• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už na levickej palubovke siahali pred sviatkami na triumf, cenné víťazstvo vonku prišlo až po krátkej prestávke. Svit zvíťazil v Prievidzi po dramatickej koncovke 68:67, čo zároveň znamenalo poskočenie na štvrté miesto v tabuľke.

Zápas Iskry mal opäť raz dramatickú koncovku. Kým však v Leviciach im nevyšla, tak v Niké aréne sa na nich šťastena usmiala. Duel sa však mohol skončiť po trojkovom pokuse Jaroslava Musila v posledných sekundách aj inak. Lopta totiž po strele prievidzského krídelníka tancovala na obruči, ale nakoniec sieťkou neprepadla. Aj napriek ofenzívnym možnostiam oboch tímov, to nebol ofenzívny a oku lahodiaci basketbal.

„Nebol to nejako atraktívny basketbal. Na oboch stranách bolo veľa chýb, padlo málo bodov a ani obrana nebola dobrá. Myslím, že bolo dosť nepresností na oboch stranách, veľa zlých a nie práve vhodných streleckých pozícií. V prospech súpera napokon rozhodol náš nezvládnutý záver zápasu. Bojovali sme do konca, no záver nám bohužiaľ opäť ušiel,“ hodnotil tesnú prehru krídelník domáceho tímu Martin Bílik.

Dobrá forma Svitu sa premieta aj do výsledkov. Z predchádzajúcich ôsmich zápasov nevzišli víťazne len dvakrát. Tabuľkovo to znamenalo nielen poskok na štvrté miesto, ale zverenci trénera Michala Madzina nie sú ďaleko ani od tretej pozície, ktorú momentálne okupujú Levičania. „Tentoraz to bol veľmi vyrovnaný zápas. Tímovou hrou v obrane a bojovnosťou sme dotiahli duel do víťazného konca. Nízke skóre hovorí o tom, že na oboch stranách sa vyskytlo množstvo chýb. Boli tam stratené lopty, nepresná streľba, nie najlepšia organizácia hry. Bolo to spôsobené aj tým, že zápas bol vyrovnaný, záležalo na každom bode. Aj keď sa nám mnoho vecí nepodarilo, zápas ako celok sme zvládli vyhrať,“ povedal tréner „medveďov“ Michal Madzin.

December priniesol pre Prievidzu stratu sily domáceho prostredia. Zo štyroch stretnutí pred svojim publikom totiž prehrali v tomto období až tri – proti Košiciam, Interu a teraz aj proti Svitu. „Nemôžem povedať, že by bola v šatni zlá atmosféra. Uvedomujeme si, že naša forma nie je ideálna, ale stále pracujeme. Verím, že už od nasledujúceho zápasu bude vidieť progres,“ vyhlásil Bílik.

Alfou a omegou v kádri Svitu je zdravotný stav hráčov. Madzin môže v tejto chvíli počítať so všetkými oporami na svojej súpiske. Kvalita tímu dokazuje, že „podtatranci“ môžu byť pokojne čiernym koňom aktuálneho ročníka Eurovia SBL. „Pred sezónou sme nemali až také veľké očakávania. Bolo ťažké odhadnúť silu súperov. Sme radi, že s tímami, ktoré boli pasované za favoritov súťaže, vieme držať krok. Víťazstvá v Komárne a Prievidzi nám ukázali, že môžeme reálne pomýšľať na boj o pozície, na ktorých sa práve nachádzame. Náš cieľ je zlepšovať sa, aby sme boli súdržní. Keď budeme podávať dobré výkony, verím, že prídu aj ďalšie výsledky, po ktorých budeme spokojní,“ uzatvoril kormidelník Iskry.

Čo ukázal zápas: Vo väčšine ukazovateľov ako napríklad počet doskokov, asistencií alebo počet faulov bola lepšia Prievidza. Svit mal však lepšie čísla pri kľúčových veciach – úspešnosť streľby za dva, tri body a trestných hodov. Tiež menej strácal a viac získaval lopty.

Hráči zápasu: Už tradičnou oporou tímu trénera Ryana Pannoneho bol pivot Ryan Martin. Aj tentoraz vyčnieval nad spoluhráčmi, v štatistikách mu po zápase svietilo 21 bodov, 14 doskokov, tri asistencie a až deväť získaných faulov. V závere mohol pripraviť tím o víťazstvo, ale napokon sa tomu tak nestalo. Svit sa opäť raz mohol spoľahnúť na svojho rozohrávača A. J.-a Waltona, autora 21 bodov, 6 doskokov, 2 asistencií a 4 ziskov.

Čo ďalej: Prievidza nezvládla bitku o štvrté miesto, už v sobotu ich však čaká priamy súboj o piatu pozíciu. Do Niké arény príde Komárno, ktoré je povzbudené víťazstvom na Spiši a domácim triumfom proti Leviciam. Svit cestuje k tabuľkovému lídrovi, na Interi môže pripraviť „žlto-čiernych“ o tohtosezónnu domácu neporaziteľnosť.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Svit:

Foto: Samuel Alexander Petráš