• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Konfrontácia pred televíznymi kamerami opäť nesklamala, Žilina s Levicami sa totiž postarali o zaujímavý basketbal, v ktorom sa o víťazovi rozhodovalo až v samotnom závere. Viac skúseností a lepšia streľba bola v tejto fáze na strane úradujúceho majstra, z mesta pod Dubňom si odnášal cennú výhru 66:61.

Po najvyššej prehre v sezóne vyrukovala Žilina s obmenenou základnou zostavou. Proti Leviciam zo začiatku tento ťah vychádzal, keď sa hlavne domáci rozohrávač Oliver Tot staral o prísun bodov: „My zostavu meníme dosť často, je to podľa trénera, ktorý reaguje na to, čo podľa neho pošle súper. Je však jedno, kto zápas začne, vieme totiž, že keď sa niekomu zo základu nedarí, tak príde z lavičky druhý hráč, ktorý ho zdvihne a on môže pokojne odohrať dobrý duel. Nie je pravidlom, že hráč, ktorý začne na lavičke, tak nemôže byť našim najlepším hráčom.“

Hosťom schádzal pre zranenie skúsený pivot Nikola Gačeša, pod košom ho však viac ako adekvátne nahradil americký univerzál Dwayne Benjamin. Ten naplno začína preukazovať svoj potenciál, v prvom polčase sa postaral takmer o polovicu bodov levického tímu. Aj jeho zásluhou Patrioti ešte v prvej štvrtine získali vedenie, ktoré až na niekoľko malých momentov, držali do záverečnej sekundy. „Kouč pripravil niekoľko útokov na mňa, dostal som sa do rytmu a spoluhráči mi pripravovali dobré pozície. Konečne som niečo premenil, čím som nadobudol sebavedomie. Cítim, že sa dostávam do formy. Viem, že dokážem hrať ešte lepšie,“ povedal po zápase Benjamin, autor 26 bodov.

Žilinčanom pribudli ešte pred polčasovou prestávkou starosti, v rýchlom slede chytil tri fauly Jakub Merešš, ten tak musel viac sedieť na lavičke ako hrať na palubovke. Ešte citeľnejšia však bola strata Bojana Stanojeviča, za niečo vyše minúty vyrobil nešportový faul a inkasoval technickú chybu, čo znamenalo automatickú stopku v zápase. Zverenci trénera Ivana Kurillu sa však zomkli a aj napriek týmto stratám dokázali hrať so súperom vyrovnanú partiu. „Bojan je veľmi skúsený hráč a chýbal nám v útoku, ale aj v obrane. Na doskoku nám Bojanovský s Davisom doskočili zopár lôpt. Dvadsať sekúnd sme ubránili celkom dobre, ale potom prišli jednoduché dopichnutia cez našich nižších hráčov, keďže nám chýbali Stanojevič s Mereššom. Kľúčom bola obrana, hrali sme s energiou. Nenechávali sme levickým strelcom veľmi jednoduché situácie. V útoku to v prvom polčase išlo, posúvali sme si dobre loptu. Levice však urobili cez polčas dobré zmeny. Tie veci, ktoré nám v prvom polčase vychádzali, tak ubránili,“ zamyslel sa Tot.

 

Skúsenejší Levičania však nespanikárili, pod vplyvom výbornej atmosféry a nástupu „bielo-červených“ sa nepustili do žiadnych zbrklých vecí. Krok po kroku sa vrátili k dobrej defenzíve, ktorá im v závere priniesla zisk dvoch bodov. Kým v prvom polčase úradoval Benjamin, tak v koncovke stretnutia bol ústrednou postavou Boris Bojanovský. Šesť bodov za sebou totiž znamenalo vytvorenie rozhodujúceho trháku. „Myslím si, že sme hrali celkom dobre. Mali sme dobrý zápasový plán z pohľadu obrany, súperovi sme napokon dovolili dať len 61 bodov. Myslím si, že rozhodla naša obrana v závere. Donútili sme ich ku stratám, z ktorých sme potom šli do rýchlych protiútokov. Začiatok tretej a štvrtej štvrtiny nebol oku lahodiaci, to je jasné. Boris výrazne pomohol. Žilina mala tri alebo štyri útočné doskoky za sebou, potom však prišiel Boris a začal čistiť priestor pod košom. To nám veľmi pomohlo,“ uviedol Benjamin.

Domácim zvlhol v nesprávnej chvíli strelecký prach. V poslednej štvrtine nepremieňali jednoduché a otvorené pozície, pri tom ešte necelých osem minút pred koncom bol stav vyrovnaný – 53:53. Potom sa bodovo odmlčali na viac ako tri minúty, následne ďalšie dve minúty neskórovali a tretia šnúra bez koša trvala necelé dve minúty. Práve tu možno hľadať príčiny tretej prehry pred domácim publikom v sezóne. „Po tom, ako sme vôbec neodohrali dobrý zápas v Komárne, kde sme dostali 37-bodový výprask, tak sme si povedali, že do tohto stretnutia musíme ísť s oveľa väčšou energiou a obranou. Myslím si, že v prvom polčase sme toto dokázali, ale žiaľ, Levice boli v druhom polčase o čosi lepšie. My sme mali veľa otvorených striel, ktoré sme nepremenili. V tom bol rozdiel. Levice sú veľmi dobrým tímom v útoku, udržali sme ich na 66 bodov, čo je celkom dobrá vizitka. S takým skóre by sme ich mali zdolať, ale 61 bodov pre nás je dosť málo. Veľa pracujeme na streľbe. Myslím si, že sme vyrotovali dosť hráčov. Niekedy sú proste jednoducho dni, kedy to nepadá. Strely boli čisté a otvorené, mali by sme ich premieňať,“ zakončil hodnotenie rozohrávač Žiliny.

Highlighty zo zápasu Žilina – Levice:

Foto: Lukáš Droppan