• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po ôsmich mesiacoch zápolenia zostali v hre už len dvaja - Inter Bratislava a Prievidza. Práve tieto dva celky si to rozdajú v boji o majstrovský titul v sezóne 2018/2019 v Slovenskej basketbalovej lige. Komu sa podarí získať prvý bod vo finálovej sérii?

 

BK Inter Bratislava - BC Prievidza

/stav série - 0:0/

Eurovia aréna, sobota 11. mája o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Milan Brziak, Tomáš Doušek

Aktuálne informácie: Po rokoch 1996 a 2014 si tretíkrát v histórii našej najvyššej súťaže zahrajú vo finále basketbalisti Interu Bratislava a Prievidze. Oba celky bojujú o pridanie piateho majstrovského titulu do svojej vitríny. "Žlto-čierni" sú v tej fáze sezóny po ročnej odmlke, "bielo-čierni" si museli počkať ešte o rok viac. V oboch prípadoch sa vtedy zdvíhala nad hlavu trofej pre víťaza.

Cesta oboch tímov za medailou však bola diametrálne odlišná. Bratislavský celok prešiel cez play off hladko a bez zaváhania, Spišskú Novú Ves vyradil vo štvrťfinále 3:0 na zápasy, Svit 4:0. Vo vyraďovacej fáze udivoval Inter svojou fazónou, vždy totiž vyhral o viac ako 21 bodov. Zverenci trénera Aramisa Nagliča neprehrali už 20 zápasov v rade.

Tím z Hornej Nitry naproti tomu odohral v play off takmer kompletnú porciu možných stretnutí, vo štvrťfinále ukončil nádeje Komárna na prienik medzi top štvorku po výsledku 3:2 na zápasy. V semifinále vyradil z hry majstrovské Levice, ktoré tak prišli o možnosť obhájiť titul a zisk double. To všetko po výsledku 4:2 v sérii. Prievidžania nenašli zatiaľ v play off premožitela vo svojej Niké aréne.  

Ako odznelo na klubovom webe Interu, kamarátstvo ide v tejto sérii bokom, keďže tréneri Naglič a Bujan sú veľmi dobrými kamarátmi. Prievidzu však určite straší dlhodobá bilancia s bratislavským celkom, naposledy nad ním zvíťazila 15. mája 2017. Odvtedy ťahá šnúru 13 prehier v súťažných zápasoch. Podarí sa túto bilanciu zlomiť hneď na úvod alebo natiahne Inter svoje víťazné ťaženie o ďalší duel?

Motívy zápasu: Na úvod bude zaujímavé sledovať, ako sa tímy popasujú so svojou energiou. Inter hral pred desiatimi dňami, Prievidza pred štyrmi. Pre "žlto-čiernych" tak hovorí dlhší čas na prípravu, pre "bielo-čiernych" zase zápasový rytmus, z ktorého v podstate nevyšli. Nemenej dôležité budú pravdepodobne aj príspevky z lavičky, ktoré nahrávajú skôr družstvu z Pasienkov. Ako to však bude naozaj, čo bude rozhodujúce? To sa ukáže na samotnej palubovke...

Povedali pred zápasom:

Aramis Naglič, tréner Interu: „Teraz treba odovzdať všetko, čo je v nás. Už dlho čakáme, kým sa začne finále. Tých desať dní prestávky bolo pre nás veľmi dlhých. Dúfam, že sme úplne nevypadli zo súťažného rytmu. To sa vždy môže stať. Nemali sme dostatočne ťažké zápasy vo štvrťfinále ani v semifinále, toho sa troška obávam. Na tréningu ale vyzeráme veľmi dobre. Chlapci majú chuť. Zaslúžili sme si postup do finále, tak si to ideme užiť. Veríme, že spolu s nami si finále užijú aj naši priaznivci, že si nájdu cestu do haly v čo najhojnejšom počte a my budeme cítiť ich podporu v každom stretnutí.“

Tihomir Bujan, tréner Prievidze: "Inter je bez pochýb najkvalitnejším družstvom v lige, s najväčšou rotáciou. Aj s trénerom Vidinom dominovali lige. Na Slovenskom pohári prehrali vo finále, zmenili trénera a teraz s koučom Nagličom sú ešte lepší. Absolútny favorit. My máme šancu vtedy, keď budeme zdraví a nájdeme v sebe energiu. V každom zápase musíme byť koncentrovaní a disciplinovaní. Vtedy môžeme mať hľadať našu šancu na úspech."

Foto: Vladimír Dorňák