• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

To je otázka, ktorá aktuálne zamestnáva zostávajúcich šesť klubov Slovenskej basketbalovej ligy. Tri tímy totiž môžu v utorok večer premeniť vybojované mečbaly, no ich súperi budú chcieť dosiahnuť to, aby sa v štvrťfinálových sériách odohral rozhodujúci piaty zápas. V ktorom tábore zavládne radosť a v ktorom smútok?

 

MBK Handlová (7.) - BK Levickí Patrioti (2.)

/stav série - 1:2/

Mestská športová hala, utorok 16. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Lukáč, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Nôž na krku majú po sobote večer Handlovčania, keďže opätovne nevyužili ponúknuté šance. V treťom meraní síl s Levicami ťahali síce za kratší koniec, ale mali kopec priestoru a možností na to, aby mohli vyrovnať, respektíve obrátiť stretnutie na svoju stranu. Žiaľ, nepodarilo sa a skúsení Patrioti nekompromisne trestali. V podaní úradujúceho majstra je to zatiaľ lekcia z efektivity v domácom prostredí, ale na Hornej Nitre to zatiaľ bola záležitosť "Baníka". Čo však urobí s MBK fakt, že musia zvíťaziť, ak chcú predĺžiť sezónu minimálne o jeden ďalší zápas?

Motívy zápasu: Veľká dôležitosť sa bude prikladať súbojom pod košom, zatiaľ totiž platilo, kto vyhral na doskokoch, tak získal v štvrťfinálovej sérii bod. Nemenej veľkú váhu však môžu mať aj bodové príspevky z lavičky. Bude mať niektorý z týchto faktorov výpovednú hodnotu v utorok večer?

Povedali pred zápasom:

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "Opäť nás čaká fyzicky, ale aj mentálne náročný zápas, v ktorom pôjde z nášho pohľadu o všetko. Je veľmi náročné čeliť Leviciam, ktoré sú po všetkých stránkach kvalitným tímom. Z predchádzajúcich duelov už ale vieme, čo sme robili dobre a čo zle. Play off zápasy sú najmä o sústredení sa na malé detaily, ako v obrane, tak aj v útoku. Do výhody nás stavia hlavne pomer doskokov, ktorý hovorí v náš prospech. Ak v tejto činnosti budeme pokračovať, tak to môže byť ukazovateľ, ktorý v utorok rozhodne. Najdôležitejší je ale tímový duch, ktorý musí byť rovnako súdržný pred zápasom, ako po ňom. A ja v tento tím verím. Dúfam, že naši fanúšikovia nám pomôžu, pretože len s nimi môžeme vyššie spomínaný tím vytvoriť. Pred zaplneným zeleno-čiernym hľadiskom budeme k víťazstvu a k vyrovnaniu série omnoho bližšie."

Dwayne Benjamin, hráč Levíc: "Tento zápas bude pre nás veľmi dôležitý, pretože máme šancu ukončiť sériu a postúpiť do semifinále. Očakávam veľmi ťažký, bojovný a fyzický zápas. Najdôležitejšou vecou pre nás bude obrana a doskoky. Spôsob, ako môžeme dosiahnuť lepší výsledok v Handlovej ako naposledy, bude naše úsilie v obrane a tiež musíme kontrolovať obranné doskoky."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno (6.) - BC Prievidza (3.)

/stav série - 1:2/

Mestská športová hala, utorok 16. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Tomáš Doušek

Aktuálne informácie: Súboje Komárna s Prievidzou sú zatiaľ dňom a nocou. Zatiaľ čo na juhu Slovenska sú to vyrovnané a dramatické bitky, tak v Niké aréne to je takmer vždy jednoznačná záležitosť domácich. To sa potvrdilo aj treťom stretnutí série, ktoré vyhralo BC rozdielom 22 bodov. Po ôsmich rokoch sa tak môže stať, že by medzi najlepšou štvorkou chýbal tím z južného Slovenska. To si určite "obuvníci" nepripúšťajú, veď už vo svojej hale naznačili, že keď prepnú do play off módu a hrajú koncentrovane, tak je z toho vo väčšine prípadov výhra. Lenže teraz majú nôž na krku. Vyčaruje skúsený kouč Miljan Čurovič rozhodujúci duel?

Motívy zápasu: Skúsenosti, nasadenie a taktika. Tieto tri faktory sú hlavnou témou v tejto štvrťfinálovej sérii. Keď jeden zapol na vyššie obrátky, tak ten druhý len horko-ťažko za ním stíhal. Bude tomu tak aj v zápase č. 4?

Povedali pred zápasom:

Tihomir Bujan, tréner Prievidze: "To, že v sérii vedieme, nehrá absolútne žiadnu úlohu. Do Komárna ideme, ako keby bolo skóre 0:0. Chceme predviesť dobrý basketbal, hrať sústredene a spraviť čo najmenej chýb. Kľúčom k úspechu na ihrisku súpera bude tvrdá obrana."

 

PP & TV Raj Žilina (5.) - Iskra Svit (4.)

/stav série - 1:2/

Športová hala na Rosinskej ceste, utorok 16. apríla o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Roman Lamoš

Aktuálne informácie: Domáce zápasy odhaľujú v plnej nahote rozdielové veci v zápasoch Žiliny so Svitom. Iskra sa mohla opäť v sobotu oprieť o svoju pevnosť, v ktorej len tak ľahko neprehráva. "Bielo-červení" tvrdo vzdorovali, k výhre sa nedokázali priblížiť, no nie si ju vziať. Teraz to bude už zápas o všetko, možno prelomová sezóna zverencov trénera Ivana Kurillu by mohla priniesť v tejto sérii rozhodujúci piaty zápas. Proti však budú s určitosťou "Podtatranci", ktorí by radi konečne prelomili štvrťfinálové prekliatie. K prieniku medzi najlepšiu štvorku sú najbližšie po štyroch neúspešných vystúpeniach vo štvrťfinále. Jedno je už isté, víťaz tejto série nastúpi v sobotu na Pasienkoch proti Interu.

Motívy zápasu: Streľba a doskoky, dva jednoduché, no kľúčové faktory, ktoré rozhodujú o konečných výsledkoch v tejto sérii. Väčšia skúsenosť je na strane hostí, ale domácich bude hnať vypredané publikum. Dočká sa žilinská tohtosezónna rozprávka minimálne ešte jednej kapitoly?

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Hráme doma pred našimi skvelými fanúšikmi. Chceme bojovať hlavne za nich a za klub. Svit ukázal v treťom zápase, že má vo svojich radoch hráčov, ktorí dokážu byť v play off osobnosťami. Toto musíme eliminovať a hrať tvrdo v obrane. Verím, že nastúpime kompletní. Do Svitu sa chceme ešte vrátiť, no na to je len jedna rovnica – víťazstvo."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Vieme, čo nás v Žiline čaká a na čo musíme byť pripravení. Verím, že budeme v zápase úspešní. Urobíme pre to všetko."

Foto: Karol Scholtz