• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Štrnáste kolo Slovenskej basketbalovej ligy prináša nesmierne atraktívny výber zápasov. Na Hornej Nitre napíše svoju 127. kapitolu tradičné derby medzi Prievidzou a Handlovou. Na juhu Slovenska sa stretne posledné Komárno s prvým Interom Bratislava. Metropola Tekova uvidí súboj dvoch družstiev s aktuálne najlepšou ligovou fazónou, Leviciam sa postaví do cesty Spišská Nová Ves. Zaujímavá bude aj konfrontácia tabuľkových susedov, tretí Lučenec privíta štvrtú Žilinu.

SBL 2019/2020 - 14. kolo: 

MBK Rieker COM-Therm Komárno - Inter Bratislava

Mestská športová hala, sobota 30. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Roman Lamoš, Tomáš Turček

Po veľmi dlhej dobe nastala pre Komárno nelichotivá situácia, tím z juhu Slovenska sa po 13. kole totiž ocitol na dne tabuľky. Môže za to nevýrazný štart do sezóny, veľký podiel mala však na tom početná absencia kľúčových hráčov. V dohrávke proti Prievidzi boli "obuvníci" v najsilnejšom dostupnom zložení a vôbec neboli ďaleko od toho, aby získali štvrté víťazstvo v sezóne. Po dramatickom rozuzlení prišla tesná prehra, ktorá spolu s ostatnými výsledkami, zosunula "južanov" na deviate miesto. Lenže teraz príde tradičný rival, voči ktorému nechýba nikdy motivácia. "Teším sa na zápas. Vieme, že Inter je momentálne lídrom tabuľky a majú kvalitné mužstvo. My sme momentálne na chvoste, ale ak budeme hrať tvrdo a svoju hru, tak verím, že budeme môcť zabojovať o víťazstvo," prezradil pivot "obuvníkov" Austin Williams.

Inter ukončil účinkovanie v Európskom pohári FIBA a opäť sa tak môže sústrediť výhradne len na ligové dianie. Úradujúci majster je však aktuálne ďaleko od ideálnej fazóny, čo v podstate viackrát potvrdil aj jeho tréner Aramis Naglič. Na Pasienkoch si už veľmi dlhú dobu nepamätajú, kedy naposledy prehrali tri súťažné stretnutia v rade. V pohárovej Európe prehrali dve domáce stretnutia za sebou, v lige zakopli na palubovke Lučenca. V SBL-ke sú však stále na prvom mieste a do novej etapy v sezóne by radi vstúpili výhrou u súpera. "Ideme vyhrať. Potrebujeme zvíťaziť, pretože ak rátame aj európsky pohár, máme za sebou tri prehry v rade. Máme v hlave len víťazstvo. Vieme, že Komárno má nejaké vlastné problémy, ale to neriešime. My sa musíme snažiť odovzdať sto percent a vrátiť sa k našej hre. Najviac v obrane, ktorá nám v poslednom období chýbala, si chceme dokázať, že stále môžeme hrať agresívne a rýchlo behať do protiútoku. K tomu pridajme náš cieľ vyhrať a máme náš plán na zápas v Komárne," vyhlásil asistent trénera Interu Danilo Rakočevič. 

IMG 3434

BC Prievidza - MBK Baník Handlová

Niké aréna, sobota 30. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Richard Sirocký

Tradičné banícke, respektíve hornonitrianske derby napíše svoju 127. kapitolu a oba tímy pôjdu do tejto konfrontácie vo víťaznej nálade. Prievidza podľa všetkého nechala zabudnúť na menšiu výsledkovú krízu, výrazne si pomohla výhrou v Komárne. Ak sa im to podarí potvrdiť aj proti Handlovej, tak by opäť mohla vládnuť medzi fanúšikmi BC spokojnosť. Derby je však derby a v ňom nie je nik favorit. "Čaká nás 127. hornonitrianske derby, na ktoré sa všetci veľmi tešíme. Zápasy s Handlovou majú vždy špecifický náboj. Mestá sú blízko seba a rivalita medzi klubmi siaha už do doby ich vzniku. Zápasy majú preto skvelý náboj. Musíme sa pripraviť na to, aby sme podali taký výkon, aký chceme, to znamená hrať zodpovedne celých 40 minút. Len tak môžeme byť úspešní. Verím, že nás príde podporiť veľké množstvo našich fanúšikov," myslí si asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy.

Svoje by o tom mohli hovoriť v Handlovej, keďže v stredu večer si zaknihovali veľmi cenný triumf. Baník sa dlhšiu dobu výsledkovo a herne trápi, takmer pravidelne púšťa body pred domácim pubilkom. O to viac asi prekvapil všetkých basketbalových priaznivcov výsledok s Lučencom. Rozbehnutého súpera totiž zastavili po najlepšom výkone v sezóne, napokon zvťazili celkom jasným rozdielom - 100:76. "Musíme potvrdiť výkon z predchádzajúceho zápasu. To sa nám ale podarí, len ak sa budeme sústrediť celých štyridstať minút a neodídeme skôr ako zaznie záverečný hvizd. Dúfam, že naše myslenie sa od stredy nezmenilo a nadviažeme na bojovný herný prejav. Zdravotne sme všetci v poriadku a teší ma, že sa postupne dostávajú do formy hráči, ktorých výkony nám v prvej štvrtine dlhodobej časti chýbali. Očakávam vyrovnaný zápas, v ktorom môže v konečnom hodnotení rozhodnúť kúsok basketbalového šťastia. Verím, že to sa prikloní na našu stranu," prezradil krídelník Handlovej Tomáš Mrviš. Ak by na to prípadne nadviazali aj proti svojmu úhlavnému rivalovi, tak by predchádzajúce týždne boli určite zabudnuté. "Prievidza má veľmi kvalitný tím a preto rešpektujem ako trénera, tak aj každého hráča jej súpisky. V prvom vzájomnom zápolení sme mali zdravotné problémy a nastúpili sme v oklieštenej zostave. V súčasnosti sme kompletní, napriek tomu si uvedomujeme, že nás čaká jeden z najťažších zápasov sezóny. Z našej strany bude najdôležitejšia obrana. Moji zverenci dokážu zabrať a verím, že do sobotného zápasu dajú všetko. Ak siahneme na dno vlastných síl, tak môžeme podávať ešte kvalitnejšie výkony ako v stredu proti Lučencu. Svojmu tímu od začiatku dôverujem a inak to nebude ani pred derby zápasom na palubovke Prievidze," povedal kormidelník Handlovej Branko Maksimovič. 

IMG 9804 

BKM Lučenec - BK Slávia Žilina 

Športová hala ARENA, sobota 30. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Peter Karniš, Peter Gacík

Po hodoch prichádza bolenie brucha, hovorí sa často v športe. Lučenec si užíval niekoľko dní výhry proti Prievidzi a Interu, aby prišlo nečakané zakopnutie v Handlovej. Družstvo okolo trénera Petra Jankoviča zaostalo za očakávaniami, čo sa odzrkadlilo aj na hernom prejave tímu. Ten rezultoval do najvyššej prehry v sezóne, čo je určite pre BKM varovným signálom, že proti nim sa nik sám od seba nevzdá. Teraz prichádza návrat do domáceho prostredia a možnosť opäť pokračovať tam, kde "Novohradčania" v predchádzajúcich týždňoch boli. "Žilina má veľmi kvalitný tím, ktorý je vedený skúseným trénerom. Pre nás je každý zápas extrémne dôležitý a preto sa musíme zodpovedne pripraviť na nášho súpera. Po našom poslednom zápase sme si povedali, že takto to fungovať nebude a musíme si vážiť našich fanúšikov. Musíme byť pokorní a ísť od zápasu k zápasu. Rešpektujeme silu súpera, ale na domácej palubovke za podpory našich fantastických fanúšikov si veríme," uviedol tréner Lučenca Peter Jankovič. 

V ideálnom rozpoložení sa však nenachádza ani ich súper. Žiline nevychádza druhá štvrtina základnej časti podľa predstáv, okrem maródky sa totiž pridali aj prehry, aktuálne sú na konte už tri za sebou. Naposledy doma s Levicami. Situáciu by mohol zlepšiť príchod amerického pivota Tonyho Woodsa, ale pre trest bude v Lučenci chýbať rozohrávač Oliver Tot. Ten si musí odpykať zápasovú stopku za incident s pivotom Patriotov Borisom Bojanovským. "Už v príprave sme videli kvalitu Lučenca a jeho hráčov. Odohrali sme s ním zatiaľ vyrovnané zápasy. V turnaji sme síce prehrali, no doma sa nám už podarilo tesne vyhrať. Pomaly sa dávame dokopy a verím, že keď budeme na tréningu kompletní, tak opäť budeme napredovať. Teším sa na atmosféru v Lučenci, keďže ju veľmi dobre poznám," prezradil kouč Žiliny Ivan Kurilla. 

 15

Patrioti Levice - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala, sobota 30. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Eduard Uhrin

V Leviciach to bude prekvapujúco duel dvoch tímov, ktoré majú momentálne najlepšiu fazónu v rámci ligy. Patrioti nabrali po pomalšom rozbehu jasný smer, ten ich po 13. kole nasmeroval už k druhému miestu v tabuľke. Pod taktovkou trénera Michala Madzina začínajú dostávať "žlto-zelení" jasnú hernú identitu, čo prinieslo aktuálne štvorzápasovú sériu výhier (3 v lige a 1 v Alpsko-jadranskom pohári). V predchádzajúcom kole navyše preskočili svojho tabuľkového suseda, keď len ako druhý tím v sezóne si odnášali da body zo žilinskej palubovky. Jediným negatívom je dištanc pre Borisa Bojanovského, ktorý tak bude absentovať proti Spišiakom. "Spišská Nová Ves ukázala v posledných zápasoch veľa. O to väčší pozor si musíme dať a byť koncentrovaní. Pozeráme sa na seba a na to, čo chceme na ihrisku predviesť. Našou snahou bude hrať s energiou a ísť si za svojim cieľom," vyjadril sa tréner Patriotov Michal Madzin. 

Osem prehier v rade a teraz tri triumfy za sebou. Asi málokto by dokázal predpovedať takýto scenár pre basketbalistov Spišskej Novej Vsi. "Novovešťania" sa mentálne a aj výsledkovo nakopli, po veľmi dlhej dobe zdolali vo východniarskom derby rivala zo Svitu a navyše sa touto výhrou konečne odlepili z dna tabuľky. Zverenci kouča Ericha Korfantu získali potrebnú pohodu, po ktorej sa predsa len hrá basketbal ľahšie. Potvrdia svoj vzostup a získajú premiérové tohtosezónne víťazstvo u súpera?

Foto: Jakub Ruman, Vladimír Dorňák, Lenka Molnárová, Michal Búza