• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Svitu majú skalp ďalšieho medailistu z predchádzajúceho ročníka, po víťazstve nad Prievidzou tentoraz zdolali bronzový Inter Bratislava. O osude stretnutia muselo rozhodnúť až predĺženie, v ktorom napokon hráči Iskry zvíťazili 114:106.

Diváci v Iskra aréne videli doteraz najofenzívnejší zápas aktuálneho ročníka Eurovia SBL, celkovo oba tímy zaznamenali 220 bodov a streleckú úspešnosť podčiarkuje trojková kanonáda, v ktorej zvíťazil Inter pomerom 17 - 14. Pri strelách z poľa sa oba tímy pohybovali na 50 percentnej úspešnosti. Podtatranci zatiaľ ukázali svoju silu najmä na domácej palubovke, kde vyhrali spomínané dve stretnutia, vonku utrpeli tvrdú prehru v Leviciach - 70:106. V čom boli jednotlivé zápasy rozdielne hovorí 23-bodový strelec zo zápasu s Interom Saša Jankovič: „Na rozdiel od zápasu s Prievidzou, kde sme mali výborný vstup, to bolo teraz úplne iné. Robili sme v útoku i v obrane dosť chýb, tak kvalitný tím ako Inter to vedel potrestať, čoho dôsledkom bol 18-bodový rozdiel po polčase.“

Jeho slová potvrdzujú aj fakty, s Prievidzou viedol Svit počas celého duelu aj o 13 bodov, proti Interu zväčša prehrával, v 22. minúte aj o priepastných 23 bodov 42:65. Potom však domáci zavelili k obratu, ktorý vyvrcholil vyrovnaním päť sekúnd pred koncom riadneho času po úspešných trestných hodoch rozohrávača Erica Palma. „Hlavný dôvod, prečo sme sa dokázali vrátiť do zápasu bol fakt, že sme sa psychicky nevzdali. Do druhého polčasu sme nastúpili agresívnejšie, dali sme do toho všetko a našťastie sa nám to vyplatilo,“ uviedol Jankovič.

Interisti môže strata bodov o to viac mrzieť, pretože mali taktovku duelu po väčšinu času vo svojich rukách. „V obrane sme prestali robiť to, čo som od mužstva očakával, robili sme priveľa chýb, Svit sa chytal úspešnými pokusmi, my sme znervózneli, bol tam nešportový faul, technická chyba lavičky a už sa ťažko dostávalo naspäť do pohody z prvej 20-minútovky,“ vyjadril sa k priebehu zápasu kormidelník Interu Oliver Vidin.

Kouč hostí sa nechcel vyhovárať na rozhodcov, ale predsa len pripomenul: „Ako môže byť v takomto vyrovnanom súboji počet faulov 24 - 34 v náš neprospech? Zaujímavé je aj to, že my sme mali k dispozícii 21 trestných hodov, zatiaľ čo Svit 39. Ale opakujem, nie je to výhovorka, mali sme zahrať lepšie, len ma tie čísla zarážajú.“ 

V predĺžení už boli hráči Iskry psychicky na koni, svoj comeback dokázali doviesť až do víťazného konca. „V predĺžení cítil Inter tlak, my sme vďaka výborným fanúšikom a neuveriteľne pozitívnej atmosfére cítili, že sme takmer nezastaviteľní. Zaslúžene sme vyhrali. Dve výhry nad dvoma hlavnými ašpirantmi na titul sú potešujúce, ale hlavne treba zostať oboma nohami na zemi. Sme dosť mladý tím, niektorí hráči hrali prvýkrát takéto zápasy v živote. Takéto víťazstva ich musia nakopnúť k tomu, aby ešte viac makali a užívali si takéto chvíle,“ povedal Jankovič.

Inter má v aktuálnej sezóne bilanciu dvoch výhier a jednej prehry. „Keby sme zvíťazili aj vo Svite, boli by sme veľmi spokojní, takto to nie je stopercentné, ale určite nie som nejako veľmi sklamaný. Liga je dlhá, treba sa pripraviť na ďalšie stretnutia. Máme náročné vyžrebovanie, keďže z prvých ôsmich zápasov hráme šesť na palubovkách súperov. Berieme to ako realitu a budeme sa snažiť vyhrať čo najviac duelov,“ uzavrel tréner Interu Bratislava Oliver Vidin. Svit sa hotuje na ďalšieho z favoritov na celkový triumf, v stredu ich doma privítajú Košice. „Košice majú túto sezónu veľké ciele. Podobne ako Prievidza a Inter, aj oni prídu ako favoriti. My sme sa však najviac staráme o seba. Ak dokážeme zopakovať posledné dva zápasy, kde sme bojovali a nechali sme srdce na palubovke, tak verím, že máme šancu na ešte jedno prekvapenie,“ myslí si krídelník Svitu.

Foto: Daniel Faix