• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Košickí basketbalisti porazili vo štvrtom semifinálovom súboji Prievidzu presvedčivým výsledkom 72:52 a vyrovnali tak stav série na 2:2. Po prvej štvrtine stredajšieho súboja by ale takýto rezultát tipoval len málokto.

Hostia vstúpili do zápasu výrazne lepšie ako domáci a tí dokázali odpovedať na agresívny nástup „baníkov“ len z trestných  hodov. Prvý kôš hry zaznamenal Reginald Keely až v ôsmej minúte.

„Už štvrtýkrát v rade sme začali so zatiahnutou brzdou. Dôležité bolo, že sme sa dostávali aspoň na tú čiaru trestných hodov a tie sme využívali. Vďaka tomu nám neodskočili na desať a viac bodov. To by sa naháňalo ťažšie,“ zamyslel sa pivot „Býkov“ Michal Baťka, ktorý sa stal so sedemnástimi bodmi a trinástimi doskokmi najlepším hráčom zápasu.

Prvú štvrtinu prehrali Košičania 14:22, ale potom sa začala situácia výrazne otáčať. Domáci zlepšili obranu a počas zvyšných troch štvrtín inkasovali dohromady už len tridsať bodov.

„Výrazne sme zlepšili obranu, chytili sme sa strelecky a už do polčasu sme vyhrávali. Po prestávke sme náskok zvýšili na dvadsať bodov a na konci sa to už len dohrávalo,“ vyslovil sa spokojným hlasom Stano Baldovský, na ktorého nadviazal M. Baťka: „Zlomili sme to veľmi dobrou obranou. Doteraz nám dávali cez 80 bodov, teraz to bolo 52. Neumožňovali sme im druhé šance, odstavovali sme hráčov a základom bola výborná komunikácia. Posúvali sme si hráčov a vedeli sme, kde sú nebezpeční. Tuším len dvaja ich hráči zaznamenali cez desať bodov a to je pre nás dobrá vizitka.“
“Už podľa skóre vieme čo rozhodlo tento zápas. Prievidzu sme udržali na 25 percentách streľby z poľa a celkovo zaznamenal súper len 52 bodov. Niečo také sa len tak často nevidí. Rozhodli snaha, srdce, bojovnosť a výborná obrana!”
zložil kompliment na adresu svojich zverencov asistent trénera KB Košice Richard Leško.
Hosťujúcemu Marekovi Jaššovi sa po hladkej prehre hľadali slová veľmi ťažko. „Začali sme dobre. Boli sme dostatočne agresívni, ale pred polčasom sa to zlomilo. Ušli nám na sedem bodov a po prestávke sme nehrali svoju hru. Ich náskok tak začal narastať a bolo po zápase.”

Stručný bol aj tréner Miljan Čurovič. „Jednoznačné víťazstvo Košíc. Z našej strany nie je veľa vecí na hodnotenie. Prehrali sme a presúvame sa späť do Prievidze. Faktom je, že 52 strelených bodov nás nemôže uspokojiť.”

Košičania zatiaľ predvádzajú v semifinálovej sérii až nečakane silný odpor. Zlomiť ich zjavne nedokázala ani psychicky náročná prehra po predĺžení v Prievidzi.
„Chlapcov to skôr nabudilo. Videli, že majú na to, aby tam vyhrali a doma chceli ukázať, že sú lepší. Vnímal som ich obrovskú chuť niečo dokázať,“ ponúkol svoj postreh Leško.

Séria sa teraz presunie opäť na Hornú Nitru a Košičania sú po hladkom triumfe opäť o čosi sebavedomejší.

„Už zápasy s Levicami ukázali, že patríme do semifinále. Teraz bojujeme o finále. Veríme, že na to máme. Musíme naďalej bojovať a s kúskom streleckého šťastia môžeme vyhrať aj v Prievidzi. Vieme o jej domácej neskutočnej sile, ale my chceme postúpiť do finále,“ zaujal rázny postoj Stano Baldovský.

„Buďme realisti,  v Prievidzi sa hrá veľmi ťažko. Doma sú iné mužstvo ako vonku. Určite ale zabojujeme. Je to vyrovnaná séria a osobne ma naše výkony neprekvapujú. Máme predsa dobré mužstvo,“ doplnil Richard Leško.
Prievidžania si ale pochopiteľne nechcú nechať spustošiť domáci hrad. „Určite chceme potvrdiť domáce prostredie. Fanúšikovia nám určite dodajú veľkú silu a našim jednoznačným cieľom bude získať tretie víťazstvo,“ dodal Marek Jašš.

Autor: Peter Jesenský, Zdroj: kbkosice.sk

FOTO: PETER JESENSKÝ