• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Deviate kolo Slovenskej basketbalovej ligy uzatvorí prvú štvrtinu základnej časti. Spišská Nová Ves sa pokúsi proti Handlovej vybojovať prvé víťazstvo v sezóne, Svit by si rád aj proti Prievidzi udržal domácu neporaziteľnosť. Žilina si môže poistiť druhú pozíciu prípadným triumfom nad Komárnom. V Leviciach to bude duel tabuľkových susedov, predstaví sa tam totiž Lučenec.

BK Slávia Žilina - MBK Rieker COM-Therm Komárno

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 9. novembra o 17.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Veronika Obertová

Žilina v predchádzajúcom kole potvrdila, že pravidelne plánuje zbierať body aj z paluboviek súperov. Premiérové tohtosezónne víťazstvo vonku sa zrodilo v Handlovej, kde uspela Slávia po výsledku 88:83. Pôsobivý bol fakt, že k triumfu dokráčali zverenci trénera Ivana Kurillu takmer systémom štart-cieľ a po kolektívnom výkone. V závere síce pripustili miernu drámu, ale výhru si už nenechali ujsť z rúk. A to im na Hornej Nitre chýbal zranený Doug Wiggins. Teraz môžu pred domácim publikom potvrdiť vynikajúce druhé miesto po prvej štvrtine základnej časti. "Sme dobre naladení po víťaznom zápase v Handlovej, ktorý sme odohrali tímovo. V kádri stále chýba Doug Wiggins, no aj napriek tomu sa dokážeme zomknúť a byť úspešní. To je znakom dobrého nastavenia a chcenia tímu. Verím, že nás na zápas s Komárnom príde podporiť veľa fanúšikov, ako tomu bolo na všetkých doterajších domácich zápasoch. Vieme čo nás čaká a preto je dôležité byť koncentrovaní ako v poslednom zápase proti Handlovej. Verím v energiu, ktorú doma máme a budeme bojovať o ďalšie víťazstvo pre našich fanúšikov," vyhlásil tréner Žiliny. 

Komárno naproti tomu trápia iné starosti, vonku majú zatiaľ nulu v kolónke víťazstiev. Pravda, "obuvníci" sú stále ďaleko od optimálneho zdravotného stavu. Trénerovi Aleksandarovi Vržinovi stále chýba až kvarteto hráčov, ale jedno nemožno uprieť, tím z juhu Slovenska statočne bojuje aj v oklieštenej zostave a mnoho družstiev malo s nimi už problémy. Naposledy bojovali s Patriotmi Levice, s ktorými napokon prehrali až v koncovke 63:74. "Cestujeme do Žiliny zabojovať o víťazstvo aj napriek tomu, v akom stave je momentálne naša súpiska. Ostatné dva zápasy sme odohrali so siedmimi hráčmi, budeme sa snažiť čerpať aj z týchto skúseností a ukázať dobrú hru aj s užšou rotáciou. Veríme, že sa nám podarí vyťažiť z minima maximum," prezradil hráč Komárna Ladislav Stojanov. 

zilina spiskanovaves100 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Baník Handlová

Mestská športová hala, sobota 9. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Peter Gacík

Spišská Nová Ves zostáva posledným tímom, ktorý sa v tomto ročníku netešil z výhry. V 8. kole malo družstvo okolo trénera Ericha Korfantu voľno, čo im umožnilo o to dôkladnejšiu prípravu na ich najbližšieho súpera. "Novovešťania" nepredvádzajú zlý basketbal, vždy si však vyberú v stretnutiach jeden slabší moment, po ktorom už ich nádeje na triumf výrazne klesnú. Hovorí sa, že všetko môže zlomiť jeden zápas. Bude to práve ten domáci s Handlovou? "Môžem zodpovedne prehlásiť, že tento tím má vysokú tréningovú morálku a je veľmi dobré, že nás zlý vstup do súťaže psychicky nezlomil. Nechcem sa vyhovárať na nepriaznivé vyžrebovanie, ani na smolu v tesných zápasoch, fakt je, že sme dva-tri zápasy mali dotiahnuť do víťazného konca. To však už nezmeníme, čaká nás Handlová, ktorá si tiež určite inak predstavovala vstup do ročníka. V zápase bude dôležité ako sa nastavime v hlave, pretože pre oba tímy to bude psychicky náročný duel. Uvedomujeme si, že potrebujeme vyhrať a na palubovke preto urobíme maximum, dúfam, že nás pridu naši verní podporiť," vyjadril sa kouč Spišiakov. 

Handlovčania sa postupne vyhrabali z toho najhoršieho, v krátkom čase zaznamenali dve dôležité výhry v rade. Potvrdiť herný vzostup mohli doma proti Žiline, ale v tomto zápase ťahali za kratší koniec. Mrzieť ich mohla hlavne nízka úspešnosť trestných hodov (57%), respektíve fakt, že sa nechali súperom na vlastnej palubovke preskákať. Dvojica Jakub Petráš a Flip Halada sa po zraneniach ešte len do svojej formy dostáva. "Tím Spišskej Novej Vsi veľmi dobre poznáme. Vieme, čo možno očakávať od jednotlivých hráčov súpera a na Spiši to nikdy nie je jednoduché. Uvedomujeme si náročnosť tohto zápasu. Pokiaľ ale dodržíme všetkom na čom sme pracovali, tak môžeme poraziť kohokoľvek. A to platí aj o sobotňajšom zápolení. Dôležitá bude precízna a agresívna obrana, ale aj koncentrácia v útoku. Verím, že sa nám podarí odstaviť vynikajúcich domácich individualistov a smerom do súperovho koša budeme produktívni," zamyslel sa kormidelník Baníku Branko Maksimovič. 

10 

Iskra Svit - BC Prievidza

Iskra aréna, sobota 9. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Tomáš Kiss, Vladimír Karnay

Iskra po pomalšom rozbehu naberá fazónu, čo potvrdzuje vzostupom v tabuľke smerom nahor. Družstvo pod vedením kouča Rudolfa Juga našlo svoju tvár, v najsilnejšom zložení začína zbierať víťazstvá ako na bežiacom páse. Predchádzajúci víkend ustálo domácu neporaziteľnosť proti Leviciam, v stredu pripravili Lučencu prvú prehru v sezóne pred domácim publikom. Nebyť výpadku v štvrtej štvrtine, tak mohli ligového rivala "vybaviť" už v riadnom hracom čase. Triumf po predĺžení však môže byť veľkou psychologickou vzpruhou pre tím, ktorý si chce udržať nulu v kolónke prehier doma. "Po dramatickom víťazstve v Lučenci sme nabudení podať pred domácim publikom bojovný výkon. Rešpektujeme kvalitu súpera, ale musíme sa sústrediť v prvom rade na seba. Budeme potrebovať koncentráciu a nasadenie v obrane počas celých 40 minút a zároveň musíme dodržiavať náš herný plán v útoku. Veríme, že opäť bude plná hala a zápas si užijeme spolu s našimi výbornými fanúšikmi," povedal asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik. 

Prievidza mala v stredu voľno, trénerovi Tihomirovi Bujanovi a jeho kolektívu to určite padlo vhod, keďže tím trápili mierne zdravotné problémy. V "exilovom" zápase so Spišskou Novou Vsou (96:77) chýbal bosniacky krídelník Ibrahim Durmo a tiež Jakub Kádaši, ale proti poslednému tímu tabuľky dokázali na neutrálnej pôde zvíťaziť. "Čaká nás ťažký súper. Cestujeme do Svitu, kde sa nikdy nehrá ľahko. Je to špecifické prostredie, kde je Svit silný. Náš súper v posledných kolách len potvrdil, že je pred nami náročné stretnutie. Verím, že budeme bojovať o každú loptu a potešíme našich fanúšikov," vyjadril sa asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy. 

 DSC 3437

Patrioti Levice - BKM Lučenec

Športová hala, sobota 9. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Stanislav Bara, Tomáš Turček

Patrioti nechali rýchlo zabudnúť na nezdar pod Tatrami, kde prehrali po nevydarenej poslednej štvrtine. V televíznom dueli a v regionálnom derby proti Komárnu hrali diametrálne odlišne, domácich nepustili ani na jednu sekundu do vedenia. V istých momentoch pripustili až priveľkú dramatizáciu, ale cestu za dvoma bodmi si postrážili aj vďaka Aminovi Hotovi. Levičania sú síce momentálne na šiestej pozícii, ale rovnakú bilanciu majú ďalšie tri družstvá nad nimi. Aj z tohto pohľadu bude konfrontácia s tabuľkovým susedom dôležitá. "Poctivo sme sa pripravovali a tešíme sa na domáce publikum. Musíme zlepšiť koncentráciu, udržať ju 40 minút, postrážiť si zopár jednotlivcov a komunikovať lepšie v obrane," okomentoval najbližšieho súpera pivot Levíc Viktor Juríček.

Lučenec prišiel v stredu večer o svoju domácu šnúru víťazstiev, stopku dostal BKM od basketbalistov Svitu. "Novohradčania" upustili od svojho typického herného prejavu, ktorý ich zdobil v predošlých kolách a nadubená Iskra toho naplno využila. "Opäť nás čaká veľmi silný súper, ktorý patrí v posledných rokoch medzi favoritov celej súťaže. Levice majú silný káder, ktorý je vedený mladým a ambicióznym trénerom. Ukázali svoju kvalitu v predošlom kole, keď dokázali vyhrať na horúcej palubovke Komárna. Máme za sebou ťažký a neúspešný zápas, ale musíme sa dívať dopredu. Liga je dlhá a náročná. Musíme sa zodpovedne pripraviť a urobiť v sobotu všetko pre úspešný koniec zápasu," povedal kouč Lučenca Peter Jankovič. Jeho zverenci sú zatiaľ u súperov bez víťazstva, prípadný triumf v Leviciach by im isto padol vhod. "Levice majú podobnú fanúšikovskú základňu ako my, hrať tam je náročné. Levice urobili pred sezónou niekoľko zmien a myslím si, že majú veľmi dobrú súpisku na čele s ďalším slovenským trénerom. Hrajú agresívne rýchlo a organizovane. My sa musíme vyvarovať hluchým momentom, bojovať o každú pozíciu a loptu. Pre nás bude dôležité, aby sme mali dobrý vstup do zápasu, hrali 40 minút sústredene, robili dobré rozhodnutia a hrali kolektívny basketbal," dodal k súperovi Jaroslav Musil. 

Foto: Daniel Faix, Silvia Turcerová, Michal Búza, Lukáš Droppan