• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Handlovej si po dvoch víťazstvách za sebou verili na úspešný záver kalendárneho roka. Ich plány však prekazil úradujúci majster z Levíc, ktorý aj do tretice našiel recept na hru „Baníka“. Hlavne vďaka výbornej prvej štvrtine napokon zvíťazil 92:76 a december tak zakončil s nulou v kolónke prehier.

Základ konečného výsledku možno hľadať v prvej štvrtine, ktorá skončila 17:33 v prospech hostí. Patrioti totiž nezopakovali scenár z prvého vzájomného merania síl, kedy museli doťahovať manko na súpera. Dianie na palubovke totiž zobrali do vlastných rúk, strieľali s vysokou úspešnosťou a hrali dobrú obranu. „Určite pomôže, keď máme takýto začiatok a druhý tím sa musí doťahovať. Tento rýchly úvod nám veľmi pomohol a potom sme v podstate mohli zápas kontrolovať. Bolo to dôležité, keďže sme začali veľmi dobre. Handlovej sme hneď v prvej štvrtine odskočili. Myslím si, že sme hrali dobrý basketbal celých 40 minút hlavne v útoku. Dali sme veľa bodov, hrali sme nesebecky a aj v obrane to bol solídny výkon. Zaslúžili sme si vyhrať,“ povedal po stretnutí pivot Levíc Boris Bojanovský.

Handlovej absolútne nevyšiel prvý polčas, v obrane nechávali až priveľa voľného priestoru, čo skúsený súper využíval. Sem-tam prišiel náznak dobrého herného úseku, ale ten mal len krátkodobé trvanie. Levice si totiž kontrolovali svoje vedenie aj po prestriedaní hráčov na palubovke, preto po 20 minútach viedli 50:36. „Levice vstúpili do stretnutia koncentrovanejšie ako my. Získavali doskoky, dávali body. Myslím si, že my sme nevstúpili dobre nastavení po mentálnej stránke. Začali sme dosť nevýrazne, to bol asi kľúčový prvok tohto stretnutia. V prvej a druhej štvrtine sme umožnili súperovi až priveľa ľahkých bodov. Naša obrana nefungovala tak, ako mala. Nedokázali sme to v druhom polčase zvrátiť na našu stranu,“ uviedol domáci rozohrávač K.C. Ross-Miller.

Druhý polčas priniesol zápletku, „Baník“ sa totiž ako-tak vzchopil. Začal hrať s lepšou energiou, aj strely si nachádzali cestu do koša. V jednom momente stiahol aj na rozdiel deviatich bodov (59:68), ale k väčšej dráme ich už Levice nepustili. „V prvom polčase sme si vyrobili veľké manko. Podarilo sa nám stiahnuť na rozdiel deviatich bodov, stále to bolo ale ďaleko od obratu. Viac sa nám už však nepodarilo. Treba uznať, premieňali väčšinu svojich streleckých pokusov. Nám sa to nedarilo, mali sme dobré pozície, ale nepadalo nám to. Mnohé však vychádzalo z našej obrany a zároveň z ich efektivity v útoku,“ zamyslel sa americký playmaker.

Levice totiž potvrdili nálepku skúseného družstva, z tlaku súpera sa dokázali úspešne vymaniť a ešte na začiatku záverečnej štvrtiny zlomili definitívne odpor húževnatej Handlovej. „Trafili niektoré strely, ale dôležité bolo, že sme aj my na to vedeli odpovedať a v útoku sme skórovali. Nedovolili sme im vrátiť sa úplne blízko, udržali sme ich na deviatich bodoch, to bol stále pohodový náskok. Potom sa nám opäť podarilo natiahnuť vedenie,“ vyjadril sa Bojanovský.

Urastený pivot sa vrátil do zostavy po krátkej absencii, na Hornej Nitre stihol dať 12 bodov a doskočiť päť lôpt za niečo vyše 14 minút: „Cítil som sa aj lepšie (úsmev), ale dúfam, že sa to už bude iba zlepšovať.“ „Žlto-zeleným“ evidentne pomohlo dlhšie voľno po náročnom programe zápasov, až šesť hráčov malo na svojom konte dvojciferný počet bodov. Práve to sa podpísalo na tom, že záverečný mesiac zakončil majster šiestou výhrou po sebe zo súťažných zápasov. „Trocha regenerácie, dostali sme voľno, čo pomohlo určite fyzicky aj mentálne. Ukázalo sa to. Potvrdzuje to, že sme hrali nesebecký basketbal. Každý posúval loptu, nachádzali sme voľných hráčov a potom nám to tam už padalo. Preto sa to aj ukázalo na výsledkovej listine,“ zakončil hodnotenie hráč Levíc.

Highlighty zo zápasu Handlová – Levice:

Foto: Lukáš Droppan