner Levíc: "Pripravujeme sa na tento zápas rovnako ako na každý iný. Vieme, že zápasy v Spišskej bývajú vždy náročné. Sme favoritom, čo však neznamená, že nás čaká ľahký zápas. Všetko si musíme zaslúžiť, samé od seba nám nič z neba nepadne."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Športová hala prof. Rovného, streda 10. januára o 19.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Roman Lamoš, Richord Sirocký

Čo je dôležité vedieť: Súboj tabuľkových susedov, ktorých od seba delia štyri body. To sa však môže zmeniť. "Vysokoškoláci" si totiž na aktuálneho vicemajstra veria, v ich prospech hovorí aj cenné víťazstvo 97:73 v Spišskej Novej Vsi. Komárno sužujú zranenia, bez zranenej dvojice Boban Tomič a Miles Bowman prehrali vo Svite 69:87. Sobotňajší duel nedohral podľa medializovaných informácií ani ďalší rozohrávač Vuk Djordjevič. Pre "obuvníkov" to bola už tretia prehra za sebou, ktorou sa im zároveň vzdialila vidina štvrtého, respektíve piateho miesta v tabuľke. Vedenie klubu zareagovalo angažovaním skúseného rozohrávača Nenada Miloševiča. Ten absolvuje debut proti tímu, s ktorým sa pripravoval počas hľadania angažmánu. 

Kto proti komu: Skúsený "Nešo" proti karloveskej omladine. Kto z tohto súboja vzíde víťazne?

Čísla, čísla, čísla: Karlovka získala doma zatiaľ štyri z celkovo siedmich triumfov v tomto ročníku. Vonkajšia bilancia Komárna vyznieva pre zverencov trénera Miloša Šporara veľmi zle, z dvanástich duelov uspeli len dvakrát. 

Povedali pred zápasom: 

Michal Podhorský, hráč Karlovky: "Túto sezónu boli oba zápasy s Komárnom vyrovnané a rozhodovalo sa prakticky v závere, na čo by sme chceli nadviazať a oplatiť tak "obuvníkom" tesné prehry. S tabuľkovo lepšími súpermi vieme držať krok, ale v zápase si vyberieme hluché miesto, čo nás stojí drahocenné body. Preto bude aj v stredu dôležité držať koncentráciu počas celého zápasu. Komárno vonku veľa bodov nezbiera, taktiež by im mal absentovať Tomič, čo by sme mohli využiť. Asi aj preto povolali do svojich radov "Neša". Paradoxom je, že práve u nás sa Miloševič udržiaval v tréningovom kolotoči a práve svoj prvý zápas odohrá u nás. Určite dostane veľa minút, a pokiaľ sa rozstrieľa, je ťažké ho brániť. No my mu nedarujeme ani centimeter na palubovke."

Troynell Adams, hráč Komárna: "Vonku sa nám zatiaľ nedarí podľa predstáv a navyše nás momentálne trápia aj zranenia, no v každom prípade chceme zabojovať o čo najlepší výsledok v Bratislave. Vieme, že Karlovka je kvalitný súper a dokázal potrápiť aj tie najsilnejšie tímy a aj preto tento zápas nemá favorita. Dúfam, že rýchlo zapadne do zápasového kolotoča aj náš nový hráč a verím, že uspejeme na palubovke súpera. Bude to ťažké, no radi by sme vylepšili nie príliš priaznivú bilanciu na ihriskách súperov."

Foto: Martin Šopinec