• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Zostávajúce tri stretnutia 10. kola Slovenskej basketbalovej ligy prinášajú zaujímavé konfrontácie. Líder tabuľky Inter Bratislava cestuje do Svitu, Prievidzu čaká duel v Leviciach a Spišská Nová Ves pokúsi odštartovať druhú štvrtinu základnej časti úspešne doma proti Žiline.

SBL 2019/2020 - 10. kolo:

Patrioti Levice - BC Prievidza

Športová hala, sobota 16. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Marek Turčin, Richard Sirocký

Patrioti majú stále isto v pamäti dve udalosti, už bradatú šnúru prehier v Prievidzi a nešťastnú prehru s klaksónom doma proti Lučencu. Oba tieto faktory by mali zverencov trénera Michala Madzina motivovať k tomu, aby druhú štvrtinu základnej časti odštartovali úspešne. Aktuálne šieste miesto v tabuľke totiž nie je umiestnením, na ktoré by verejnosť a levickí fanúšikovia boli zvyknutí. Navyše, doma zatiaľ majú zápornú bilanciu (1 výhra a 2 prehry). Pomôže "žlto-zeleným" k naštartovaniu týždňová prestávka? "Čaká nás ťažký a dôležitý zápas. Náš herný prejav sa zlepšuje, musíme sa vyvarovať hlúpym chybám a byť koncentrovaní po celý čas. Teším sa a verím, že si do haly nájde cestu veľa fanúšikov a užijú si zápas," vyjadril sa kapitán tímu Šimon Krajčovič. 

Prievidza stúpa tabuľkou smerom nahor, čoraz lepší herný prejav sa odzrkadľuje aj na výsledkoch. V predchádzajúcom kole ukončila domácu neporaziteľnosť Iskry Svit, keď celkom hladko uspela pod Tatrami. "Hornonitrania" navyše zaberajú v defenzíve, momentálne majú druhú najlepšiu obranu v lige. V Leviciach sa pokúsia získať tretiu výhru v rade. "Odviedli sme dobrú prácu v poslednom kole, keď sme vyhrali vo Svite. Teraz je pred nami ďalší silný súper na svojej palubovke - Levice. Proti Lučencu prehrali šťastnou strelou v poslednej sekunde, čo bolo určite pre nich šokom, hlavne doma. Urobia všetko, aby proti nám uspeli, aj kvôli tomu, že s nami v prvom kole prehrali. V prvom rade, budeme sa snažiť hrať dobrý basketbal, pokúsime sa zopakovať koncentráciu a disciplínu zo stretnutia vo Svite, vytvoriť ešte väčší tlak na Levice a pokúsiť sa získať výhru," uviedol kouč Prievidze Tihomir Bujan. 

 

DSC 4212

Iskra Svit - Inter Bratislava

Iskra aréna, sobota 16. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Peter Karniš, Tomáš Holländer

Sviťania prišli o domácu suverenitu, dva body si od nich v 9. kole brali basketbalisti Prievidze. Kolektívu okolo trénera Rudolfa Juga opäť citeľne chýbal americký playmaker Isaiah Johnson, jeho účasť v tomto stretnutí je otázna. Iskra má jednu z najlepších ofenzív súťaže, ale proti bude tentoraz najlepšia defenzíva. Ako sa to prejaví v samotnom stretnutí? "V najbližšom domácom zápase sa predstavíme proti veľmi silnému družstvu Interu. Očakávame veľmi ťažký zápas, nakoľko Inter hrá veľmi agresívne a dokáže vytvárať neustály tlak, najmä vďaka svojej širokej rotácii. Ak chceme pomýšľať na úspech, tak musíme minimalizovať chyby na oboch koncoch palubovky, hrať tímovo a nechať na ihrisku všetko," zamyslel sa asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik. 

Úradujúci majster cestuje do podtatranského mestečka povzbudený veľmi cenným a ťažko vybojovaným triumfom v Európskom pohári FIBA. Na palubovke maďarského Pécsu zvíťazil úspešnou strelou v poslednej možnej sekunde, o tento hrdinský čin sa postaral Goran Bulatovič. Aj vďaka tomu stále živí nádej na postup do ďalšej fázy. "Žlto-čierni" veria, že nadobudnuté momentum pretavia aj do ligových súbojov, vonku zatiaľ v tejto sezóne ešte ako jediný neprehrali. "Zápas vo Svite tak či tak nebude ľahký. Myslím si, že budeme dobre pripravení. Vo štvrtok sme odtrénovali veľmi dobre, dynamicky, silovo. Aj v piatok sme pokračovali v príprave na Svit. Ale nebude to také ľahké, pretože po takých víťazstvách ako sme dosiahli v Pécsi, prichádza k fyzickému i mentálnemu vyprahnutiu. Čaká nás náročný zápas, Svit má dobrý mančaft a po príchode trénera Juga to začína mať určité kontúry. Sme pripravení, že budeme musieť bojovať a dúfam, že sa nám nestane taká vec, ako sa nám prihodila s Handlovou po domácej výhre nad Pécsom," vyhlásil kouč Interu Aramis Naglič. 

IMG 8544 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BK Slávia Žilina

Mestská športová hala, sobota 16. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Tomáš Doušek, Matúš Čurilla

Spišská Nová Ves zostala po prvej štvrtine základnej časti jediným družstvom, ktoré je bez víťazstva. Nie, že by šance neboli, ako napríklad v predchádzajúcom kole doma proti Handlovej, ale stále chýba "Novovešťanom" niečo, čo by ich doviedlo k vytúženému zlomeniu čiernej série. Pozitívnou správou pre zverencov trénera Ericha Korfantu je, že v druhej štvrtine základnej časti odohrajú väčšiu časť zápasov doma. Už hneď ten prvý proti Žiline by radi mali s víťazným koncom. "Musíme zostať pozitívni a v zápase byť veľmi silní v obrane, pretože Žilina má veľmi dobre organizovanú ofenzívu. Aj my chceme hrať v útoku inteligentne a potrebujeme využiť všetok náš potenciál. Tím je naďalej, aj napriek sérii prehier, zomknutý. Vieme, že sme mali veľa tesných zápasov a verím, že ak budeme veriť svojej hre, tak výhry prídu," povedal rozohrávač Spišiakov Justus Alleyn.

Žilinčania zakončili úvodných deväť kôl nad očakavánia, v tabuľke sú na priebežnom druhom mieste. Teraz je pred nimi tá náročnejšia časť zápasov, keďže vo veľkej miere budú cestovať na palubovky súperov. "Šošoni" však už nadobudli isté sebavedomie, ktoré preukázali viacerými výsledkami. Najlepšia ofenzíva ligy plánuje ukázať svoje kvality isto aj na Spiši a zaknihovať tretiu výhru v rade. "Pripravujeme sa na zápas so Spišskou Novou Vsou tak, aby sme boli úspešní. Vieme, že Spišská má za sebou viacero dobrých zápasov, preto musíme byť ostražití. Dôležité je, aby sme si dali pozor na hráčov s veľkým potenciálom, ako sú Eric Nottage, Justus Alleyn a Evan Maxwell. Momentálne nás zaujíma jediné, a to aby sme hrali našu hru a boli úspešní," vyjadril sa tréner Slávie Ivan Kurilla. 

Foto: Jakub Ruman, Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák