• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tri stretnutia prináša sobotňajší program desiateho kola Slovenskej basketbalovej ligy. Pod Tatrami je na programe tradičné východniarske derby medzi Svitom a Spišskou Novou Vsou. Na úradujúceho majstra čaká doma Handlová a stúpajúcu formu sa pokúsi Komárno potvrdiť proti nováčikovi z Lučenca.

Iskra Svit - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Iskra aréna, sobota 17. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Peter Karniš, Lukáš Životský

Aktuálne informácie: Druhú štvrtinu základnej časti odštartuje mimo iného aj atraktívne východniarske derby. Basketbalisti Iskry si opäť raz užívajú vydarený štart do sezóny, dôkazom toho je tretie miesto v tabuľke po deviatich kolách. Svoju víťaznú sériu môžu zverenci trénera Michala Madzina natiahnuť už na tri duely, v ich prospech môže hovoriť aj dlhší čas prípravy na súpera. Spišská Nová Ves totiž dohrávala počas týždňa zápas ôsmeho kola, s Interom predviedla tri štvrtiny viac ako vyrovnanú partiu, ale v poslednej časti strelecky vybuchla. So "žlto-čiernymi" napokon prehrala až dosť hladko - 65:91. Vedenie klubu pravdepodobne stihlo vyriešiť aj uvoľnené miesto pod košom, na súpisku "Novovešťanov" dopísali 28-ročného Američana Johna Florveusa. 

Motívy zápasu: Predchádzajúce meranie síl prinieslo 35-bodové víťazstvo Svitu. Potvrdí sa, že Iskra nerozdáva doma len tak body alebo sa zlepší obrana Spišskej Novej Vsi s príchodom novej posily? Zverenci trénera Georgiosa Bitzanisa majú aktuálne najhoršiu defenzívu spomedzi účastníkov SBL, ale pozitívnu bilanciu u súperov. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Spišská Nová Ves je už iné družstvo ako v prvom meraní síl a pricestuje už pravdepodobne aj s novým hráčom. Musíme sa koncentrovať na seba a pracovať na maximum celých 40 minút. Hráme doma a tešíme sa na výbornú atmosféru v tomto derby. Urobíme všetko pre to, aby sme po zápase boli spokojní."

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: "Do každého zápasu vstupujeme s tým, že chceme vyhrať a inak tomu nebude ani v tomto derby. V prvom vzájomnom zápase sme hrali zle, no odvtedy prešlo dosť času a verím, že sme sa poučili. Svit má výborne poskladaný tím, no určite budeme bojovať o čo najlepší výsledok. Na to však potrebujeme podať zodpovedný a koncentrovaný výkon na oboch stranách palubovky."

 

BK Levickí Patrioti - MBK Handlová 

Športová hala, sobota 17. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Menej nahustený program padol úradujúcemu majstrovi vhod, tím okolo trénera Tea Hojča sa dostáva zdravotne do poriadku. Ligové voľno však využil na ďalšie stretnutie Alpsko-jadranského pohára, na palubovke maďarského Körmendu sa len ťažko zastavovala mimoriadna ofenzívna produktivita Egisu. Slovenský zástupca tak napokon odchádzal s prehrou 81:106. V SBL je však na druhom mieste a doma ešte nenašiel premožiteľa. Handlová mala počas predchádzajúceho víkendu na dosah cenné víťazstvo v Komárne, ale nezvládnuté predĺženie ich obralo o možnosť zaknihovať ďalšie dva body do tabuľky. Družstvo trénera Petra Tordu už nie raz naznačilo svoj potenciál, musí sa však vyvarovať hluchých momentov. 

Motívy zápasu: Už predchádzajúci zápas priniesol atraktívne duely pod košom, podobný scenár sa očakáva aj tentoraz. Zaujímavo vyznieva aj porovnanie sily jednotlivých družstiev, Levice patria k tímom s najlepšou obranou v lige, Handlová má zase jednu z najpriepustnejších defenzív. Bude to v tomto stretnutí zohrávať rolu?

Povedali pred zápasom:

Lawrence Alexander, hráč Levíc: "Čaká nás dobrý súper, so silnými podkošovými hráčmi a legionármi. My máme pred sebou možnosť hrať pred našimi skvelými domácimi fanúšikmi. Verím, že ich čaká dobré stretnutie. Rozumieme jeho dôležitosti a výhode domáceho prostredia. Myslím si, že do celého duelu dáme veľkú energiu."

Peter Torda, tréner Handlovej: "Chceme odohrať rovnaký zápas ako v prvom kole, len so šťastnejším koncom pre nás. Vieme proti komu nastúpime a čo nás čaká, ale sme odhodlaní. Trápia nás drobné zranenia, ale dúfam, že do zápasu bude všetko v poriadku."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BKM Lučenec

Mestská športová hala, sobota 17. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Ladislav Bartoš

Aktuálne informácie: "Obuvníci" sa pomaly, ale isto zdvíhajú pod taktovkou nového trénera. Efekt Miljana Čuroviča začína totiž fungovať, dôkazom toho bolo víťazstvo nad Handlovou po predĺžení. Teraz majú pred sebou ďalšiu šancu, ktorá by v prípade úspešného konca, znamenala priblíženie sa k hornej polovici tabuľky. Proti však určite bude nováčik z Lučenca. Ten si predchádzajúci týždeň nechal ujsť premiérové domáce víťazstvo, v koncovke totiž Svit zvrátil duel na svoju stranu. Zmeny v zostave trénera Rudolfa Juga priniesli pozitívny efekt, treba to však potvrdiť aj výsledkami. 

Motívy zápasu: Cesta k úspechu môže viesť skrz priestor pod košom, vo výbornej forme totiž hrá na domácej strane skúsený Nenad Delič či Jamal Hunter. Hostia majú vo svojich radoch Ethana Jacobsa a Dukea Sheltona. Čo však bude rozhodujúce?

Povedali pred zápasom:

Dayon Goodman, hráč Komárna: "Stále tvrdo pracujeme pod vedením nového trénera a myslím, že prvé výsledky prišli už v predchádzajúcom zápase, ktorý sme vyhrali po predĺžení. Nič iné ako víťazstvo si nepripúšťame ani v sobotu, ale musíme podať koncentrovaný a kvalitný výkon. Liga je vyrovnaná a každé zaváhanie môže družstvo stáť víťazstvo."

Patrik Sarna, hráč Lučenca: "Čaká nás náročný zápas. Komárno má veľmi skúsených hráčov a veľkú podporu z hľadiska. Tréner Čurovič urobil určite nejaké zmeny, z toho pohľadu je ťažké sa na nich pripraviť. Ak chceme pomýšľať na víťazstvo, tak musíme byť celý zápas koncentrovaní a hrať kvalitne v obrane."

Foto: Daniel Faix